StoryEditor

Sledovali sme online: Nová éra sa začína. Prichádza Marian Kotleba

Najväčšie prekvapenie bolo v Banskobystrickom kraji. Novým županom sa stal extrémista.

Najdôležitejšie momenty volieb do VÚC 2013

- V Banskobystrickom kraji zvíťazil extrémista Marian Kotleba, ktorý porazil kandidáta Smeru-SD Vladimíra Maňku

- V Bratislavskom kraji dominoval kandidát pravice Pavol Frešo, ktorý deklasoval Moniku Flašíkovú Beňovú zo Smeru-SD

- Ďalší zvolení župani sú kanditátmi Smeru-SD: Tibor Mikuš (Trnavský kraj), Milan Belica (Nitriansky kraj) a Zdenko Trebuľa (Košický kraj)

- Kotleba získal 71 397 hlasov, čo je druhý najlepší výsledok spomedzi zvolených županov v druhom kole (najviac hlasov získal Frešo)

- Najvyššia volebná účasť bola v Banskobystrickom kraji (24,61 percenta), najnižšia v Košickom kraji (12,21 percenta)


21.45 Online prenos bol ukončený


19:35 Stovka ľudí v Banskej Bystrici protestovala. Proti výsledkom volieb

 

Asi stovka ľudí prišla dnes večer na hlavné schodisko pod Pamätník SNP v Banskej Bystrici, aby tam zapálili sviečky a vyjadrili tak svoj odmietavý postoj k volebnému výsledku v Banskobystrickom kraji. Podujatie zorganizovali niekoľkí banskobystrickí občianski aktivisti.

„Keďže voľby prebehli demokraticky, tak aj my chceme demokraticky, pokojným spôsobom, vyjadriť protest proti tomu, že bol zvolený človek, ktorý reprezentuje hodnoty, ktoré nepatria do demokracie, hodnoty, ktoré sú v rozpore so Slovenským národným povstaním, ktoré začalo práve tu, v Banskej Bystrici," povedal TASR jeden z iniciátorov akcie Rado Sloboda.


19:23 V Bystrici prehrala celá politická generácia, hovorí Procházka
Výsledky župných volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji predznamenali začiatok novej fázy v slovenskej politike. Na úspech Mariana Kotlebu v druhom kole volieb predsedu BBSK takto reagoval prezidentský kandidát Radoslav Procházka. „Pre celú spoločnosť bude nepríjemná a bolestivá, ale ak má Slovensko vyzdravieť, musíme ju spoločne absolvovať čím skôr. V Bystrici prehrala voľby celá jedna politická generácia, ktorá sa ani tvárou v tvár vlastnému zlyhaniu nezmôže na viac, ako na sebaklam a vzájomné obvinenia," vyhlásil Procházka.

18:54 Postreh šéfredaktora HN
Prvá úľava: Marian Kotleba si tento týždeň na cestovanie po banskobystrickom regióne čas ešte nenájde.
A prvé doporučenie: Ešte lepšie by bolo, ak by si na niektoré svoje priority nenašiel čas, nielen na budúci týždeň, ale ani počas ďalších štyroch rokov.


18:30 Kotleba si určil priority
Novozvolený predseda Banskobystrického kraja, extrémista Marian Kotleba, sa neobáva, že s ním zastupiteľstvo nebude spolupracovať. "Myslím si, že poslanci dobré nápady podporia. Ak sa rozhodnú ma bojkotovať, sami sa budú zodpovedať svojim voličom za takéto rozhodnutie," dodal líder ĽSNS. Spoluprácu so súčasnými parlamentnými politickými stranami ĽSNS odmieta. Považuje ich za politickú mafiu. "Nevidím dôvod, aby som od vlády žiadal peniaze. Suma, ktorú BBSK dostáva na svoj chod, je dostatočná na to, aby sme za tieto peniaze niečo dokázali," povedal Kotleba. Za hlavné priority svojho pôsobenia v úrade považuje Marian Kotleba zlepšenie sociálnej a bezpečnostnej situácie aj v odľahlejších regiónoch. "Určite vycestujem aj do mikroregiónov, no tento týždeň to pravdepodobne ešte nebude," doplnil novozvolený predseda BBSK.
Viac čítajte TU.

18:15 Čo má spoločné Skaličan a Galanťan? Slovenského župana
Čo má spoločné Skaličan a Galanťan? Slovenského župana. Presne podľa predstáv nášho premiéra, píše redaktor HN, Tomáš Púchly. Vyťahovať maďarskú kartu sa nakoniec predsa len ukázalo ako prehnané. Politická matematika totiž nepustí. Trnavský kraj bol už pri svojom vzniku navrhnutý  tak, aby menšina skutočne ostala menšinou.
Celý postreh rodáka z Trnavského kraja nájdete TU.

17:33 Podľa Hrušovského musí Slovensko odmietnuť extrémizmus
Extrémizmus a neznášanlivosť nemôžu byť riešením pre sociálne problémy a je neprijateľné, aby slúžili ako zámienka na porazenie Smeru. Aj keď voľby boli legitímne, Slovensko sa dostalo na križovatku, kde musí odmietnuť extrémizmus. Na výsledky druhého kola volieb predsedov samosprávnych krajov takto reagoval kandidát na prezidenta SR Pavol Hrušovský.
Viac čítajte TU.



