StoryEditor

Šéf Martinusu chcel kníhkupectvo v megakomplexe. Tvrdí, že ho vyhnal rival

23.02.2015, 18:04
Autor:
aszasz
Majiteľ Martinusu Michal Meško kritizuje postup budúceho megakomplexu v Trnave. Ten sa bráni, že pri výpovedi konal v súlade so zmluvou.

Kníhkupectvo Martinus sa prednedávnom chválilo dobrými správami: ich predajňu spolu s kaviarňou Foxford mali otvoriť v novom trnavskom multifunkčnom centre, ktoré bude pridružené k novému futbalovému štadiónu. Strih do súčasnosti: pritom ako generálny riaditeľ vydavateľstva Michal Meško plánoval svoje siedme kníhkupectvo, dostal z projektu City Arény jednostranné odstúpenie od zmluvy.

Rokovanie trvalo dva roky

„Rokovania s developerom, ktoré trvali od roku 2012, sme spoločne zavŕšili podpisom zmluvy v januári 2014 a začali sme sa chystať na realizáciu a otvorenie. V piatok nám však prišlo jednostranné odstúpenie od zmluvy uzatvorenej na priestory v tomto obchodnom centre,“ píše Michal Meško na svojom blogu.

Ako dôvod podľa Meška uvádza fakt, že v plánovanom priestore nastali projektové zmeny, pre ktoré v ňom kníhkupectvo nebude môcť byť. A vzhľadom na aktuálny stav prenajatia nedokážu Martinusu ponúknuť žiadny alternatívny priestor v obchodnom centre.


Michal Meško zo siete Martinus. Snímka: Pavol Funtál

Meško ukazuje na konkurenciu

Meško však tento dôvod spochybňuje a ukazuje na konkurenciu Panta Rhei, teda najväčšieho hráča na trhu s predajňami kníh. Podľa jeho slov dostane priestor práve konkurenčné kníhkupectvo.

Pavol Adamec, predseda Predstavenstva City-Arena PLUS, rozhodnutie odôvodňuje tým, že ako developer projektu si v záujme zákazníkov a pre maximálnu rentabilitu projektu vyhradzujeme právo upravovať charakter, rozmiestnenie a veľkosť jednotlivých prevádzok. „Dôvodom zmien je aj veľký záujem o pripravované obchodné priestory v trnavskej City Arene.“ Aj preto podľa neho ukončili v súlade so zmluvou o budúcej zmluve vzťah so spoločnosťou Martinus.


Na snímke zľava splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis, predseda vlády SR Robert Fico a predseda predstavenstva City-Arena, a.s. Pavol Adamec počas kontrolného dňa výstavby novej futbalovej arény City Arena – Štadión Antona Malatinského v Trnave vo štvrtok 14. augusta 2014. Snímka: TASR

Všetko je kóšer, reaguje City Aréna
Meško však vo svojom blogu trvá na tom, že priestor získa konkurencia. „Začiatkom leta 2014 sa ku nám dostala informácia, že máme dobrovoľne odstúpiť od našej zmluvy s City Arenou, pretože tam chce ísť Panta Rhei. Okamžite som sa stretol s pánom Lacom Bödökom, jej zakladateľom a (dnes už iba spolumajiteľom), ktorý mi ich záujem a snahu dostať sa do City Areny potvrdil,“ píše Meško. 

Na jeho slová reaguje spolumajiteľ Panta Rhei v stanovisku, ktoré zaslal HNonline.sk. Má formu listu, ktorý píše pre šéfa Martinusu s oslovením Ahoj Michal. "Priestory v novovznikajúcom nákupnom centre v Trnave sú pre nás zaujímavé už od ohlásenia jeho výstavby. Ak ma pamäť neklame, prvýkrát sme o možnosti mať tam predajňu hovorili so zástupcom developera už v roku 2012. Náš záujem je prirodzený, veď v Trnave už pôsobíme 7 rokov, poznáme trnavských čitateľov a oni poznajú nás," hovorí Ladislav Bödök.

„Takéto ukončenie bolo v spomínanej zmluve predpokladané a náležite upravené. Nejde teda o krok „mimo dohodnutých pravidiel“.  "So spoločnosťou Martinus, a samozrejme i ostatnými spoločnosťami na knižnom trhu, budeme radi rokovať o vytvorení novej prevádzky v inom priestore a výmere," kontruje vo vyhlásení Adamec.


