StoryEditor

Spot Aliancie za rodinu sme neodmietli odvysielať, tvrdí Mika

22.01.2015, 15:24
Autor:
TASRTASR

RTVS neodmietla vysielať spot Aliancie za rodinu k nadchádzajúcemu referendu. Zaujala len principiálny postoj. Na dnešnom zasadnutí Rady RTVS to uviedol generálny riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie Václav Mika.

Mika členom rady vysvetlil, že doteraz nedostali požiadavku ani objednávku na vysielanie spotu, takže zatiaľ nemali o čom rozhodovať. V stanovisku podľa neho vyjadrili iba formálny postoj, že takýto typ reklamy je v rozpore s ich vnútorným predpisom. Tiež systémový postoj, ako sa RTVS správa pred voľbami a referendami. Ten je taký, že telerozhlas sa všeobecne vyhýba vysielaniu politickej reklamy.

RTVS v minulom roku v prezidentských, európskych aj v komunálnych voľbách mala zákonnú povinnosť poskytnúť vysielací čas. Poskytli sme ho, nie však formou reklamy, ale formou vysielania relácií. Keby sme teraz prijali rozhodnutie, že odvysielame reklamu, keď ju vysielať nemusíme, porušili by sme všetko, čo sme doteraz dodržiavali,“ objasnil Mika.

Aliancia chce ísť na súd

Šéf RTVS zároveň zdôraznil, že stanovisko nebolo ani vyjadrením postoja RTVS k samotnému referendu. „Bol to postoj RTVS k všetkým volebným udalostiam, ktoré doposiaľ boli. Teda principiálny postoj, nie vyjadrenie názoru,“ doplnil.

RTVS prostredníctvom hovorkyne Dominiky Šulkovej minulý týždeň oznámila, že vo vysielacom čase vyčlení priestor na podrobné informovanie, ako aj diskusie o otázkach, ktoré sú predmetom referenda.

Inštitúcia pripomenula, že zákon o vykonaní referenda nijako nerieši volebnú kampaň v elektronických médiách. RTVS sa preto musí riadiť zákonom o vysielaní a retransmisii, ktorý hovorí, že vysielanie politickej reklamy a reklamy propagujúcej náboženstvo alebo ateizmus sa zakazuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

RTVS na základe uvedeného nevyčlení priestor na vysielanie reklamy súvisiacej s referendom," povedala Šulková.

Spot, v ktorom sa iniciátori referenda zamerali na problematiku adopcie detí homosexuálnymi pármi, odmietli odvysielať súkromné televízie Markíza a Joj. Zaradí ho iba na náboženské vysielanie orientovaná TV Lux. Aliancia za rodinu oznámila, že sa obráti na súd s antidiskriminačnou žalobou.

Nezákonná cenzúra?

Krok televízií totiž považuje za nezákonnú cenzúru, pričom sa domnieva, že je na ne vyvíjaný nátlak, aby neotvárali o otázkach referenda celospoločenskú diskusiu.

Rada RTVS dnes zobrala postoj verejnoprávnej inštitúcie na vedomie. „Urobili nejaké rozhodnutie, ktoré svojím spôsobom určite chráni RTVS ako inštitúciu,“ uviedol predseda rady Igor Gallo. „Myslím si, že aj postoj iných inštitúcií k tejto téme je ovplyvnený dosť nejednoznačnou legislatívou, čo vnímam ako úlohu do budúcnosti pre tých, ktorým to patrí,“ doplnil.

Mika členov rady oboznámil so smernicou, ktorou RTVS stanovila pravidlá pre vysielanie počas kampane pred referendom. „Vychádza veľmi presne zo svojich princípov, ktoré nastavila už aj v predchádzajúcich obdobiach,“ zhodnotil dokument podpredseda rady Martin Kákoš. Podobne ako Gallo, ani Kákoš nevidí problém v tom, že RTVS pred referendom nebude vysielať reklamné spoty s ním spojené.

Referendum sa uskutoční 7. februára a na hlasovacích lístkoch budú tri otázky z pôvodných štyroch, jednu zamietol Ústavný súd SR.

 

01 - Modified: 2007-02-22 13:10:00 - Feat.: 0 - Title: Bloggera uväznili na štyri roky za urážku islamu a prezidenta
01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 11:38:06 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:36