17:05 Naši poslanci nebudú s Kotlebom spolupracovať, vyhlásil Berényi
Poslanci za Stranu maďarskej komunity (SMK) nebudú v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) spolupracovať s novým predsedom kraja Marianom Kotlebom (ĽSNS). Na tlačovej besede to dnes vyhlásil predseda strany József Berényi.
Viac čítajte TU.

17.00 V Košickom kraji zaspieva Trebuľa labutiu pieseň, ak sa pravica spamätá, myslí si redaktor HN Tomáš Lemešani
Keď sa raz strany ako SaS a SDKÚ-DS spamätajú a začnú kraj, v ktorom majú medzi mladými ľuďmi obrovskú podporu brať vážne, zvíťazia. Stačí sa aspoň trocha snažiť a postaviť kandidáta, ktorého pozná aj niekto iný ako členovia vedenia strany v Košiciach. Doprajme Trebuľovi jeho, zrejme posledné, funkčné obdobie. A buďme radi, že v Košiciach nieto nejakého známeho nácka. Celý postreh čítajte TU.

16:54 Gašparovič: Je to varovanie, ktoré prišlo včas
Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič je prekvapený z výsledku druhého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), no vníma ho ako varovanie, ktoré prišlo včas. Reakciu prezidenta na víťazstvo Mariana Kotlebu TASR poskytol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

„Je to výzva, aby politici prestali byť nevšímaví a ľahostajní k veciam, ktoré dlhodobo trápia občanov. Sklamaní voliči sú tak nútení hľadať pomoc v osobách a stranách bez programu, ktoré získavajú hlasy šírením extrémizmu a populizmu," uviedol Gašparovič.



16:37 Postreh HN: Galbavému by nepomohla ani podpora KDH
Úsmevne pôsobí aj ďalší Galbavého argument – vraj maďarská karta a plagáty, ktoré ho obviňujú, že patrí k inej národnosti než slovenskej,“ píše vo svojom komentári editorka HN Slávka Habrmanová. Celý komentár čítajte TU.



16:23 Kotleba je strategickou chybou Fica, tvrdí SaS
Strana SaS rešpektuje vôľu voličov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Schopnosti nového predsedu BBSK Mariana Kotlebu teraz preveria konkrétne riešenia reálnych problémov od dopravy až po školstvo a sociálne služby, ktoré ponúkne občanom v regióne. Strana dnes takto reagovala na výsledky 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov.

„Jeho zvolenie je debaklom strany Smer a jej podpredsedu Vladimíra Maňku. Treba za ním vidieť nízky záujem voličov o župné voľby, radikalizáciu ľudí ako reakciu na obrovskú korupciu a aroganciu mocných, ale tiež to, že ani Robert Fico, ani Vladimír Maňka nedokázali vyjsť v ústrety voličom pravicových strán a požiadať ich o podporu," napísala strana vo svojom stanovisku. Fico a Maňka sa podľa SaS spoľahli na to, že sa za kandidáta Smeru sama od seba postaví väčšina na základe voľby menšieho zla.


15:12 Kotleba by porazil hociktorého župana v druhom kole, myslí si Maňka
„Keby som prehral s kýmkoľvek iným, pociťoval by som väčší pokoj. Tým, že som prehral s Kotlebom a ten problém je celoslovenský, je to vážna výzva, že musíme všetci tento problém spoločne riešiť," tvrdí v rozhovore pre HN dosluhujúci banskobystrický župan Vladimír Maňka. Celý rozhovor nájdete TU.

15:05 Komentár z Česka: „Slovenský nácek útočí na Romy. Vyhrál tím volby“
Prečítajte si komentár Ľuboša Palatu z českého denníka MF Dnes.



14:50 Slovensko by sa malo stať Bratislavou
Nie, Slovensko by nemalo skončiť za hranicami Bratislavského kraja. Slovensko by sa malo stať Bratislavou, píše vo svojom komentári k výsledkom v bratislavskom kraji zástupca šéfredaktora HN, Filip Obradovič. Celý komentár nájdete TU.


14:09 Triumf Kotlebu je zlyhanie politikov, tvrdí Kiska
Názor nezávislého kandidáta na prezidenta Andreja Kisku: „Politici v uniformách nie sú riešenie, ale víťazstvo Mariana Kotlebu je zlyhaním celoštátnych aj regionálnych politikov. Tých v Bratislave, aj tých, ktorí v týchto voľbách kandidovali v Banskobystrickom kraji,“ Celý názor čítajte TU.

13:51 Postreh komentátora HN Arpáda Soltésza
Zdá sa, že veľa ľudí volilo Kotlebu, pretože sa naštvali na politikov. Je to rovnako účinné riešenie, ako keby v tom hneve bosou nohou kopli do radiátora.



13:33 Frešo: Moju radosť narúša situácia v Banskobystrickom kraji
„Vážení priatelia, nesmierne Vám ďakujem za Vašu podporu. Číslo 74 132 je historicky najviac hlasov, ktoré niekto získal v Bratislavskom kraji. Je to pre mňa obrovský záväzok, aby som naďalej viedol kraj tak, ako najlepšie viem a nesklamal Vašu dôveru. Beriem to ako dôležitý signál pre všetky stredopravé sily na Slovensku, že keď sa spojíme, vieme obnoviť dôveru občanov v náš pohľad na spravovanie vecí verejných. Verím, že tento signál zúročíme v každých ďalších voľbách. Radosť zo včerajšieho víťazstva však vážne narúša situácia v Banskobystrickom kraji. Je skúškou každej štandardnej strany, ako sa s touto situáciou vyrovná a ako sa z nej poučí. Preto si dnes v SDKÚ-DS miesto osláv sadneme a začneme pracovať na stratégii, ako túto vzniknutú situáciu riešiť a ako im do budúcnosti predchádzať,“ píše víťaz v Bratislavskom kraji Pavol Frešo na sociálnej sieti.



