StoryEditor

Rázny bič na dlžníkov: Zabudnite na liečbu

25.03.2015, 23:00
Druhá najväčšia zdravotná poisťovňa ide tvrdo po neplatičoch. V ambulanciách aj lekárňach.

Prídete do lekárne s predpisom na liek. Napriek tomu, že ho potrebujete, lekárnik vám ho od budúcej stredy nemusí vydať. A to v prípade, ak ste poistený v zdravotnej poisťovni Dôvera a máte dlh na poistnom. Presne takýto postup voči neplatičom chce najnovšie uplatňovať najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa u nás, ktorá patrí finančnej skupine Penta. HN majú k dispozíciilistpoisťovne, v ktorom informuje lekárnikov, že od apríla prestáva uhrádzať náklady na lieky vydané dlžníkom na poistnom. Každého klienta Dôvery si preto majú lekárne od apríla najprv preveriť v online systéme, či je na zozname jej dlžníkov. Lekárnická komora s takýmto postupom nesúhlasí, rozhodnutie Dôvery označuje za jednostranné. „Namieste je otázka, prečo si poisťovňa nedoplatky na poistnom nevymáha najmä prostredníctvom exekúcií,“ povedal Ondrej Sukeľ, prezident komory.

Dôvera argumentuje tým, že podľa zákona musí povinne uhrádzať každému len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. A za pravdu jej dáva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Neplatičom sa stáva človek vtedy, ak aspoň tri mesiace nezaplatil preddavky na poistné. Podľa právnikov je postup Dôvery v našich končinách neobvyklý. Otázne je aj to, čo je z lekárskeho hľadiska neodkladná zdravotná starostlivosť a čo už nie. Napríklad pri alergiách. „Zákon by mal pojem nevyhnutná zdravotná starostlivosť definovať presnejšie,“ vraví Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners. Zvyšné dve zdravotné poisťovne, štátna VšZP a súkromná Union, takéto opatrenie na zlepšenie finančnej disciplíny svojich klientov nechystajú.

Dôvera tvrdí, že novinkou sa snaží len dodržiavať zákon a pri vymáhaní dlžôb chce využiť všetky spôsoby. „Zároveň veríme, že táto iniciatíva pomôže vrátiť do zdravotníctva chýbajúce zdroje,“ uviedol Branislav Cehlárik, PR manažér v Dôvere. Overenie podľa neho bude prebiehať v priebehu niekoľkých sekúnd prostredníctvom bezplatnej služby Bezpečné lieky online, ktorý aktuálne využíva približne deväťtisíc zdravotníkov. Pripúšťa však, že ostrému štartu novinky bude ešte predchádzať prechodné obdobie. Ako bude vyzerať, má Dôvera spresniť dnes.

Rozhodne, kto je platca

Podľa advokáta Michala Ellingera bude pri rozhodovaní o vydaní alebo nevydaní lieku v lekárňach dôležité to, aby sa rozlišovalo, či si neplatič odvádza zdravotné poistenie sám alebo to za neho robí zamestnávateľ. „Ak by to totiž bola úloha zamestnávateľa, daná osoba by o neuhradení preddavkov ani nemusela vedieť,“ upozornil Ellinger, ktorý sa zameriava na medicínske právo. Pokiaľ by sa stalo, že v lekárni by nepochodil človek, za ktorého neuhradil poistenie jeho zamestnávateľ, a nie priamo on, mohol by sa podľa neho celý prípad skončiť na súde. Dôvera však tvrdí, že takýmto prípadom vie predísť. Jej register totiž obsahuje len zoznam neplatičov. Inými slovami: ak poistenie neplatí zamestnávateľ, na zozname je on, a nie menovite jeho zamestnanci.

Nevyhnutnosť posúdi lekár

Postupom Dôvery sa už zaoberá aj Úrad pre dohľad, ktorý chce Dôveru vyzvať na vysvetlenie celej situácie. Síce sa totiž stotožňuje s tvrdením poisťovne, že neplatiči majú nárok len na nevyhnutnú starostlivosť, no zároveň dodáva, že lekárnici nemajú žiadnu povinnosť skúmať, či zákazník nie je neplatičom poistného. Postup by preto mal byť iný. „Informáciu o tom, že ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, je povinný vyznačiť na rube receptu lekár, ktorý liek predpísal,“ uviedla hovorkyňa úradu pre dohľad Soňa Valášiková.

S výhradou súhlasí aj rezort zdravotníctva. Celkovo však s novinkou nemá problém. „Ministerstvo zdravotníctva v tom nevidí žiadny rozpor. Zdravotná poisťovňa má možnosť si vymáhať neplatenie poistného,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Zvyšné dve zdravotné poisťovne u nás o podobnom postupe zatiaľ neuvažujú. Najmenšia poisťovňa Union reagovala, že na nedoplatky upozorňuje doporučenými listami alebo na svojej online pobočke. Mnohí o svojich dlžobách vraj nevedia. „Najčastejšie sa zabúdajú klienti prihlásiť ako samoplatitelia, keď si zdravotné odvody zároveň musia sami hradiť na účet zdravotnej poisťovne,“ uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Útok na neplatičov na dvoch frontoch

Nielen v lekárňach chce Dôvera pripomínať dlhy svojim poistencom. Na jeseň minulého roka rozoslala zdravotná poisťovňa ambulantným lekárom dodatky k zmluvám, podľa ktorých dostali možnosť vymáhať dlhy voči Dôvere aj priamo lekári. Ak by pacient svoj dlh odmietol dorovnať, lekár ho má podľa zmluvy upozorniť na to, že nabudúce, kým dlžobu nevyrieši, mu už recept na lieky nevypíše. Alebo ho dokonca nemá ani vyšetriť. Rovnako ako teraz pri vydávaní liekov v lekárňach vtedy poisťovňa argumentovala tým, že jej nariadenie sa netýka neodkladnej zdravotnej starostlivosti. A iba na tú majú zo zákona nárok aj neplatiči. Napriek tomuto jej argumentu sa postup nepozdával nielen lekárom, ale ani Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten preto opatrenie začal prešetrovať. Avšak pred pár dňami sa napokon priklonil na stranu poisťovne. „Nie je možné konštatovať, že zo strany zdravotnej poisťovne Dôvera došlo k porušeniu zákonnej povinnosti,“ konštatoval úrad. Dôvera rozhodnutie privítala s tým, že už dosiaľ neplatiči zaplatili lekárom svoje dlhy v objeme vyše tritisíc eur.

01 - Modified: 2007-04-23 12:54:00 - Feat.: 0 - Title: Hongkong chce v Bratislave zriadiť logistické centrum
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:24