StoryEditor

Kupovanie poslancov nenašli ani vyšetrovatelia Gorily

07.10.2013, 00:00

Špeciálny vyšetrovací tím kauzy Gorila podplácanie v parlamente nenašiel. Vyšetrovanie údajného kupovania poslancov pri hlasovaní o zdravotníckych zákonoch počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu tak po roku polícia zastaví. Pre HN to potvrdil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. „Pripravujú sa dve uznesenia o zastavení trestného stíhania, zatiaľ vydané neboli,“ zdôraznil. Keď sa tak stane, po ich doručení prokurátor rozhodne. Hlasy nezávislých poslancov si mala kupovať Dzurindova vláda po tom, čo prišla o väčšinu v parlamente.

Zmena zo dňa na deň

Opozično-koaličné prestupy sa uskutočnili v niekoľkých „kolách“. Pozornosť vzbudil najmä prechod poslancov za ĽS-HZDS Karola Džupu a Eduarda Kolesára v septembri 2005. Zrazu sa z kritikov koalície stali prívrženci reforiem a pomohli odblokovať paralyzovaný parlament. Údajný spis SIS Gorila, ktorého pravosť dosiaľ nikto nepotvrdil, hovorí o miliónoch korún od spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. „Z nášho pohľadu považujeme trestné stíhania za bezpredmetné. Takýchto krokov sme sa nedopúšťali,“ zdôraznil hovorca Penty Martin Danko. Exposlanec Džupa sa už k údajnému kupovania poslancov vyjadrovať nechce. „Všetko som už povedal,“ reagoval pre HN. S

Kolesárom sa nám spojiť nepodarilo.

O ničom nevedeli

Údajné kupovanie poslancov sa vyšetrovalo už niekoľkokrát. Po prvý raz ešte v roku 2005, na základe trestného oznámenia vtedajšieho šéfa rezortu zdravotníctva Rudolfa Zajaca. „Mňa sa to nijakým spôsobom netýka. Ja som určite žiadne zákony od nikoho nekupoval,“ reagoval na plánované ukončenie vyšetrovania. Šéf strany Mosta-Híd Béla Bugár bol v tom čase podpredsedom parlamentu. Zdôrazňuje, že by sám rád poznal pravdu o údajnom kupovaní poslancov. „Už aj vtedy vznikali rôzne informácie, že za tým môžu byť peniaze, my sme boli členmi vládnej koalície, a o ničom sme nevedeli,“ tvrdí.

Nové kolo vyšetrovania sa spustilo v roku 2009 po vyhláseniach Daniela Lipšica. Robert Fico vtedy ako premiér vyhlásil, že kupovanie politikov sa nemohlo diať bez vedomia špičiek opozičných strán. Aj dnes trvá na tom, že Gorila je kauzou druhej Dzurindovej vlády. „Na podrobnosti sa preto je potrebné pýtať jej predstaviteľov,“ reagoval hovorca premiéra Fica Erik Tomáš.

Tím Gorila rozbehol nové trestné stíhanie

Vyšetrovanie v kauze Gorila naberá nový smer. Vyšetrovateľ špecializovaného tímu začal v septembri dve nové stíhania pre nepriamu korupciu. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika si mal neznámy páchateľ v rokoch 2005 – 2006 nechať sľúbiť úplatok za to, že svojím vplyvom u štatutárov akciových spoločností zabezpečí, aby s ďalšou akciovou spoločnosťou uzavreli zmluvu na dodanie informačných systémov. Bližšie informácie Kováčik nateraz neprezradil. „Ide o živé veci, a preto nie je možné špecifikovať konkrétne subjekty,“ vysvetlil. V údajnom spise tajnej služby sa spomína napríklad zákazka na informačný systém pre Slovenské elektrárne za 390 miliónov korún. „Spravodlivá cena je okolo 350 mil. Sk. Malchárek dostane províziu 25 mil. Sk,“ píše sa v Gorile. Či však vyšetrovatelia pri tomto trestnom stíhaní vychádzajú z dokumentu, ktorý sa objavil na webe, alebo ich ďalej vo vyšetrovaní posunuli svedecké výpovede, zatiaľ nie ja jasné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:12