Vizualizácia projektu City Aréna. 

Komplex za 79 miliónov

Meško sa s majiteľom Panta Rhei pozná už 8 rokov. „Vždy som náš vzťah považoval za príklad toho, ako by podľa mňa mali v biznise ľudia fungovať – silní konkurenti, ktorí sa neboja navzájom sa doberať, hecovať, predbiehať, snažiť sa byť lepší ako ten druhý, ale zároveň vedieť tomu druhému bez problémov do očí uznať, v čom je lepší, priznať si porážku v bitke a ísť ďalej.“

Výstavba komplexu City Arena v Trnave je rozdelená na dve časti. Samotný štadión za 28 miliónov eur, ktorý je čiastočne dotovaný štátom a obchodné centrum, ktorého výstavba je súkromná. Náklady na celý projekt dosiahnu dohromady podľa investora okolo 79 miliónov eur.

Spolumajiteľ Panta Rhei sa odvoláva na to, že sa každý developer sa pri výbere nájomcu rozhoduje ekonomicky a racionálne. "O každú jednu predajňu prebiehajú tvrdé rokovania a vždy sme rešpektovali rozhodnutie developera. Bolo to tak aj pri nákupných centrách Mirage Žilina a Centro Nitra, kde ste priestor získali vy. Je mi ľúto, že v tomto prípade za obchodným rozhodnutím súkromného developera odstúpiť od zmluvy vidíš nás," píše a dodáva, že v Trnave predajňu chce.

Nový štadión bude mať na tribúnach miesta pre 19-tisíc divákov. Súčasťou projektu je aj dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. 

Zaujímavosťou je, že tomuto projektu, za ktorým stojí známy podnikateľ Vladimír Poór, odklepli zo štátnych dotácií sumu trinásť miliónov eur. Rozhodlo o tom svojho času vedenie Slovenského futbalového zväzu na mimoriadnej konferencii. Spoločnosť City-Arena, kde je členom dozornej rady aj Poór, zinkasuje z celkovej sumy vyčlenených dotácií 45 miliónov eur najviac – trinásť miliónov eur. Do dnes prečerpala spoločnosť 2,5 milióna eur.


Ladislav Bödök. Snímka: archív HN

Do Trnavy prídeme, sľubuje Martinus

Meško sľubuje, že Martinus, ktorý nedávno otvoril v Bratislave druhú kaviareň Foxford, do Trnavy nakoniec príde. „Zabojujeme o náš pôvodný plán, a ak sa nepodarí, nájdeme iné riešenie.“Dodáva, že knižný trh nemôže fungovať v rukách jedného hráča, ktorý chce ovládať všetko od vydávania kníh cez ich distribúciu až po ich predaj a diktovať si pri tom neprimerané podmienky. „Je to nebezpečné pre autorov, vydavateľov, kníhkupcov, čitateľov i pre samotné knihy. Dnešný, zatiaľ tretinový podiel jedného hráča na trhu je veľa, ale nie neprekonateľne veľa.“

Monopol žralokov?

Do siete kníhkupectiev Panta Rhei vstúpila prostredníctvom spoločnosti Diversified Retail Company finančná skupina J&T. Má v nej 40-percentný podiel. Väčšinovým vlastníkom zostávajú naďalej zakladatelia – bratia Ladislav a Dávid Bödökovci. Sieti kníhkupectiev sa vďaka novému partnerovi podarilo vyhnúť sa konkurzu. Okrem Panta Rei majú finančníci J&T blízko aj k vydavateľstvám Ikar a Media Club. Ikar je pritom najväčšie vydavateľstvo u nás.

01 - Modified: 2007-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profil: Mikuláš Konopka
01 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave 02 - Modified: 2024-03-25 16:19:25 - Feat.: - Title: Vedenie mesta Trnava predstaví systém regulácie parkovania na Linčianskej 03 - Modified: 2024-03-21 23:12:21 - Feat.: - Title: Bestseller odišiel, lacný e-model pribudol. Trnavská automobilka má dostať aj sedemmiestny Citroën a malý Opel 04 - Modified: 2024-03-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľké dopravné obmedzenia na D1 potrápia vodičov. Ako jazdiť v zúžených pruhoch? 05 - Modified: 2024-03-16 18:27:30 - Feat.: - Title: Zajtra budú v trnavskej mariánskej sále predávať pôstnu polievku na pomoc núdznym
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:02