13:15 Flašíková-Beňová pripomína, že sa blížia Vianoce
„Dobré ránko, o mesiac sú Vianoce. Ďakujem že ste si včera našli čas a boli voliť. Všetci dnes riešia víťaza volieb v BB. A teda len pripominam novinárom a pravicovým „intelektuálom“ že nenávisť a odpor, ktorí šíria voči sociálnej demokracii a SMER-SD generuje tento druh „víťazov“. Písať v novinách, že sociálnu demokraciu volia paraziti, že kandidátov Smeru volíte v gumených rukaviciach a pod. A potom byť zhrození z úspechu Kotlebu je tragikomické. Ale inak, peknú nedeľu,“ napísala vo svojom povolebnom statuse na sociálnej sieti porazená kandidátka v Bratislavskom kraji Monika Flašíková-Beňová.

12:31 Diktatúra je niekedy veľmi užitočné zriadenie
Diktatúra je niekedy veľmi užitočné zriadenie, píše vo svojom postrehu k voľbám manažérka a majiteľka jazykovej školy The Bridge, Klaudia Bednárová. Celý komentár si môžete prečítať TU.


11:59 Našich voličov odplašil Fico, tvrdí Bugár
Voličov Mosta-Híd od podpory Vladimíra Maňku (Smer-SD) v druhom kole regionálnych volieb v Banskej Bystrici odplašil premiér Robert Fico, ktorý tak v Trnavskom, ako aj Nitrianskom kraji vytiahol nacionalistickú kartu. Povedal to predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Je to politik, ktorý nespája, ale rozdeľuje," tvrdí Bugár. Zvolenie Mariana Kotlebu je podľa neho výsledkom protestných hlasov voličov, ktorí nie sú spokojní so sociálnou situáciou v kraji.

11:06 Frešo: Som zástupcom Bratislavčanov
„Keď si pozriem ten pomer, tak je to historický najvyšší pomer, aký kedy v Bratislave bol,“ vyhlásil víťaz druhého kola župných volieb v Bratislavskom kraji Pavol Frešo v relácii televízie TA3. Šéf strany SDKÚ-DS sa podľa vlastných slov od tejto minúty stál zástupcom všetkých Bratislavčanov a ľudí, ktorí v hlavnom meste pracujú.


10:57 Na Slovensku vyvolal Kotleba rozruch, píšu Česi
český portál idnes.cz:
V druhom kole krajských volieb na Slovensku vyvolal rozruch. Je ním úspech nacionalistu Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji. V kresle tamojšieho župana totiž zasadne neonacista Kotleba, volebný líder Ľudovej strany Naše Slovensko. Čítajte viac TU

9:44 Potvrdené. Jedna zmena na poste predsedu
Hlasovanie v sobotňajšom druhom kole volieb do vyšších územných celkov (VÚC) potvrdilo na pozíciách doterajších štyroch predsedov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK). Celková účasť dosiahla 17,29 percenta. Zmena nastala iba v Banskobystrickom kraji, kde vo vedúcej pozícii vystrieda doterajšieho predsedu Vladimíra Maňku extrémista Marian Kotleba. Čítajte viac TU.

09:05 Postreh komentátora HN Arpáda Soltésza
Budeme prekvapení, ako rýchle nastane široký politický konsenzus o neudržateľnosti takéhoto veľkého počtu žúp a zavedení modelu 3 + 1.



9:03 Komisia potvrdila oficiálne výsledky volieb
Ústredná volebná komisia potvrdila výsledky druhého kola župných volieb. Volebná účasť bola 17,29 percenta voličov.

8:28 Oficiálne výsledky budú o deviatej
Oficiálne vyhlásenie výsledkov volieb bude dnes o 9.00 hod. v Bratislave.


7:48 Zhromaždenie v Banskej Bystrici. Po víťazstve Kotlebu
Zhromaždenie občanov, ktorí chcú vyjadriť rozčarovanie nad výsledkom druhého kola volieb o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, organizujú občianski aktivisti z Banskej Bystrice na 29. novembra.

Aktivisti si na organizovanie zhromaždenia vybrali deň, keď majú skladať sľuby novozvolení poslanci zastupiteľstva BBSK a do funkcie má byť vymenovaný nový predseda BBSK Marián Kotleba. "Určite to bude kultivované vyjadrenie rozhorčenia nad výsledkami volieb. Pán Kotleba bol zvolený demokraticky, čo rešpektujeme, chceme však vyjadriť svoj občiansky postoj," povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Vladimír Pirošík.

04:12 Víťazi a porazení volieb

Kto sa tešil a kto nemal dôvod na radosť? Pozrite si fotogalériu.

03:20 Dva pohľady na Kotlebu

Aký názor majú Hospodárske noviny na víťazstvo Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji? Prečítajte si komentár šéfredaktora HN Petra Vavra a komentátora Arpáda Soltésza.

