StoryEditor

Panta Rhei reaguje na obvinenia: Sme len klientom J&T Banky

02.03.2015, 22:18
Autor:
TASRTASR
Dvadsaťštyri slovenských vydavateľov je znepokojených z vývoja na slovenskom knižnom trhu. Panta Rhei sa bráni.

Dôvodom sú zmeny pomerov v najväčšej knižnej sieti Panta Rhei. Obávajú sa monopolizácie, obmedzenia činnosti niektorých vydavateľstiev či zúženia ponuky knižných titulov. Vyzývajú sieť Panta Rhei, aby sa vrátila k pôvodným praktikám a nevnášala do knižného trhu aroganciu a nekalé praktiky.

"Postupné ovládnutie siete kníhkupectiev Panta Rhei, najväčšieho slovenského vydavateľstva Ikar a najväčšej knižnej distribúcie Ikar finančnou skupinou J&T, ako aj kroky, ktoré začali tieto spoločnosti podnikať, vnímame ako snahu o ovládnutie a monopolizáciu slovenského knižného trhu," píšu v spoločnom vyhlásení slovenskí vydavatelia.


Prečítajte si aj:
Šéf Martinusu chcel kníhkupectvo v megakomplexe. Tvrdí, že ho vyhnal rival 


Panta Rhei po zverejnení tohto vyhlásenia dnes reagovala vo svojom stanovisku. „Panta Rhei, ako najväčší predajca kníh na Slovensku, si uvedomuje svoju zodpovednosť za stabilitu knižného trhu. Váži si vydavateľov ako kľúčových partnerov a bude naďalej podporovať pestrosť tak v oblasti vydávania kníh, ako aj ich predaja. Prvoradou prioritou Panta Rhei je atraktívna ponuka pre čitateľa s čo najlepšou kvalitou ponúkaných služieb,“ píše sa v stanovisku spoločnosti. Panta Rhei reagovala aj na vyjadrenia, že Panta Rhei podobne ako aj Ikar je vlastnená finančnou skupinou J&T. „V súčasnosti je Panta Rhei len klientom J&T Banky, ktorá jej poskytla prevádzkový úver. Nijako do obchodnej stratégie spoločnosti nezasahuje, ani za ňu nejedná,“ píše sa v stanovisku. 

Podľa vydavateľov však postupy, ktoré pri tomto procese Panta  Rhei používa, nepovažujú za korektné a poctivé. "Pretože vnášajú do knižného trhu aroganciu a nekalé praktiky," tvrdia vydavatelia. Ako príklad uvádzajú návrhy neprimeraných a pre vydavateľov výrazne nevýhodných obchodných a rabatových podmienok, návrhy o výhradnom dodávaní našich kníh prostredníctvom distribúcie Ikar, alebo nedávno medializovaná situácia v pripravovanom nákupnom centre City Arena Trnava. Tam Panta Rhei pri snahe získať obchodný priestor prekročila podľa vydavateľov hranice etického správania voči konkurencii.

Vydavatelia si uvedomujú, že práca s knižkami je v mnohom podnikanie ako každé iné, ale považujú za dôležitú kultúrnu a vzdelávaciu súčasť spoločnosti, ktorá sa nedá vždy vyčísliť v tabuľkách a peniazoch. "Prístup, ktorý sa Panta Rhei snaží presadiť, môže dospieť k citeľnému zúženiu ponuky knižných titulov, obmedzeniu činnosti niektorých vydavateľstiev a útlmu najmä v oblasti okrajových žánrov, ktoré prinášajú aj inú ako čisto komerčnú literatúru," píšu vo vyhlásení vydavatelia.

Nemyslia si, že by bolo dobré, aby slovenský knižný trh ovládol jeden distribútor, ktorý bude môcť následne z pozície sily diktovať podmienky vydavateľom na jednej strane a kníhkupcom na strane druhej. Domnievajú sa, že jedinou schodnou cestou pre fungujúci knižný trh na Slovensku je cesta vzájomného rešpektu, dialógu a spolupráce na zásadách obojstrannej výhodnosti.

"Preto vyzývame Panta Rhei na prehodnotenie svojich krokov z uplynulých mesiacov voči svojim obchodným partnerom, vydavateľom i voči svojej konkurencii a návrat k praktikám, vďaka ktorým sa sieť Panta Rhei stala v minulých rokoch lídrom i inšpirátorom pre partnerov aj konkurenciu, a vďaka ktorým sa významne zaslúžila o zvýšenie kultúry predaja kníh na Slovensku," uzatvárajú vydavatelia.

