StoryEditor

Vysokú školu v Skalici trest obíde

02.05.2013, 00:00
Komisia rozhodla. Súkromná škola môže požiadať o akreditáciu pobočky dodatočne.

Potvrdené. Súkromná vysoká škola v Skalici, za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík, môže v košickej pobočke vyučovať len na základe akreditácie. Konštatovala to Akreditačná komisia, ktorá na základe článku HN vykonala v Košiciach kontrolu. „Uzavreté je to tak, že ak v tom chcú pokračovať aj budúci rok, musia si to akreditovať. Bez akreditácie to nebudú mať povolené,“ povedal predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Škola však obišla bez sankcie.

Na dve strany
HN vo februári upozornili, že vedenie skalickej školy hrá na dve strany.

Uchádzačov z východného Slovenska aj z Ukrajiny láka na štúdium v Košiciach, no Akreditačnej komisii tvrdí, že tu štúdium neprebieha, že ide len o konzultačné centrum. „Rektorka nám oznámila, že tam budú mať len niektoré vybrané predmety a pokusne niektoré prednášky,“ uviedol Fišera.

Z výpovedí študentov však vyplýva, že výučba v Košiciach prebiehala denne. Overovali sme si to aj na študijnom oddelení. Keď sme sa pod iným menom informovali na štúdium na východe, pracovníčka potvrdila, že výučba tam prebieha. Na študijné sme volali aj na nasledujúci deň. Ďalší zamestnanec nám potvrdil, že v Košiciach sa učí, a to každý deň.

Škola napokon otvorene ponúka štúdium v Košiciach aj na webe – v bloku informácií pre uchádzačov. Aby mohla v Košiciach prebiehať riadna výučba, Skalica by si pobočku musela akreditovať ako detašované centrum, čo neurobila. Takéto pracoviská si školy vytvárajú preto, aby získali študentov, ktorí nie sú ochotní cestovať za štúdiom. Na rozdiel napríklad od konzultačného centra však musí byť detašované pracovisko uvedené v žiadosti o akreditáciu a komisia musí overiť, či má pedagógov a materiálne vybavenie.

Bez sankcie
Akreditačnej komisii sa napriek kontrole nepodarilo preukázať, že škola porušila predpisy. Všetci osemdesiati študenti vraj riadne študujú v Skalici, v Košiciach majú len konzultácie s pedagógmi a vybrané prednášky, prenášané cez telemost. Škola teda môže o akreditáciu pobočky požiadať dodatočne a obíde bez sankcie. „Nemá zmysel sa pozerať dozadu, tých študentov nebolo veľa,“ vyhlásil Fišera.

Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici pôvodne hrozilo, že príde aj o akreditáciu programov, ktoré sa vyučujú na Záhorí.

Spolu má škola takmer 800 študentov, jeden rok štúdia vyjde na 1 800 až 2 400 eur. Zastupujúca rektorka školy Heidy Schwarczová chce s reakciou počkať na oficiálne stanovisko Akreditačnej komisie. „Platí však, že konáme v súlade s právnym poriadkom našej krajiny,“ dodala.

01 - Modified: 2004-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme menej piť bez pivovarov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:04