Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
19.08.2015, 11:16

Rakytníkový nápoj či losos. Školské jedálne sa dočkajú revolúcie (veľký prehľad)

Rezort chce pritiahnuť stredoškolákov do školských jedální, do škôl posiela 68 nových receptov, chce tiež vzdelávať školské kuchárky.

Rakytníkový nápoj či losos. Školské jedálne sa dočkajú revolúcie (veľký prehľad)

Ministerstvo školstva chce pritiahnuť do školských jedální viac žiakov stredných škôl. Do školských jedální preto posiela nové recepty.

Novinkami budú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Na dnešnej tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler s tým, že do jedální pribudne celkovo 68 nových receptov.

Žiadne vyprážanie ani fritovanie

V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, v ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent žiakov.

Draxler dnes pripomenul, že Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch mnohých civilizačných chorôb, ktoré súvisia so zlou životosprávou.

Deťom podľa neho preto treba vytvoriť dobré návyky na zdravú životosprávu. V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál.

Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel.

Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.

Nové jedlá

Ministerstvo bude tiež vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní, keďže v školských jedálňach pracujú prevažne staršie vyučené kuchárky.

Chcú tak rozširovať ich vedomosti o využívaní nových technológií výroby jedál. V spolupráci so Zväzom kuchárov a cukrárov Slovenska spúšťa rezort projekt "Personálna gramotnosť a finančná supervízia", ktorý sa začne už budúci týždeň.

Na projekte sa zúčastní približne 2 500 zamestnancov školských jedální z každého kraja. Obce sa navyše v rámci výzvy v roku 2016 budú môcť uchádzať o spolufinancovanie technologických zariadení pre školské jedálne.

Minister dnes tiež uviedol, že momentálne zriaďujú pracovnú skupinu, ktorá pripraví postupy pre verejné obstarávanie tak, aby školy získavali v obstarávaniach čerstvé potraviny.

V súvislosti s otázkou na ponuku školských bufetov minister uviedol, že chcú regulovať to, k akým potravinám majú žiaci na pôde školy prístup.

Podľa Draxlera nie je možné, aby školské stravovanie ovplyvňovali distribútori sladených nápojov a k zákonu o ponuke v školských bufetoch sa chcú vrátiť.

Úprava súhrnného zoznamu pokrmov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.