Zmeny, ktoré sa dejú na knižnom trhu, sú výsledkom prirodzeného vývoja. S vydavateľmi sme začali rokovať o zmenách, o ktorých sme presvedčení, že prinesú efektívnejšie fungovanie na oboch stranách. Počas nášho 20-ročného pôsobenia sme vždy našli s vydavateľmi spoločnú reč, nevidíme dôvod, prečo by sme ju nemohli nájsť aj v budúcnost,“

Spoločné vyhlásenie vydavateľov Slovenska

My, dolupodpísaní vydavatelia, vyjadrujeme silné znepokojenie z aktuálneho vývoja na slovenskom knižnom trhu. Zmeny pomerov, ktoré nastali v najväčšej knižnej sieti Panta Rhei v posledných mesiacoch, sú dôvodom na veľké obavy o jeho ďalšie fungovanie. Postupné ovládnutie siete kníhkupectiev Panta Rhei, najväčšieho slovenského vydavateľstva Ikar a najväčšej knižnej distribúcie Ikar finančnou skupinou J&T, ako aj kroky, ktoré začali tieto spoločnosti podnikať, vnímame ako snahu o ovládnutie a monopolizáciu slovenského knižného trhu. Postupy, ktoré pri tomto procese Panta Rhei používa, nepovažujeme za korektné a poctivé, pretože vnášajú do knižného trhu aroganciu a nekalé praktiky. Príkladom sú podľa nášho názoru návrhy neprimeraných a pre vydavateľov výrazne nevýhodných obchodných a rabatových podmienok, návrhy o výhradnom dodávaní našich kníh prostredníctvom distribúcie Ikar, alebo nedávno medializovaná situácia v pripravovanom nákupnom centre City Arena Trnava, kde Panta Rhei pri snahe získať obchodný priestor prekročila hranice etického správania voči konkurencii. Uvedomujeme si, že práca s knižkami je v mnohom podnikanie ako každé iné. No knihy zároveň považujeme za mimoriadne dôležitú kultúrnu a vzdelávaciu súčasť spoločnosti, ktorá sa nedá vždy vyčísliť v tabuľkách a peniazoch. Prístup, ktorý sa Panta Rhei snaží presadiť, môže dospieť k citeľnému zúženiu ponuky knižných titulov, obmedzeniu činnosti niektorých vydavateľstiev a útlm najmä v oblasti okrajových žánrov, ktoré prinášajú aj inú ako čisto komerčnú literatúru. Nemyslíme si, že by bolo dobré, aby slovenský knižný trh ovládol jeden distribútor, ktorý bude môcť následne z pozície sily diktovať podmienky vydavateľom na jednej strane a kníhkupcom na
strane druhej. Domnievame sa, že jedinou schodnou cestou pre fungujúci knižný trh na Slovensku je cesta vzájomného rešpektu, dialógu a spolupráce na zásadách obojstrannej výhodnosti. Preto vyzývame Panta Rhei na prehodnotenie svojich krokov z uplynulých mesiacov voči svojim obchodným partnerom, vydavateľom i voči svojej konkurencii a návrat k praktikám, vďaka ktorým sa sieť Panta Rhei stala v minulých rokoch lídrom i inšpirátorom pre partnerov aj konkurenciu, a vďaka ktorým sa významne zaslúžila o zvýšenie kultúry predaja kníh na Slovensku.

Matej Ďurišin, Vydavateľstvo Aktuell
Vladimír Michal,Vydavateľstvo Artforum
Ivan Harman, Vydavateľstvo Artis Omnis
Iveta Černuchová,Vydavateľstvo Citadella
Daniel Kollár, Vydavateľstvo Dajama
Veronika Adamčíková,Vydavateľstvo Didaktis
Nataša Ďuričová, Vydavateľstvo Dixit
Zdenko Štefkovič, Vydavateľstvo Eastone Books
Martin Plch, Vydavateľstvo Európa
Eva Urbaníková, Vydavateľstvo EvitaPress
Barbora Hazuchová, Vydavateľstvo Fortuna Libri
Aňa Ostrihoňová,Vydavateľstvo Inaque
László Szigeti, Vydavateľstvo Kalligram
Koloman Kertész, Vydavateľstvo KK Bagala
Albert Marenčin, Vydavateľstvo Marenčin PT
Jaroslav Jankovič, Vydavateľstvo Matys
Branislav Kocian, Vydavateľstvo Motýľ
Ján Gregor, Vydavateľstvo Premedia
Emília Jankovitsová, Vydavateľstvo Príroda
Jana Dandelová, Vydavateľstvo Raabe
Juraj Heger, Vydavateľstvo Slovart
Matúš Mládek, Vydavateľstvo Tatran
Miroslav Dobrucký, Vydavateľstvo Timy Partners
Federika Homolková, Vydavateľstvo W PRESS

 

Stanovisko Panta Rhei k spoločnému vyhláseniu skupiny vydavateľov

Panta Rhei, ako najväčší predajca kníh na Slovensku, si uvedomuje svoju zodpovednosť za stabilitu knižného trhu. Váži si vydavateľov ako kľúčových partnerov a bude naďalej podporovať pestrosť tak v oblasti vydávania kníh, ako aj ich predaja. Prvoradou prioritou Panta Rhei je atraktívna ponuka pre čitateľa s čo najlepšou kvalitou ponúkaných služieb.

