StoryEditor

Zaujali vás župné voľby? Tak musíte zostať doma

02.11.2013, 10:13
O týždeň sa začínajú krajské voľby. Ale pozor, voliť môžete len tam, kde máte trvalý pobyt.

Radi by ste sa zúčastnili novembrových župných (krajských) volieb, no nebudete však práve vtedy doma? Voličský preukaz tentoraz vašu dilemu nevyrieši. Voľby sa síce konajú na celom Slovensku, rozhoduje sa však v nich o jednotlivých krajoch. „Je možné voliť iba v tom volebnom okrsku, kde máte trvalý pobyt,“ vraví zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Podobne ako pri komunálnych voľbách, ani pri krajských sa voličské preukazy nevydávajú. Tie si môžeme vybaviť iba pri celoštátnych voľbách, akými sú parlamentné či prezidentské.

Voliť prostredníctvom pošty nebudú môcť v novembri ani Slováci žijúci v zahraničí s volebným právom, ktorých je podľa odhadov okolo 400-tisíc. Naopak sa krajských, rovnako ako komunálnych volieb môžu zúčastniť cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Tých je podľa aktuálnych údajov ministerstva vnútra viac ako 56-tisíc.

Týždeň po Dušičkách
Prvé kolo krajských volieb bolo stanovené na druhú novembrovú sobotu, teda presne o týždeň. Druhé sa tam, kde to bude potrebné, uskutoční o dva týždne. Volebné miestnosti budú otvorené od siedmej ráno do desiatej večer.

Problém tak môžu mať napríklad východniari pracujúci v hlavnom meste, ktorí sa domov vyberú už o týždeň skôr – na Dušičky. Termín 9. november môže, naopak, vyhovovať všetkým, ktorí už majú trvalý pobyt v novom bydlisku a návštevu hrobov blízkych absolvujú začiatkom novembra.

Každý volič dostane dva hlasovacie lístky, jeden pre voľbu župana, druhý pre voľbu poslancov župného zastupiteľstva. Práve druhý hlasovací lístok je v každom z volebných obvodov iný. Každý totiž môže rozhodovať iba o tých poslancoch, ktorí zastupujú jeho obvod.

„Skomplikovalo by to proces spočítavania hlasov, ktoré by bolo technicky dosť problematicky zvládnuteľné,“ vysvetlila Chmelová, prečo sa voličské preukazy neplánujú pre krajské voľby zaviesť ani vrámci nových volebných zákonov, ktoré ministerstvo vnútra pripravuje.

Väčšinový systém
Na účasť na hlasovaní v krajských voľbách každý volič potrebuje preukaz totožnosti, v ktorom je vyznačené trvalé bydlisko. Krajské voľby sú na rozdiel od celoštátnych špecifické aj tým, že sa voliči nemusia rozhodnúť len pre jednu politickú stranu alebo koalíciu.

Volič môže zakrúžkovať kandidátov rôznych strán, naviac však toľko, koľko poslaneckých kresiel je jeho obvodu pridelených. V opačnom prípade sa jeho hlasovací lístok stane neplatným. V krajských voľbách, je na rozdiel od parlamentných väčšinový volebný systém. Hlasy sa nerozdeľujú pomerne, ale víťaz berie všetko. Voľba poslancov je jednokolová. Župani sa v dvoch kolách volia tam, kde v prvom nikto nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov. Pred štyrmi rokmi bolo druhé kolo v štyroch z ôsmich krajov.

 

01 - Modified: 2005-08-19 09:01:00 - Feat.: 0 - Title: ANO nepodporí školský zákon z dielne ministra školstva Martina Fronca
01 - Modified: 2013-11-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Kotlebu volil aj biznis. Natruc 02 - Modified: 2014-06-03 15:17:00 - Feat.: - Title: Tri kraje by pomohli najmä Smeru 03 - Modified: 2013-11-24 23:00:01 - Feat.: - Title: Päť hlavných momentov druhého kola 04 - Modified: 2013-11-24 22:33:13 - Feat.: - Title: Citát dňa 05 - Modified: 2013-11-25 07:13:18 - Feat.: - Title: Slovensko ukázalo svoju skrytú tvár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:23