03:14 Povolebný test (od Arpáda Soltésza)

„Pred štyrmi rokmi sme mali piatich županov, dnes máme šiestich, preto sa Smer vidí ako jasný víťaz volieb,“ skonštatoval:

A.) Pyrrhus z Epeiru

B.) Robert Fico

02:48 Postreh Arpáda Soltésza

Robert Fico považuje za víťaza volieb Smer. No, keby aj nie celý Smer, tak jeho neoľudácke krídlo rozhodne áno. Fico ho teraz bude musieť posilniť.

 

02:45 Postreh šéfredaktora HN Petra Vavra

Smer sa vidí ako jasný víťaz volieb, povedal predseda Smeru Robert Fico. Inak povedané, jasným víťazom volieb je Robert Fico a preto je nevyhnutné, aby aspoň on našiel odvahu po druhom kole také niečo vysloviť.

02:01 Za víťazstvom Kotlebu vidí Fico SDKÚ

Za víťazstvo Mariana Kotlebu sú podľa Fica zodpovední pravicoví politici z SDKÚ-DS a SaS, ktorí odmietli podporiť v druhom kole Vladimíra Maňku. Vinu nesú aj média. „Takú kampaň, akú ste urobili vy pánovi Kotlebovi, by som si prijal aj ja v každých voľbách,“ uviedol. Kandidát Smeru a zároveň podpredseda strany podľa neho nenesie za Kotlebov úspech žiadnu zodpovednosť. „Všetko je lepšie ako Smer, viem si predstaviť voličov SDKÚ ako volia Kotlebu, len aby nevolili pána Maňku.“

01:56 Berényi: Fico pomohol Kotlebovi

Porazený v boji o post trnavského župana József Berényi kritizoval premiéra Roberta Fica za vytiahnutie maďarskej karty. Tvrdí, že v Trnavskom kraji tým pomohol mobilizovať slovenských voličov, ale v Banskobystrickom odradil maďarských voličov. A tým pomohol k víťazstvu Mariana Kotlebu. Čítajte viac TU.

01:43 Kotleba sa vyjadrí v nedeľu poobede

Člen predsedníctva Ľudovej strany Naše Slovensko Miroslav Belička oznámil, že vyhlásenie k voľbám do VÚC poskytnú v nedeľu popoludní po 14.00 hodine. Dôvodom má byť vyčerpanosť z náročnej kampane.

01:40 Rómovia sú paraziti a Tiso jediný prezident

Marian Kotleba bol na čele viacerých protirómskych pochodov a čelil niekoľkým obvineniam z trestných činov. Jeho politický profil nájdete tu. 

01:34 Postreh šéfredaktora HN

Buď je už najvyšší čas ísť spať alebo sa mi už v predstihu začalo snívať. Monika Flašíková- Beňová je so svojím volebným výsledkom (rozumej, debaklom) spokojná a Vladimír Maňka sa pre zmenu hanbí za celé Slovensko. Väčšina ľudí, keď dostane facku, ju buď vráti alebo nastaví druhé líce – minimálne sa však spamätá. Dejiny však nepočítali s novou kategóriou ľudí: tí, ktorí si žiadnu facku nevšimli.

01:15 Fico: Víťazom volieb je Smer

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

„Pred štyrmi rokmi sme mali piatich županov, dnes máme šiestich, preto sa Smer vidí ako jasný víťaz volieb,“ skonštatoval. 

Prehru v Bratislave špeciálne nekomentoval. Podľa neho tam šlo o princíp všetkých proti Smeru. „Už prvé kolo naznačovalo, ako to dopadne.“ Monika Beňová jeho podporu nestráca. 

00:54 Belica: Rozhodli skúsenosti

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Do sídla kraja dorazil Belica až krátko pred polnocou, keď už bolo všetko jasné. Čakali tu na neho jeho najbližší kolegovia spolu s primátorom Nitry Jozefom Dvončom. Pripíjalo sa šampanským, ako prvý nezávislému Belicovi zablahoželal nitriansky šéf Smeru Tibor Glenda. Vzápätí do Nitry telefonoval aj premiér Róbert Fico. „Rozhodla tá dvanásťročná práca, tie skúsenosti, ktoré človek aj z tejto funkcie nabral,“ skonštatoval pre HN Belica. Viac čítajte TU.

00:47 Flašíková Beňová je spokojná

od vyslanej redaktrorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Pred novinárov konečne predstúpila kandidátka Smeru Monika Flašíková Beňová, ktorú porazil v druhom kole predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Hlasy, ktoré získal pán Frešo boli hlasmi, ktoré získal v prvom kole pán Krajcer," zhodnotila Beňová. Prehru vraj po prvom kole očakávala. Napriek tomu je so svojim volebným ziskom spokojná. "Získala som o jeden a pol percenta viac." Nevidí preto dôvod na akékoľvek vyvodenie zodpovednosti voči svojej osobe. Kandidovať mieni aj v ďalších voľbách do Európskeho parlamentu. "Rozhodne však predsedníctvo strany." Beňová sa vyjadrila aj k situácii v Banskej Bystrici, kde zvíťazil Marian Kotleba. Podľa nej môže za prehru jej kolegu Vladimíra Maňku v Banskej Bystrici jej protikandidát Pavol Frešo. "SDKÚ jednoznačne povedala, že nebude podporovať Vladimíra Maňku," vysvetlila svoj postoj.

 

00:46 Postreh Arpáda Soltésza

Voľby skončili, Kotleba začína. Až začne naozaj, voľby skončia. Už navždy.

