StoryEditor

Nepoučiteľný Kolesík znovu zabudol na funkciu

15.08.2013, 00:00
Majetkové priznania. Poslanec neuviedol prácu pre štátnu agentúru aj univerzitu.

Poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík je nepoučiteľný, k zoznamu jeho prešľapov pribudol ďalší. Opakuje sa totiž situácia z minulého roka, keď zabudol uviesť, aké funkcie a v akých inštitúciách zastáva. V majetkovom priznaní, ktoré odovzdal Národnej rade tento rok, chýba informácia o jeho funkcii v Rade Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Zverejniť zabudol aj svoje pôsobenie v Správnej rade Univerzity Komenského. Potvrdil nám to aj predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Funkcie bez odmeny
„Zastávam tieto funkcie bez nároku na akúkoľvek odmenu,“ argumentuje Kolesík. Zároveň nás odporučil na Beblavého, ktorý nám má povedať, či je potrebné spomínané funkcie v majetkovom priznaní uviesť. „Ak áno, rád to tam doplním,“ napísal nám len do esemesky. Osobne sa nám s ním nepodarilo hovoriť, keďže je aj s inými poslancami Smeru na oboznamovacom pobyte v Rusku.

Podľa Beblavého Kolesík mal údaje o funkciách do tlačiva napísať. „Ustanovenie sa nevzťahuje na funkcie podľa odmeny, ale na akúkoľvek funkciu, aby sme mohli kontrolovať prípadný konflikt záujmov,“ reagoval pre HN.

Rovnaký názor má aj riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. „Konflikt záujmov predsa môže nastať aj výmenou informácií. Pre niekoho je napríklad veľkou odmenou už to, že si môže funkciu uvádzať v životopise,“ skonštatoval.

Kolesíkovo repete
Kolesíkov prípad tentoraz šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Beblavý neplánuje nijako riešiť. Toto totiž nie je jeho prvý problém s majetkovým priznaním. Vlani Kolesík neuviedol, že zastáva funkciu prezidenta AŠK Inter Bratislava. Prešľap výbor pre nezlučiteľnosť funkcií riešil, poslanci Smeru však konanie voči svojmu kolegovi solidárne zastavili. Poslanec po tlaku médií chybu priznal a údaje do priznania doplnil, v jeho priznaní táto funkcia už tento rok nechýba. V porovnaní s tým ide podľa Beblavého tentoraz o menšiu „blamáž“, keďže sa týka verejných inštitúcií, a nie súkromného sektora. „Pán poslanec tak opäť ukázal, že transparentnosť vo verejnom živote je pre neho cudzí pojem,“ zhodnotil Kolesíkovo konanie Šípoš.

O rok už pôjde o plat
Ak poslanec neuvedie všetky funkcie, ktoré zastáva vo verejnom či v súkromnom sektore, poruší tým ústavný zákon. Dnes však nie je takéto „pozabudnutie“ ničím potrestané. Po novom by to však už malo byť inak.

„Podľa nového zákona o majetkových priznaniach príde takýto verejný funkcionár o jeden mesačný plat,“ dodal Beblavý. Ak by sa teda poslanec Kolesík aj do tretice pozabudol, o rok už mu výbor môže siahnuť na príjmy. Zákon sa pripravoval celé mesiace. Pracovali na ňom poslanci naprieč politickým spektrom, aj tak je však jeho konečná podoba stále otvorená. Čaká sa na požehnanie Smeru.

01 - Modified: 2004-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom hľadá partnerov pre Jugansk
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:38