StoryEditor

Gašparovič: Za prezidentom musí byť politická strana

29.12.2013, 11:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Súčasný prezident SR Ivan Gašparovič je presvedčený o tom, že jeho nástupca, ktorého si ľudia vyberú v marci budúceho roka, musí mať politické skúsenosti. "Nemusí byť členom politickej strany, ale musí sa prihlásiť svojou filozofiou k tomu, s ktorou stranou súhlasí alebo nesúhlasí. Nemôže byť v akomsi vákuu, že jeho myslenie nemá nič spoločné so žiadnou stranou," priblížil v rozhovore pre TASR.

Zároveň sa domnieva, že máloktorí zo záujemcov o najvyšší ústavný post, ktorí už oznámili svoju kandidatúru, v prípade, ak ich nebudú podporovať nejaké politické strany, tak majú šancu vo voľbách uspieť. "To je nezmysel," podotkol.

Gašparovič nechcel hodnotiť ani jedného z momentálnych 16 kandidátov. "To z mojej strany neprislúcha," poznamenal. Ako však pripomenul, prezidentský úrad nie je tou funkciou, do ktorej by mal niekto prísť bez skúseností a získavať ich počas jej vykonávania. "Prezident musí byť politik, ktorý nemá len kontakty a rozhľad doma, ale aj vo svetovej politike. Musí byť tým, ktorý, keď zavolá prezidentovi v susednej krajine, tak sa s ním vie dohodnúť. Myslím si, že taký človek, ktorého pozná celý svet a celá Európa, tu je, takže Slovensko nebude mať problém s voľbou prezidenta," konštatoval.

Ako zopakoval, z tohto titulu si nevie predstaviť, že by sa hlavou štátu stal niekto, kto v živote nevykonával žiadnu funkciu a nemal za sebou politickú stranu. "Ale je rozdiel byť jej príslušníkom a iba sa s ňou zhodovať svojou filozofiou," upozornil s tým, že toto bol aj jeho prípad. Gašparovič išiel do posledných volieb v roku 2009 ako občiansky kandidát, ktorého však podporovala strana Smer-SD.

"Áno, podporuje ma strana Smer-SD a som veľmi rád," podčiarkol. Je však presvedčený o tom, že počas svojich oboch funkčných období pôsobil ako nadstranícky prezident. "Verejne som povedal, že som akoby člen Smeru-SD, a všetci hovorili, že patrím do tejto strany," uviedol, pričom toto tvrdenie odmietol s tým, že s touto stranou má len veľmi blízku filozofiu, hlavne čo sa týka sociálnych otázok. "A to je veľký rozdiel," poznamenal.

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel chce firmám uľahčiť život
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:07