 

00:42 Frešo neoslavuje, varuje pred Kotlebom

od vyslaného redaktora Tomáša Nejedlého

Pavol Frešo verejne ohlásil víťazstvo v Bratislavskom samosprávnom kraji. Získal historicky najvyšší počet hlasov v župných voľbách a vďaka spojenej pravici porazil Smer-SD v hlavnom meste. Tento postup by preto malo stredopravé spektrum realizovať aj v budúcnosti. Miesto oslavy sa však venoval výhre Mariána Kotlebu v Banskobystrickom kraji. "Je to obrovská prehra a rana demokracii na Slovensku," vyhlásil. Vyzval všetky demokratické strany, aby sa spojili proti ďalšiemu šíreniu extrémizmu v krajine. "Nesmieme zabudnúť na to, že aj Hitler sa dostal k moci demokratickým spôsobom," upozornil.


Pavol Frešo, snímka: HN/Pavol Funtál

00:35 Maňka sa hanbí za Slovensko

od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

"Nehanbím sa za seba, hanbím sa za Slovensko," okomentoval svoju prehru už bývalý banskobystrický župan Maňka. S vyše 10 percentným náskokom nad ním zvíťazil radikálny kandidát Marian Kotleba. Maňka to však nevníma ako osobnú prehru, podľa neho by to takto dopadlo v ktoromkoľvek kraji. "Nie je to problém nášho kraja, ale celoslovenský problém, ktorý bude potrebné riešiť. Myslím si, že je to protest proti niečomu," dodal Maňka. Akú zodpovednosť vyvodí z tejto prehry nepovedal. Či odíde z politiky sa rozhodne až potom, ako si pozrie výsledky vo Zvolene, kde bol v minulosti primátorom. "Ak som tam prehral, z politiky odídem," vyhlásil.

0:15 Postreh šéfredaktora HN

Skutočným víťazom regionálnych volieb na Slovensku v roku 2013 sa stáva ...novozvolený banskobystrický župan Marian Kotleba.
Tým, ktorí tomu nedokážu uveriť, doporučujem pohľad na štatistiky nezamestnanosti v Banskobystrickom kraji a skutočne krátky pohľad na akékoľvek video s Vladimírom Maňkom. Ten síce nemohol nevyhrať, ale on dokázal nemožné. Všetko ostatné už nemá v kontexte týchto volieb žiadny význam. Skutočne, Na stráž? Áno, tak trochu, aj keď už nie v uniforme, ale v obleku.

00:07 Postreh Ivana Szabóa

Za Kotlebov úspech v prvom kole mohol podľa Fica slabý Kaník. V druhom kole to podľa mňa spôsobil slabý Maňka. To tam mohli postaviť rovno vrece zemákov - parafrázujem Dr. Fica.

00:05 Rozhodnuté. Kotleba vyhral v Bystrici

V dvoch krajoch je spočítaných už 100 percent hlasov, v ostatných ostáva len zopár percent, ktoré súčasné výsledky nezmenia. Tu sú noví zvolení župani:

Bratislavský kraj - Pavol Frešo

Nitriansky kraj - Milan Belica

Trnavský kraj - Tibor Mikuš

Banskobystrický kraj - Marian Kotleba

Košický kraj - Zdenko Trebuľa

23:57 Ovácie pre Freša

od vyslaného redaktora Tomáša Nejedlého

Mierne ovácie privítali príchod Pavla Freša na volebnú centrálu krátko pred jedenástou hodinou v noci. Takmer na sto percent istý víťaz župných volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji rozdával objatia a úsmevy na všetky strany. "Osemdesiat percent v Starom Meste!" vybozkával nadšene starostku bratislavského Starého Mesta Tatianu Rosovú. V tesnom zovretí televíznych kamier a fotografov poďakoval členom volebného štábu, či zvolených poslancov župného zastupiteľstva, no vyjadrenie pre médiá zatiaľ neposkytol.


Pavol Frešo, snímka: HN/Pavol Funtál

23:55 Postreh šéfredaktora HN Petra Vavra

Musím sa priznať, že p. Monike Flašíkovej Beňovej ako žene nezávidím.
Máte skvelý program, máte skvelý život, máte skvelé konexie v Bruseli a v Štrasburgu a ešte k tomu mávate svojich pár skvelých sekúnd v markízackej Smotánke. A napriek tomu všetkému doplatíte na dvoch chlapov: kontroverzného životného partnera a oranžového straníckeho šéfa, ktorý funguje na Bratislavu ako červené súkno.
To sa budú zase hľadať rôzni vinníci tohto volebného debaklu: bohužiaľ, o istých dvoch osobách nepadne ani zmienka. Keďže k tejto dáme nemám byť prečo nezdvorilý, urobil som to za ňu. Šťastný návrat do europarlamentu.
Možno v lietadle nebudete sama, lístok by si mal minimálne zabookovať aj pán Maňka.

23:50 Postreh Arpáda Soltésza

"Na Súmračnej skapal pes," píše Martina Tvardzíková Ruttkayová z centrály Smeru. Nevadí. Môžu ho zakopať do Monikinho politického hrobu.