Vzhľadom na vyhlásenie skupiny vydavateľov, sme sa rozhodli na ich obavy z vývoja knižného trhu reagovať. Keďže sa týkali prevažne konania Panta Rhei, dovoľujeme si niektoré skutočnosti uviesť na pravú mieru:

1. Obvinenia, že Panta Rhei ohrozuje a kriví trh, či sa snaží o  jeho monopolizáciu, vnímame ako prejav emócií. Panta Rhei na slovenskom trhu nie je v monopolnom postavení. Patrí jej približne 30 percent maloobchodného knižného trhu, takže zďaleka nemožno hovoriť o monopole. K tomuto nesmeruje ani zúžená spolupráca s IKAR-om, napriek tomu, že IKAR je stabilnou jednotkou na vydavateľskom a distribučnom knižnom trhu.

Naším zámerom ani nie je budovanie monopolnej knižnej distribúcie na trhu. Nie je to ani snahou IKAR-u. Zámerom Panta Rhei je mať úzku spoluprácu s kvalitným a stabilným distribučným partnerom, aby sa mohla sústrediť na zákazníka, ktorý je pre Panta Rhei prvoradý. Záujmom IKAR-u je zároveň mať dobré vzťahy so všetkými vydavateľmi.

2. Je prirodzené, že Panta Rhei sa ako najväčšia sieť kamenných kníhkupectiev snaží získať najlepšie obchodné priestory. Preto sme už v roku 2012 prejavili záujem aj o predajňu v spomínanom OC City Arena Trnava. Rozhodnutie akceptovať toho-ktorého nájomcu je vždy na developerovi a my sme ho vždy rešpektovali. Súťaženie o kvalitné priestory nepovažujeme za nekalé správanie.

3. Investor a finančný partner v roku 2012 poskytnutím úveru umožnil príliv čerstvých peňazí do Panta Rhei. Všetky tieto peniaze skončili práve u vydavateľov. Bolo to v období, keď samotná Panta Rhei čelila kríze a mnohí vydavatelia stáli na pokraji bankrotu. Nebyť tejto finančnej injekcie, dnes by tu veľmi pravdepodobne neboli nielen mnohí z vydavateľov, ale zrejme následne ani mnohí predajcovia. Tieto prostriedky pomohli nielen Panta Rhei, ale aj vydavateľom prekonať krízu a stabilizovať trh.

4. V súčasnosti je Panta Rhei len klientom J&T Banky, ktorá jej poskytla prevádzkový úver. Nijako do obchodnej stratégie spoločnosti nezasahuje, ani za ňu nejedná.

5. Zmeny, ktoré sa dejú na knižnom trhu, sú výsledkom prirodzeného vývoja. S vydavateľmi sme začali rokovať o zmenách, o ktorých sme presvedčení, že prinesú efektívnejšie fungovanie na oboch stranách. Počas nášho 20-ročného pôsobenia sme vždy našli s vydavateľmi spoločnú reč, nevidíme dôvod, prečo by sme ju nemohli nájsť aj v budúcnosti.

Nakoľko predaj väčšiny vydavateľov podpísaných vo vyhlásení v Panta Rhei posledné roky rastie (viď. tabuľka), všetky spomínané obvinenia cítime, žiaľ, ako tendenčný tlak zo strany nášho konkurenta, so snahou nás poškodiť. Veríme, že v spoločnom raste budeme pokračovať aj naďalej a obchodnú komunikáciu štandardne prenesieme za rokovací stôl.

Zároveň sme presvedčení, že výsledky krokov Panta Rhei na knižnom trhu sa budú aj naďalej pozitívne prejavovať tak v prospech vydavateľov, ako aj v prospech čitateľa.

Igor Mrva, konateľ Panta Rhei a predseda predstavenstva IKAR László Bödők, konateľ Panta Rhei a člen dozornej rady IKAR

Rast tržieb za mesiace január + február (2015/2013)
Slovart: 15% Eastone Books: 42% Príroda: 141% Fortuna Libri: 7% Tatran: 49% Citadella: 120% Marenčin PT: 3% Evitapress: -17% Motýľ: 72% Premedia: 125% Timy Partners: 169% Aktuell: 195% Matys: 98% Dixit: 384% Didaktis: -16% W Press: 37% Artforum: 56% Kalligram: -30% Dajama: 27% Artis Omnis: 182% Európa: -12% Inaque.sk: 96% KK Bagala: -31%

Celkový súčet: 33%

 

01 - Modified: 2007-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rebrík filmy
01 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť 04 - Modified: 2024-02-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Najvášnivejší čitatelia horoskopu: Tieto znamenia zverokruhu milujú čítanie kníh 05 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:04