StoryEditor

Ako sa mení Slovensko: strata stoviek miest aj nový prezident

31.12.2014, 23:00
Autor:
redred
Päť udalostí, ktoré sa nás v minulom roku dotkli: rezonovala najmä porážka Roberta Fica, novou hlavou štátu je Andrej Kiska.

1. Odchod Panasonicu


Krompachy prišli o japonského zamestnávateľa. Snímka: HN/Marek Nemec.

Východ Slovenska zažíva najväčšie prepúšťanie za posledných päť rokov. Svoju továreň na výrobu Blu-Ray a DVD prehrávačov sa v Krompachoch totiž rozhodla zavrieť japonská spoločnosť Panasonic, ktorá bola jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. O prácu prišlo do konca roka 440 ľudí, ďalších vyše 200 stratí zamestnanie do mája budúceho roka. Zamestnávateľ ako odškodné vyplatí prepúšťaným 7-mesačné odstupné. Dôvodom zrušenia továrne je zníženie predaja spoločnosti za posledných päť rokov o viac ako 50 percent, pričom vedenie spoločnosti nepredpokladalo, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmení. Podľa PR špecialistky spoločnosti Panasonic Europe Andrey Maršákovej sa pod ukončenie prevádzky podpísal príchod krízy a nových technológií, ale aj zvýšená konkurencia, ktorá výrazným spôsobom poznačila finančnú situáciu podniku.

„Odchod najväčšieho zamestnávateľa v Krompachoch pocíti celý podnikateľský sektor v meste. Pracovali tu ľudia z viacerých okresov ako Levoča, Spišská Nová Ves či Gelnica, ale aj od Prešova alebo Košíc. Počas cesty domov si nakúpili v obchodoch, využili rôzne služby, stravovali sa tu,“ opísala primátorka Krompách Iveta Rušinová

Výroba prehrávačov sa z Krompách presúva do českej Plzne. Japonský gigant ponúkol zamestnancom zachrániť si pracovné miesto odchodom práve do českej fabriky. Túto možnosť však nevyužil ani jeden zamestnanec. Na západ Českej republiky by to bolo pre ľudí zo Spiša vraj príliš ďaleko. Prepúšťať pritom začínajú aj dodávatelia, ktorí boli nadviazaní na končiaci Panasonic.

2. Kiska v paláci a prehra Roberta Fica

Ivana Gašparoviča vystriedal v kresle Andrej Kiska. Prekvapivo porazil úradujúceho premiéra. Snímka: HN/Peter Mayer.

Nečakane dopadli aj marcové prezidentské voľby. Okrem náhleho úspechu Radoslava Procházku, z ktorého sa stala jedna z vedúcich tvárí pravice, prekvapil aj prepad premiéra Roberta Fica. Ten sa napriek favorizovaniu napokon nedostal do prezidentského paláca. S prehľadom ho predbehol dovtedy pomerne neznámy podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, ktorý získal 59,4 percenta hlasov. Podľa politológa sa na výsledku odrazilo najmä znechutenie ľudí z politiky. „Ľudia zrejme uprednostnili voľbu žiadnej politickej skúsenosti pred zlou politickou skúsenosťou,“ reagoval politológ Tomáš Koziak. Ficov slabý výsledok na seba zobral šéf jeho kampane, minister kultúry Marek Maďarič, ktorý sa vzdal podpredsedníckej stoličky v strane. Vzápätí ho na ňu však stranícky snem Smeru vrátil. Fico sa na čas odmlčal s tým, že si potrebuje oddýchnuť. Na kroky nového prezidenta pritom nebolo treba čakať dlho. Kiska okamžite vymenil troch členov Súdnej rady, ktorých nominuje prezident. Vzápätí tiež odmietol vymenovať sudkyňu, pri ktorej mal podozrenie, že vo výbere uspela kvôli rodinkárstvu, či taktiež stiahol námietky svojho predchodcu v kauze Čentéš. Podľa politológa však prekvapil postupom pri referende o rodine, keď sa najprv obrátil na Ústavný súd a neskôr povedal, ako bude sám hlasovať.