 

23:47 Historické okienko z Bratislavy

od vyslaného redaktora Tomáša Nejedlého

Pavol Frešo v centrále stále chýba. Miesto, kde jeho sympatizanti čakajú na definitívne vyhlásenie víťazstva bolo kedysi hlavným stanom Demokratickej strany. Tú vo voľbách do veľkého parlamentu v roku 2006 viedol Ľudovít Kaník. Krátko pred dňom volieb porušil sľub, ktorý dal svojim spolustraníkom, stiahol kandidátku a podporil SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. Demokratická strana v tom roku zanikla, zlúčila sa s SDKÚ a Ľudovít Kaník získal post ministra práce v druhej Dzurindovej vláde. Sociálne reformy, ktoré následne presadil mu vyniesli prezývku "sociálny netvor" a pravdepodobne na ne nezabudli ani voliči v Banskobystrickom kraji, kde prehral súboj s Vladimírom Maňkom (Smer-SD) a dokonca aj Mariánom Kotlebom (ĽS-NS). Pavol Frešo bol v čase zániku DS jej podpredsedom pre vnútornú politiku a po zlúčení s SDKÚ sa stal členom prezídia spojenej strany.

23:42 Maňka s úsmevom na tvári

od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Polhodinu pred polnocou do banskobystrickej centrály Smeru dorazil aj Maňka. Zatiaľ má úsmev na tvári. Zvítal sa s kolegami, zvyšok ich programu je novinárom "utajený". Zrejme sledujú pribežné výsledky volieb na stránke Štatistického úradu, ktoré si premietajú na stene. 


Vladimír Maňka. Snímka: HN/Peter Mayer

22:35 V bratislavskom Smere je mŕtvo

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Na Súmračnej skapal pes. Novinárom už radšej nalievajú víno. Ani po viac ako hodine o nich nezakopol žiadny predstaviteľ Smeru. Monika Flašiková-Beňová do presscentra asi zabudla pri pohľade na priebežné výsledky cestu.

23:33 Kotleba si drží odstup

od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

Na Maňkov volebný štáb pred chvíľou dorazil podpredseda vlády Ľubomír Vážny. Medzi novinárov neprišiel. Fotograf HN ho tak chcel odfotiť s miestnymi poslancami. Lašákovej sa to ale nepáčilo. "Vedľa máte miestnosť, tam môžete čakať," povedala mu. Ďalšia pracovníčka ho spolu s ostatnými fotografmi vyprevadila z miestnosti.

Odstup od novinárov si drží aj Kotleba. Neprezradil, kde je a vyjadrenia chce dávať až zajtra. Je ochotný si to rozmyslieť iba v prípade, že by voľby vyhral a stal sa županom. Priebežné výsledky mu zatiaľ nahrávajú. Má 56,13 percent sčítaných hlasov.

23:25 Traja istí župani

V troch krajoch je spočítaných viac ako 70 percent hlasov. Priebežné výsledky ukazujú, že v Bratislavskom kraji obháji post župana kandidát pravice Pavol Frešo, v Nitrianskom Milan Belica a v Trnavskom Tibor Mikuš. V Banskobystrickom kraji je zatiaľ spočítaná len tretina hlasov, v Košickom je súboj zatiaľ veľmi tesný.

23:09 Postreh šéfredaktora HN

Marian Kotleba zatiaľ v Banskobystrickom kraji boduje. Zatiaľ zostaňme pri zemi a zopakujme si dva scenáre.
1. Ak sa Kotleba županom stane, nebude to prehra slušných ľudí, ale iba prehra jeho protikandidáta – istého Vladimíra Maňku.

2. Ak sa Kotleba županom nestane, stále bude mať dosť hlasov na vytváranie Hlinkovej gardy, pardón Rodobrany, ešte raz pardón – domobrany.

23:07 Smer je v Bystrici pokojný

od vyslanej redaktorky Márie Hunkovej

V banskobystrickej centrále Smeru-SD to vyzerá, že priebežné výsledky miestnych poslancov nezneistili. Napriek tomu, že zatiaľ nahrávajú Marianovi Kotlebovi, z miestnosti, kde čakajú spolupracovníci Vladimíra Maňku sa ozýva smiech. Samotný Maňka tu zatiaľ nie je. Novinárov, ktorí sú v oddelenej miestnosti prišla pozrieť Jana Laššáková, predsedníčka krajskej organizácie Smeru. Dlho sa však nezdržala.

22:56 Izolovaní novinári v Smere

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Na Súmračnej sú novinári zatiaľ osamotení a samozrejme ako vždy izolovaní. Do presscentra zatial nezavítala ani samotná kandidátka Monika Flašíkova-Beňová, dokonca ani minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý zabával novinárov vo volebnú noc počas prvého kola volieb. Aj občerstvenie pre média nasvedčuje tomu, že Smeráčka voľby nevyhrá.

22:45 Postreh Arpáda Soltésza

Monika Flašíková-Beňová vie, že remíza nebude. Veru, nebude. Vzhľadom na jej kampaň pred druhým kolom, prehráva kontumačne.

 

22:40 Dobrá nálada u Galbavého

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Tomáš Galbavý – Váš nový župan. Cukor s takýmto nápisom si sypú do kávy vo volebnom štábe vyzývateľa župana Milana Belicu. Separé už praská vo švíkoch, nálada je zatiaľ dobrá. Podľa prvých výsledkov je súboj v Nitre tesný a Galbavý je stále v hre. Za županom Milanom Belicom zaostáva iba o štyri percentá (Belica 52,38%, Galbavý 47,61%). Zrátaných je zatiaľ necelých osem tisíc hlasov.

