StoryEditor

Biela pastelka ide do 300 miest. Ambasádorom je Michal Handzuš

25.09.2015, 17:14

V uliciach takmer 300 slovenských miest a obcí dnes dobrovoľníci budú zbierať príspevky na pomoc nevidiacim ľuďom. Tradičnú zbierku Biela pastelka aj tento rok organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Ľudí, ktorí sa rozhodnú prispieť symbolické jedno euro, dobrovoľníci odmenia spinkou s obrázkom bielej pastelky.

Ambasádorom 14. ročníka zbierky je slovenský hokejový reprezentant Michal Handzuš. Majster sveta z roku 2002 si je dobre vedomý toho, aký je zrak veľmi dôležitý, pretože sám nosí dioptrické okuliare. So šatkou na očiach si vyskúšal aj varenie "naslepo". "Bol som na takom kurze varenia, snažil som sa krájať cibuľu a oddeľovať žĺtko od bielka, bolo to veľmi zaujímavé a vtedy som aj oveľa viac pochopil, aké to majú nevidiaci náročné. Bolo to pre mňa inšpirujúce, veľa som sa naučil," uviedol pre TASR Michal Handzuš, ktorý začal mať problémy so zrakom asi ako 6-ročný.

"Možno som to zistil troška skôr, ale snažil som sa to zatajiť. Až na preventívnej kontrole zistili, že potrebujem okuliare. Dosť som sa tomu bránil, bol som malý, bál som sa, že sa mi budú vysmievať, dlho, dlho som okuliare nenosil."

Hokejista, ktorý v sezóne 2012/2013 získal s Chicagom Stanleyho pohár, začal nosiť okuliare, až keď sa mu zrak zhoršil. Dnes zvlášť malým fanúšikom odporúča, aby si oči chránili. "Veľmi dôležité sú preventívne prehliadky, oči sú základ nášho života, keď vidíme, ľahšie sa nám žije. Všetkým mladým odporúčam, aby na prehliadky chodili a starali sa o svoje oči," odkazuje skúsený športovec, ktorý dáva zbierke hokejový nádych. V spolupráci s ním pripravili organizátori aj dražbu hokejových predmetov od známych slovenských hokejových hviezd Mariána Hossu, Zdena Cháru či Tomáša Tatara.

Zbierku pre ľudí zo zrakovým postihnutím môže verejnosť podporiť aj zaslaním SMS s ľubovoľným textom v hodnote dve eurá na číslo 820 v sieti všetkých mobilných operátorov, vkladom na účet 4030016204/3100 a tiež kúpou špeciálneho puku s podpisom M. Handzuša v pukomate v bratislavskom OC Eurovea. Hlavné podujatie Bielej pastelky 2015 sa uskutoční práve pri tomto obchodnom centre, kde sa môžu ľudia dozvedieť niečo zo života nevidiacich a slabozrakých. Nebudú chýbať ukážky z výcviku vodiacich psov či možnosť vyskúšať si Braillovo písmo. Pre milovníkom hokeja je od 16.00 h pripravený miniturnaj, ktorý bude komentovať otec Miroslava Šatana - Emil Šatan. Program vyvrcholí Koncertom potme o 19.30 h v podaní skupiny Polemic.

Bielu pastelku organizuje ÚNSS od roku 2002. Za 14 rokov sa podarilo vyzbierať viac ako milión eur na podporu služieb a aktivít pre ľudí so zrakovým postihnutím. Minulý rok dosiahla zbierka hrubý výnos 108.000 eur. Tohtoročný výťažok poputuje na výučbu Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou, kurzy práce s kompenzačnými pomôckami, poskytovanie sociálneho poradenstva a ďalšie služby.


Biela pastelka má v tíme Michala Handzuša a Pukomat

Biela pastelka je verejná zbierka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), prostredníctvom ktorej pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím naučiť sa čo najlepšie zvládať každodenné situácie.

Michal Handzuš, tohtoročný ambasádor zbierky, priniesol hokejový drive celej komunikácii a mediálna agentúra Starmedia Co., dlhoročný partner ÚNSS a zbierky, pripravila neštandardného spoluhráča do tímu Bielej pastelky - Pukomat. Tento špeciálne upravený automat na kávu ponúka limitovanú edíciu pukov s podpisom "kapitána tímu“ Michala Handzuša. Pukomat podporí zbierku kompletným výnosom z predaja pukov, ktoré je možné kúpiť si do konca septembra 2015 v OC Eurovea (pred kníhkupectvom Panta Rhei na -1. podlaží). Cena jedného puku je 9 € a platbu je možné realizovať platobnou kartou.

„Ľudia si majú pomáhať. My, ktorí sme dostali možno trochu viac, máme vrátiť tým, ktorí dostali menej. Zrak je veľmi dôležitý, o tom niet pochýb. Ten, kto vidí, si ani len nevie predstaviť, aké je žiť v tme.“ Michal Handzuš, ambasádor Bielej pastelky.

01 - Modified: 2014-04-09 08:38:53 - Feat.: 0 - Title: Novelou stavebného sporenia získa viac ľudí
01 - Modified: 2017-07-07 22:20:39 - Feat.: - Title: Handzušov odkaz z Pohody pre Slovákov: Keď tam je premiér 10 rokov, tak je jasné, že korupciu nevidí 02 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Handzuš v HNtelevízii: V slovenskej lige hrám zadarmo 03 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Handzuš: Chceme voľby podľa nových pravidiel. Kto ich vyhrá, toho budeme akceptovať 04 - Modified: 2017-02-23 11:25:34 - Feat.: - Title: Handzuš už nerozmýšľa o konci kariéry. Začal trénovať a chce sa vrátiť 05 - Modified: 2017-01-23 15:51:46 - Feat.: - Title: Handzuš dostal dištanc za hrubý faul. Nezahrá si tri mesiace
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:05