StoryEditor

Opozícia útočí v parlamente na premiéra: Najväčších teroristov priviezol Fico

04.12.2015, 10:58
Autor:
TASRTASR

Najväčších teroristov priviezol na Slovensko premiér Robert Fico výmenou za fotografiu v Bielom dome s americkým prezidentom Barackom Obamom pred minuloročnými slovenskými prezidentskými voľbami.

Vyhlásil to dnes v parlamente opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH) pri rokovaní o vládnom protiteroristickom balíčku. Poukazoval na prijatie väzňov z Guantánama. Podobný názor má aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Hlina: Kde ste boli doteraz? Teroristi nevznikli teraz

Hlina sa zároveň pýta, prečo vláda prichádza s antiteroristickými zákonmi tri mesiace pred parlamentnými voľbami, keď terorizmus nevznikol teraz. "Čo 11. september a útok na Dvojičky? Čo januárový útok na časopis Charlie Hebdo? Kde ste boli doteraz? Teroristi nevznikli teraz," obrátil sa Hlina na vládny Smer.

Dodal, že ak máme také "brutálne nedostatočné zákony na boj s terorizmom", prečo ich vláda nemenila už pri uvedených útokoch, ale až teraz v predvolebnej kampani. „Prečo ste doteraz nechránili občanov? Prečo až teraz tri mesiace pred voľbami?" adresoval vládnej strane.

Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) pripomenul migračnú krízu a voľný pohyb aj neznámych osôb po Európe. "Po Európe sa pohybujú tisícky neidentifikovaných osôb," zdôraznil Číž.

O tom, že vláda Roberta Fica priviedla na Slovensko bezpečnostné riziko v podobe väzňov z Guantánama, hovoril v pléne aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). "Bolo nám viackrát deklarované, že nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Všetci traja absolvovali teroristický výcvik," povedal Lipšic. Poukázal aj na to, že minimálne jeden z nich vyčíňal v Guantáname.

„Ficova vláda ohrozuje bezpečnosť krajiny“

Podľa Lipšica je to práve Ficova vláda, ktorá najviac ohrozuje bezpečnosť krajiny. "Len pre pár fotografií v Bielom dome pred voľbami. Vám nie je hanba oblepiť celé Slovensko plagátmi, že chránite Slovensko? A pred kým? Pred sebou?" rozhorčil sa Lipšic na Smer-SD.

Voči Lipšicovým vyjadreniam sa ohradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Považuje za bezpečnostné riziko to, keď poslanci vrátane Lipšica hovoria verejne v pléne o tom, čo prerokoval parlamentný výbor v režime prísne tajné.

Lipšic kritizoval privezenie väzňov z Guantánama aj v roku 2014. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v týchto väzňoch bezpečnostné riziko nevidel. "Ujguri nikdy neboli považovaní za riziko. Máme dostatočne veľa informácií na to, aby sme dokázali eliminovať riziko," hovoril v januári 2014 Kaliňák. Zároveň už vtedy odmietol, že návšteva premiéra Roberta Fica v Bielom dome bola odmenou za prijatie väzňov.

01 - Modified: 2007-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svadba letísk je na spadnutie
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:39