22:32 Postreh Arpáda Soltésza

Tomáš Galbavý plánuje oslabiť kandidáta KDH v prezidentských voľbách: vysloví mu svoju  plnú podporu.

22:28 Prvé hlasy sú sčítané

V troch krajoch už sú zrátané prvé hlasy. V Trnavskom kraji József Berényi a Tibor Mikuš majú zhodne po 41 hlasov. Milan Belica začal s miernym náskokom pred Tomášom Galbavým v Nitrianskom kraji. V Banskombystrickom kraji tesne vedie Marian Kotleba nad súčasným županom Vladimírom Maňkom.

22:17 Frešo pozval svojich poslancov

Dovolené. Kto bude oslavovať pravdepodobné víťazstvo pravice v Bratislavskom kraji? Pavol Frešo pozval do volebnej centrály poslancov Národnej rady SR za SDKÚ-DS, regionálnych šéfov strán, ktoré ho podporili a aj všetkých 44 kandidátov na župných poslancov za koalíciu SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, KDH, SMK, OKS a Stranu zelených.

22:15 Postreh šéfredaktora HN

Ľudia sú znechutení z politikov, vyhlásil kandidát na predsedu VÚC v Nitre a bývalý dlhoročný poslanec Národnej rady SR Tomáš Galbavý. Božemôj, prečo tá sebareflexia prišla až dnes a nie pred pár mesiacmi, keď sa rozhodovalo o kandidátoch na županov.

22:13 Galbavý: Oslabíme KDH v prezidentských voľbách

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Galbavý, ktorý predtým 14 rokov zastupoval SDKÚ-DS v parlamente, práve opäť zdvihol čašu a pripíja si so svojim štábom. „Zato, že nás KDH nepodporilo, oslabíme ich kandidátov v prezidentských voľbách,“ vtipkuje Galbavý, že s volebným štábom nekončí a hneď sa zapojí do ďalších volieb, ktoré nasledujú.

Pri novinárskom stoje sa diskutuje o nevyrovnanej účasti. V Nitre vraj bola ešte o šiestej večer iba 10-percentá , o štvrť na osem už 25-percentná. Správy z volebných miestností hovorili, že inde v kraji to bolo medzi štvrtou a siedmou popoludní tiež iba na úrovni desať percent. Večer sa to vraj ale aj tam pohlo.

22:08 Postreh šéfredaktora HN

Hotovo, padla desiata hodina večer. Pavol Frešo môže otvárať v Bratislave šampanské, SDKÚ-DS a spol. zase hľadať potenciálneho lídra pravice, ktorý bude aspoň predstierať ambíciu byť premiérom po parlamentných voľbách v roku 2016.

22:04 Frešo ešte neprišiel

Župan Pavol Frešo zatiaľ na centrálu neprišiel. Počas volebnej noci v prvom kole odôvodnil neskorší príchod tým, že ukladal deti. Frešo má tri deti, pred štyrmi rokmi prišiel k volebnej urne s dcérou, tento rok so synom. Odvolil o jednej popoludní a ešte v poledných hodinách sa snažil mobilizovať. Voličov burcoval cez statusy na Facebooku.

22:01 Flašíková Beňová nečaká remízu

od vyslanej redaktorky Martiny Tvardzíkovej Ruttkayovej

Na centrálu Smeru-SD dorazila v sprievode svojho syna Monika Flašíková Beňová. "Viem, že nebude remíza, niekto vyhrá a niekto nevyhrá," odpovedala na novinársku otázku, čo od druhého kola očakáva. Podľa vlastných slov stále dúfa, že ľudia budú voliť dobrý program. "V princípe o žiadnom programe svojho súpera neviem," dodala. Ani dnešnú volebnú noc ju na Súmračnej nepodporí osobne manžel Fedor Flašík. Prísť by však mali členovia vlády, vrátane premiéra Roberta Fica.

22:00 Koniec župných volieb

Slováci majú za sebou ďalšie voľby. Tentoraz rozhodli v druhom kole o županoch v piatich krajoch - Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom. Mená županov by mali byť známe o jednej hodine ráno v nedeľu.

21:52 Postreh Arpáda Soltésza

Tomáš Galbavý má pocit, že ak prehrá, tak preto, lebo Smer vytiahol maďarskú kartu. Ani si nezaslúži vyhrať, keď naňho stačí žaluďová sedma.

 

21:45 Slabšia účasť v Bratislave

od vyslaného redaktora Tomáša Nejedlého

V druhom kole máme slabšiu volebnú účasť, hovoria neoficiálne členovia volebných komisií v Bratislave. K priebehu volieb majú zakázané sa vyjadrovať až do 22.00 hod., kedy sa volebné miestnosti uzavrú. Podobný trend - väčší nezáujem o druhé kolo - platil aj v predchádzajúcich voľbách, až na Bratislavský kraj. Súboj medzi Pavlom Frešom a Vladimírom Bajanom prilákal v druhom kole k urnám o 0,72 percentuálneho bodu viac voličov ako v prvom kole (účasť stúpla z 19,46 na 20,18 percenta).

21:35 Galbavý: Smer vytiahol maďarskú kartu

od vyslaného redaktora Ľuboša Kostelanského

Volebná noc sa rozbieha aj v centrále Tomáša Galbavého, ktorý sa v druhom kole pokúša vystriedať trojnásobného nitrianskeho župana Milana Belicu. Galbavý práve dorazil do vinárne v centre Nitry, ktorej časť si rezervoval. Svojmu štábu ďakuje za prácu odvedenú počas kampane. Obáva sa nízkej účasti v dnešnom druhom kole volieb, čo podľa neho nahráva jeho protikandidátovi.

