StoryEditor

Klub zo známej kauzy odmenili

27.03.2013, 23:00
Poslanci Senca odklepli 100-tisíc eur pre futbalový klub, ktorý preveruje polícia.

Športový klub, ktorý preverujú pre podozrivé čerpanie nórskych fondov, mesto Senec na čele s primátorom Karolom Kválom odmenilo. Poslanci mu na nedávnom rokovaní schválili dotáciu stotisíc eur.

Slovensko muselo Nórom vrátiť 688-tisíc eur pre podozrenia z plytvania peniazmi pri výstavbe športového areálu ŠK SFM Senec. Z mestského rozpočtu teraz dostali najvyšší príspevok spomedzi všetkých športových združení. Podpora mesta v prípade ostatných športovcov bola od niekoľko sto do maximálne 35-tisíc eur.

Za rozdelenie balíka hlasovali všetci poslanci, štyria sa zdržali. „Existuje prezumpcia neviny," povedal Dušan Badinský, ktorý bol za. Nezávislý poslanec Badinský donedávna trénoval futbalistov a spoluzakladal klub SFM Senec.

Jeho hospodárenie obhajuje. „Ihrisko bolo postavené za reálne peniaze. Nič sa nezdefraudovalo," hovorí.
Nórska vláda si dala urobiť audit, podľa ktorého mohla byť zákazka predražená o 224-tisíc eur. Badinský však upozorňuje na kontrolu nášho Úradu vlády, podľa ktorého bol chybný len jeden bankový výpis.

Najvyššiu dotáciu pre SFM Senec si podľa Badinského klub zaslúži, keďže je najväčší a futbal je populárny. Badinský hovorí, že má zhruba 250 až 300 členov.

Cítia krivdu
Medzi najväčšie kluby v meste však patrí aj Piccard Senec, ktorý združuje hádzanárov, lukostrelcov, plavecký oddiel a ľadové medvede. Len hádzanárov je podľa Františka Gábriša z Piccardu vyše dvesto, hrajú najvyššiu súťaž, česko-slovenskú ligu. Hádzaná dostala od mesta 35-tisíc eur, plavci okolo dvetisíc. „Nie som spokojný, ako sa to rozdeľuje," reagoval. Dodal, že mu nepomôžu ani protesty na mestskom úrade.

Pri hlasovaní o dotácii sa zdržala poslankyňa Jana Turanská (SaS). „Prečo tam má ísť znova stotisíc eur, keď nemáme isté, či ich peniaze nepožiada Úrad vlády späť," poznamenala.

S odvolaním uspeli
Prostriedky, ktoré Nóri žiadali späť, senecký klub odmietol vrátiť s vysvetlením, že ich nemá. Nórskej strane sme ich tak museli zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Úrad vlády prenechal tento prípad správe štátnej finančnej kontroly. Tá podľa informácií HN nariadila vymáhanie miliónov od klubu. Klub sa však odvolal na ministerstvo financií.

Odvolanie pre HN potvrdil aj Badinský. „Ešte nám neoznámil, ako to dopadlo."
Ministerstvo financií odvolaniu vyhovelo a vec vrátilo späť na prešetrenie. „K podrobnostiam sa nebudeme vyjadrovať, nakoľko to ešte nebolo právoplatne uzavreté," uviedlo tlačové oddelenie.

Kauza nórskych fondov sa prevalila začiatkom roka. Šéf klubu Alexandre Matlák hovorí, že za ňu môže jeho bývalý zástupca Miroslav Moravský. Ten mal podľa Matláka výstavbu na starosti. Moravský vinu odmieta. Padlo niekoľko trestných oznámení, ktoré preveruje polícia. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:53