3. Penta vstúpila do médií


Jaroslav Haščák a Penta v roku 2014 sa postarali o top mediálne akvizície. Snímka: HN/Pavol Funtál.

Výraznou zmenou prešiel za uplynulý rok aj slovenský mediálny trh. Podiel na tom má najmä vstup finančnej skupiny Penta do médií. A to najprv v septembri, keď kúpila spoločnosť 7 Plus a Trend Holding cez holandskú spoločnosť V-3 Media Holdings. Vzápätí preniklo na verejnosť, že má záujem aj o vydavateľstvo Petit Press, pod ktoré spadá aj denník SME. Napriek odporu redakcie i výpovediam však k akvizícii napokon došlo a Penta sa stala jednotkou na mediánom trhu. Nemecká spoločnosť Rheinische Post Mediengruppe, ktorá mala v Petit Presse polovičný podiel, napokon predala 45-percentnú časť firme Namav, čo je dcérska spoločnosť tlačovej agentúry SITA. Financovanie transakcie priznala aj Penta.

Druhá časť firmy ostala u pôvodného majiteľa, teda v rukách Prvej slovenskej investičnej skupiny Petra Vajdu. Hoci samotná finančná skupina zdôvodnila záujem o médiá tým, že to zapadá do jej podnikateľských aktivít, keďže bude môcť využívať reklamný potenciál kúpených titulov, všetkým periodikám sľúbila nezávislosť. Analytik i členovia redakcie to spochybnili. „Nejde o biznisovú záležitosť,“ povedal mediálny analytik Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár. Dôsledkom celej transakcie sú taktiež hromadné výpovede redaktorov denníka SME.

4. Taliani sa chcú zbaviť elektrární


Otázkou zostáva kto a za akých podmienok dotiahne dostavbu Mochoviec. Snímka: archív HN.

Slovenské elektrárne boli počas tohto roka jednoznačne najsledovanejším energopodnikom u nás. Dôvodom bola nečakaná správa z jari. Väčšinový akcionár firmy, talianska skupina Enel, vtedy ohlásil predaj svojho 66-percentného podielu v našom strategickom podniku. Tento zámer vzbudil okamžitú pozornosť nielen štátu ako menšinového vlastníka elektrární, ale aj potenciálnych záujemcov o kúpu akcií.

Hoci Enel mal v pláne zbaviť sa elektrární do konca minulého roka, aby si znížil dlh, najnovšie svoj plán musel posunúť na budúci rok. Dôvodom je najmä megaprojekt dostavby jadrovej elektrárne v Mochovciach. Taliani prišli na Slovensko pred ôsmimi rokmi s podmienkou, že atómku dokončia. Doteraz sa im to nepodarilo a rozpočet dostavby sa vyšplhal už na vyše 4,6 miliardy eur. Podmienkou prípadného odchodu Enelu je práve odpoveď na otázku, kto a za akých podmienok dokončí Mochovce.

5. Olympiáda bola bez Šatana 

Šatan na olympiáde chýbal. A tá pre Slovensko skončila fiaskom. Snímka: TASR.

Ako kapitán doviedol slovenskú reprezentáciu k najväčším úspechom v našej hokejovej histórii. Jedným z lídrov mal byť aj vo februári na olympijskom turnaji v Soči. Miroslav Šatan však do Ruska napokon necestoval. Tréner tímu Vladimír Vůjtek nepovolal dlhoročnú oporu tímu pre nezhody s kapitánom Zdenom Chárom.

Šatan mal na krajana ťažké srdce po tom, čo ho dvojmetrový obor v jednom zo zápasov kontinentálnej ligy zrazil na ľad a útočník skončil so stehmi na tvári. Spor sa medzi obomi vyostril natoľko, že Vůjtek musel na olympiádu uprednostniť len jedného z hokejistov.

Turnaj sa napokon pre slovenský tím skončil fiaskom – z dvanástich tímov obsadil desiatu priečku. Paradoxne, po neúspešnom vystúpení v Rusku si k sebe našli cestu aj Chára so Šatanom a zmierili sa.

01 - Modified: 2007-02-03 14:21:00 - Feat.: 0 - Title: Kosovo je pre SR zahraničnopolitickou dilemou, tvrdí Zala
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:44