StoryEditor

Aj podnikateľ môže ísť do neba, píše prezident pre HN

16.06.2014, 00:00
Andrej Kiska píše exkluzívne pre HN o tom, akým chce byť prezidentom.

Uhol pohľadu mnohých ľudí na tých úspešných dnes nie je práve prívetivý. Podnikatelia, manažéri, bankári. Zneužívajú iných ľudí, vykorisťujú, dávajú nízke platy. Sami sa pritom vyvážajú na veľkých autách a chodia na drahé dovolenky... Keď sa k vytváraniu tohto obrazu pridávajú aj politici, potom je ťažké presvedčiť bežných ľudí, že je to inak.

Čitateľom tohto denníka nemusím vysvetľovať, čo všetko sa skrýva za ochotou zobrať život do svojich rúk. Čo všetko – koľko driny, zodpovednosti, ochoty riskovať – sa skrýva za slovom úspech. Nemusím vysvetľovať ani to, že živnostníci, malí a strední podnikatelia sú srdcom našej ekonomiky. A že od toho, ako sa darí im a aké majú podmienky na svoju prácu, závisí osud a budúcnosť našej krajiny.

Položme si však úprimne otázku: Nevidí každý z nás okolo seba desiatky, možno stovky životných osudov, kde ľudia sú ochotní tvrdo pracovať, nič zlé nespravili a napriek tomu sa im v živote vôbec nedarí? Skôr naopak. Rúti sa na nich jedno nešťastie za druhým.

Som presvedčený, že je morálnou povinnosťou úspešných ľudí starať sa o spoločnosť, kde žijú. Prostredníctvom pomoci iným ľuďom, podporou projektov, ale aj verejnou angažovanosťou. Byť úspešným nie je hriech, ak si človek uvedomuje, že od života veľa dostal a mal by časť svojho úspechu aj vrátiť.

Preto ako prezident budem povzbudzovať ľudí, budem pomáhať všetkým, ktorí si uvedomujú, že náš život sa nekončí doma za dverami nášho bytu, vnútri nášho oddelenia, za bránou našej firmy. Ale že verejný priestor je naozaj naším spoločným priestorom. A pravidlá slušnosti, morálky a zodpovednosti musíme vyžadovať aj v štátnych úradoch, nemocniciach, školách...

Na otázku, ako zmeniť našu krajinu, odpovedám jednoducho. Do politiky potrebujeme dostať nových ľudí. Čestných a schopných. Ľudí, ktorí vo svojom živote dokázali, že vedia veci meniť, ktorí si uvedomujú svoju spoluzodpovednosť za našu krajinu.

Slovo podnikateľ a manažér môže byť aj symbolom dobra. Vtedy, keď úspešní ľudia budú ochotní sa o svoje úspechy podeliť, a vtedy, keď si politici uvedomia a povedia, čo táto skupina ľudí pre našu spoločnosť prináša. Ako prezident to poviem jasne a nahlas.


Čítajte viac:

Muž, aký v paláci ešte nikdy nebol

Sudcovia si o zmeny priam koledovali

Som za rovnú daň. 20 rôznych otázok pre Kisku

V čom bude Kiska lepší ako Gašparovič

Kiska sa zo svojich firiem stiahne, podiely si v nich nechá

Rodina hlavy štátu stavila na nehnuteľnosti

Andrej Kiska bude stáť viac než Ivan Gašparovič

Všetci prezidentovi muži


 

01 - Modified: 2006-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z cestovného ruchu sme získali menej
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:03