StoryEditor

Rektor Vozár zarába lepšie ako ministri

12.07.2013, 00:00
Šéf nitrianskej univerzity dostal najvyššie odmeny zo všetkých rektorov - 30-tisíc.

Rektor nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa Libor Vozár zarobil vlani riadením školy 61-tisíc eur. Za výkon verejnej funkcie tak získal viac, ako ktorýkoľvek člen kabinetu Roberta Fica. Len na odmenách mu Správna rada univerzity priznala 30-tisíc eur. Pre porovnanie, rektor košickej Univerzity P.J.Šafárika Ladislav Mirossay dostal za rovnaké obdobie len pätinu z Vozárovej odmeny, hoci dosiahol lepší hospodársky výsledok aj umiestnenie v rebríčku kvality. „Primeranosť odmien by mala posúdiť verejnosť, zamestnanci a študenti školy, preto je dôležité, aby škola výšku odmien aj s ich zdôvodnením zverejňovala na internete,“ hovorí riaditeľ INEKO Peter Goliáš. Rektor Vozár na otázky HN ani po týždni neodpovedal. 

Neznámy dôvod
Hoci škola hospodári s verejnými prostriedkami, zápisnice zo zasadaní Správnej rady sme získali až po vyžiadaní.

Rada podľa nich priznala Vozárovi odmeny v júli a v decembri minulého roka – po 15-tisíc eur. Rovnakú sumu získal aj rok predtým. Odmeny navrhol predseda správnej rady Jozef Valach, dôvod nám neprezradil. V zápisniciach je uvedené, že na zasadaní odmeny zdôvodnil, ale už sa v nich nepíše ako. „Hospodárske výsledky univerzity sú nadpriemerné, osobný prínos rektora je zreteľný, takže som nemal problém ako člen rady hlasovať,“ upresnil člen rady a primátor Nitry Jozef Dvonč.

Výsledky Univerzity Konštantína Filozofa však nie sú v porovnaní s inými školami najlepšie. Podľa hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry patrí škola medzi priemer. Tri z piatich fakúlt obsadzujú priečky v spodnej polovici rebríčka kvality. Dve fakulty si medziročne pozíciu zhoršili, jedna zlepšila. Univerzita v porovnaní s predchádzajúcim rokom prišla o osemsto študentov. V súčasnosti ju navštevuje zhruba 11-tisíc študentov, z toho viac ako štvrtina sú externisti. Vlani škola dostala od štátu 23 miliónov eur, ďalšie tri milióny z eurofondov. Podnikaním si zarobila 380-tisíc eur, celkový hospodársky výsledok dosiahol zhruba 700-tisíc eur.

Blízko k Smeru
Rektor Vozár pôsobí ako poradca premiéra Roberta Fica pre školstvo. Jozef Valach, ktorý rektorovi navrhoval odmeny bol kandidátom Smeru na post nitrianskeho župana v roku 2005. V Správnej rade univerzity sú aj šéf nitrianskeho Smeru Tibor Glenda, primátor Nitry za Smer Dvonč, či Peter Belica, ktorého Smer podporil na post nitrianskeho župana. Podľa Dvonča to s odmenami nemá súvis, pretože sa schvaľovali v priebehu roka a poradcovia premiéra boli menovaní až koncom roku 2012. Úrad vlády Vozárov príjem za rady premiérovi nezverejňuje. Ako rektor zarába Vozár od marca tohto roku 4900 eur mesačne, predtým mal priznaný plat vo výške 2588 eur. Na škole je vedený aj ako pracovník Katedry fyziky na Fakulte prírodných vied. Príjem z pedagogickej funkcie škola z dôvodu ochrany osobných údajov nezverejnila. Rektor najväčšej slovenskej univerzity Karol Mičieta s tým problém nemal, vďaka pedagogickej činnosti si mesačne prilepší o necelých 900 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:27