StoryEditor

Fico v prvom kole prakticky prehral, zhodujú sa zahraničné médiá

16.03.2014, 11:41
Autor:
slsl

Andrej Kiska a ostatní nezávislí kandidáti získali veľkú podporu pre znechutenie z politiky Roberta Fica. A hoci je Fico prvý, v skutočnosti prehral. Pozrite sa, čo o prezidentských voľbách píšu médiá v zahraničí.

Idnes.cz, Česká republika

Kisku čakajú tvrdé dva týždne

Redaktor Luboš Palata z denníka MF Dnes hodnotí výsledky prvého kola. Upozorňuje, že súčasný premiér neviedol kampaň, ale antikampaň proti najväčšiemu súperovi. „Viedol ju jeho štáb, ľudia z premiérovho "pozadia", pretože to boli podľa všetkého oni, kto niekoľko týždňov pred prvým kolom spustili pod heslom "úžerník" tvrdú ohováračskú kampaň proti Andrejovi Kiskovi, v ktorom tušili svojho hlavného súpera,“ píše Palata. Zároveň dodáva, že Ficov protivník v druhom kole volieb bude čeliť takému tlaku, aký v živote nezažil.

 

Al Jazeera

Návrat do dôb Mečiarizmu

Pamätajú si totiž, čo sa stalo pred 21 rokmi. „Víťazstvo popuárneho Fica, 49-ročného bývalého komunistu, by znamenalo, že prezidentský úrad, parlament aj vládu bude kontrolovať jediná strana. Bolo by to po prvý raz od roku 1993,“ poznamenáva Al Jazeera s tým, že v tom čase patrila moc strane HZDS. „Analytici si myslia, že Fico sa v prípade víťazstva bude snažiť zmeniť ústavu tak, aby sa politický systém Slovenska priblížil viac k prezidentskému modelu,“ dodáva televízia.

 

Handelsblatt, Nemecko

Voliči sú znechutení z pravice

Aj nemecký denník Handelsblatt prirovnáva možné víťazstvo Roberta Fica v druhom kole k deväťdesiatym rokom „Je to po prvý raz od rozdelenia Československa, kedy vládne na Slovensku jedna strana. Fico samotný môže naďalej robiť svoju politiku z prezidentského kresla,“ píše Handelsblatt. Zároveň zdôrazňuje porážku opozície. „Aj napriek tomu, že tri pravicové strany podporili svojho bývalého predsedu parlamentu, dostal iba tri percentá hlasov. Dokazuje to, že voliči sú znechutení z neustáleho trieštenia pravice,“ dodáva nemecký denník.

 

Új Szó

Online prenos o Gyulovi Bárdosovi

Slovensý denník vychádzajúci v Maďarčine sledoval situáciu vo volebných miestnostiach online. Najmä kvôli kandidatúre Gyulu Bárdosa. Denník priniesol výstupy z jeho tlačovej konferencie. „S výsledkom som spokojný. Nemyslel som si, že dostanem päť percent,“ povedal Bárdos. Spolu s predsedom SMK Józsefom Berényim zatiaľ neozrejmili, koho maďarská strana podporí v druhom kole volieb. „Zatiaľ nevieme, komu vyjadríme podporu. Určite ale rozhodne to, ako sa postaví k otázke madarskej menšiny na Slovensku,“ dodal Berényi.

 

Reuters

Kiska môže byť druhým Gašparovičom

Agentúra Reuters prirovnáva výsledky prvého kola k voľbám v roku 2004, kedy sa voliči spikli proti víťazovi prvého kola, Vladimírovi Mečiarovi a volili „smoliara“ z druhého miesta. „Slováci už raz ukázali, že sa dokážu spojiť proti určitému kandidátovi. Pokojne sa môže stať, že sa prezidentom stane nezávislý kandidát Andrej Kiska,“ píše Reuters. Agentúra tiež upozorňuje na oba vy investorov, ktoré by mohla vyvolať uzurpácia moci jednou stranou. Reuters pripomína, že strana Smer vládne aj bez potreby vytvorenia koalície. „Ak Fico získa prezidentský úrad, vláduca strana bude mať pod kontrolou všetky zložky moci,“ dodáva Reuters.

01 - Modified: 2006-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaujímajú sa o nás izraelské firmy
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:29