StoryEditor

Ani 25. rokov po Nežnej revolúcii nemáme silný štát, tvrdí SNS

17.11.2014, 13:20
Autor:
TASRTASR

Slovenská národná strana (SNS) si s úctou pripomína 25. výročie novembrových udalostí, ktoré sa začali veľkou študentskou demonštráciou v Bratislave podvečer 16. novembra 1989 a vyvrcholili 29. novembra 1989 zrušením článku 4 vtedajšej ústavy o vedúcej úlohe komunistickej strany. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"V tejto súvislosti však musíme pripomenúť aj sklamanie občanov, ktorí si 25 rokov uťahujú opasky, že nie za takýto štát sme štrngali kľúčmi," konštatoval predseda SNS. "Občania sa tešili, že už nebudú musieť, obrazne povedané, nosiť povinne červené trenírky na telesnej. Dvadsaťpäť rokov po Nežnej revolúcii však máme opäť vládu jednej strany, pričom štát si neplní základné povinnosti voči občanovi," tvrdí.

"Po Nežnej revolúcii sme očakávali silný štát, ktorý bude pomáhať slabým, vážiť si tých, ktorí vytvárajú hodnoty, a trestať tých, ktorí porušujú pravidlá. To je úloha silného štátu so silnou demokraciou. Dočkali sme sa len anarchie, rozkrádania a vyciciavania tých najslabších. Občan sa na štát nemôže spoľahnúť a výhody si užívajú len vyvolení. Našou úlohou však je vrátiť občanovi silný štát, vrátiť mu do rúk strategické podniky, pretože len tak môžeme zabezpečiť, aby štát bol občanovi reálne nápomocný," dodal Danko.

Podpredseda SNS Anton Hrnko konštatoval, že revolučné zmeny z konca roka 1989 nám priniesli nielen všeobecnú demokratizáciu pomerov, liberalizáciu ekonomiky a iných sfér spoločenského života, ale aj, a to prvýkrát v modernej histórii, dekriminalizáciu túžby a politickej práce za národnú suverenitu Slovákov vo vlastnom nezávislom štáte.

"Od vstupu Slovákov do európskej politiky ako samostatného národného subjektu v revolúcii 1848 - 1849 až do pripomínaného dátumu boli slovenské politické snahy škandalizované ako panslavizmus, separatizmus, fašizmus, označované za reakčné, protimaďarské, protičeské, protieurópske a trestané ťažkými žalármi, neraz aj trestom smrti," pripomenul.

"November 1989 uzavrel túto kapitolu a Slováci si konečne mohli formovať svoje politické ciele aj smerom k získaniu suverénnej národnej štátnosti. Je navždy zapísané v slovenských dejinách, že to bola práve SNS, ktorej november 1989 umožnil po 51 rokoch obnoviť svoju činnosť, čo vytýčila pred slovenskú spoločnosť myšlienku slovenskej štátnej a národnej suverenity a v spolupráci s ďalšími subjektmi ju aj realizovala," dodal Hrnko.

Zdôraznil, že pri tejto príležitosti sa nesmie zabudnúť na všetky obete, ktoré naši predkovia i mnohí ešte žijúci súčasníci priniesli v zápase za slobodu, demokraciu, právny štát a suverénne právo slovenského národa na vlastné sebaurčenie.

"Revolúcia z novembra 1989 vyvolala vo väčšine občanov Slovenskej republiky aj očakávania v oblasti ekonomickej, sociálnej, kultúrnej i v ďalších sférach spoločenského života. Musíme sebakriticky priznať, že len málo z tých očakávaní sa splnilo pre prevažnú časť nášho obyvateľstva," tvrdí Hrnko.

"Slobodné cestovanie je príliš málo na to, aby sme mohli byť spokojní. Najmä, keď ho väčšina využíva len na hľadanie práce v zahraničí alebo si ho nemôže finančne dovoliť," dodal. "Predchádzajúce vlády urobili len veľmi málo pre to, aby sa náš občan cítil vo svojom vlastnom štáte konformne a bol ochotný aj prinášať obete na oltár vlasti, ako to robili naši predkovia. Musíme vrátiť štát občanovi. Slovenský občan musí cítiť, že jeho štát je silný a schopný plniť svoje povinnosti voči nemu vo všetkých oblastiach, počnúc bezpečnosťou a obranou a končiac školstvom a kultúrou. SNS sa celou svojou váhou zasadí o to, aby sa tak stalo," uzavrel Hrnko.

01 - Modified: 2006-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bartovič možno do Zürichu
01 - Modified: 2024-01-05 14:10:43 - Feat.: - Title: Kedy sme prijali euro a kto bol náš prvý premiér? Na tieto otázky vedia odpovedať deviataci. Otestujte sa v kvíze z moderných dejín 02 - Modified: 2023-11-17 19:12:44 - Feat.: - Title: Opozičné strany si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie na námestiach 03 - Modified: 2023-11-17 14:45:18 - Feat.: - Title: Treba sa vrátiť k tomu, čo Nežná revolúcia skutočne stelesňovala, vyjadril sa Pellegrini 04 - Modified: 2023-11-16 22:59:12 - Feat.: - Title: Čaputová a Pellegrini pripomínajú nežnú revolúciu: Vráťme sa k odkazu Novembra ‘89 v celom jeho komplexe 05 - Modified: 2023-11-14 19:33:58 - Feat.: - Title: Socializmus zdroje len vyčerpával. Minul sa kapitál, ktorý sa tvoril storočia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:29