„Ľudia sú znechutení z politikov,“ hľadá príčiny, prečo dnes nepríde k urnám dosť ľudí na to, aby v Nitrianskom kraji mohlo dôjsť k zmene.

Galbavý upozorňuje, že župan Belica vraj zasahoval v domovoch sociálnych služieb a urobil si poriadok s riaditeľmi tam, kde v prvom kole volili jeho. Tiež podľa neho zrejme zaváži, že župan pred druhým kolom postrašil maďarskou kartou. Plagátmi s týmto posolstvom síce oblepila slovenské časti kraja Slovenská národná strana, podľa Galbavého však niet je pochýb, že to zorganizoval Smer.

Štvrť hodiny do uzavretia volebných miestností. Na spoločnosti, ktorá sa v Nitre zišla okolo Tomáša Galbavého napätie zatiaľ nebadať. Foto: Ľuboš Kostelanský

21:15 Čakanie na Freša

Krajské sídlo SDKÚ v Bratislave zatiaľ na politikov len čaká. Neveľké priestory zdobia blankytné balóniky, hlavnej miestnosti s televízorom tróni obrovská  podobizeň súčasného župana. Volebný štáb pripravil pre hostí pečenú kačku s lokšami a červenou kapustou, pečienku, pagáče, či obložené chlebíčky. Nezabudlo sa ani na pitný režim, okrem nealka sa zmestilo na stoly takmer 40 fliaš vína. Piť sa bude tramín červený, frankovka modrá a nechýba ani šumivé víno. Či bude čo oslavovať sa dozvieme krátko pred polnocou.

20:30 Z centrály SDKÚ píše Tomáš Nejedlý

Obháji Pavol Frešo kreslo bratislavského župana v mene spojenej pravice  alebo bude mať navrch kandidátka Smeru-SD Monika Beňová-Flašíková? 
Vítame vás v priamom prenose volebnej noci z krajskej centrály SDKÚ-DS, kde bude na výsledky druhého kola volieb predsedu Bratislavského samosprávneho kraja čakať jeho súčasný predseda Pavol Frešo.

19:46 Postreh Arpáda Soltésza

Bratislavčania uprednostňujú pred voľbami vianočné trhy. Z oboch bude napokon slušný hlavybôľ, ale radšej byť chorý z punču, ako z Freša.

18:51 Bratislavčanov viac lákajú Vianočné trhy

K volebným urnám v hlavnom meste dnes prichádza odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole volieb. TASR to potvrdili zástupcovia viacerých bratislavských mestských častí. V Starom Meste už dnes ani neočakávajú výraznejšie zvýšenie účasti k večeru, podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej si to ľudia skôr namieria na vianočné trhy.

"Vzhľadom na to, že sme v piatok (22.11.) otvorili vianočné trhy, očakávame, že voliči skôr navštívia tie, ako by mali ísť odovzdať svoj hlas niektorému z kandidátov na župana," povedala pre TASR Obuchová. Opisuje, že počas celého dňa voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne, bez výraznejších problémov či výtržností. Do jednej z volebných miestností si to podľa jej slov namieril aj človek bez domova. Bol dnes jediným bezdomovcom, ktorý v Starom Meste prišiel odovzdať svoj hlas.

18:35 Porušenie moratória v Košiciach

Doteraz neboli Volebnej komisii Košického samosprávneho kraja (KSK) doručené žiadne podnety na porušenie volebného zákona. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Volebnej komisie Jana Rubická.

„Dostali sme však signál, prostredníctvom Obvodnej volebnej komisie číslo 5 Košice – okolie o agitácii k voľbám formou sms správ, ktorou odosielateľ vyzýva k voľbe konkrétneho kandidáta,“ uviedla Rubická.

17:50 V Hodejove krotili výtržníka

Opitého výtržníka museli dnes upokojovať policajti v obci Hodejov v okrese Rimavská Sobota. Ako TASR potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Vašková, podnapitý muž vykrikoval priamo pred volebnou miestnosťou. Obyvatelia Hodejova sú na výstupy podnapitého spoluobčana zvyknutí. Podľa miestnych ľudí býva oproti Kultúrnemu domu, kde je zriadená volebná miestnosť. Výkriky pod vplyvom alkoholu z jeho strany počúvajú pravidelne, keď je pred Kultúrnym domom viac ľudí. "Policajná hliadka šla preveriť výtržnosť, ale podľa doterajších informácií nejde o žiadnu mimoriadnu udalosť," povedala Vašková.

17:22 Postreh Arpáda Soltésza

Okolo volebných miestností je ticho a tma. O jednej ráno očakávame červený úsvit.

17:05 Mal čas, tak išiel voliť

Prvýkrát využil svoje volebné právo Matúš Kovačech z Banskej Bystrice počas druhého kola volieb do orgánov Banskobystrického samosprávneho kraja. Vek 18 rokov dosiahol práve v čase medzi prvým a druhým kolom volieb.

Prvovoliča Matúša Kovačecha ešte nemali v jeho volebnom obvode zapísaného. Preukázal sa platným občianskym preukazom a do zoznamu ho dopísali. "Volil som po prvýkrát, pretože len nedávno som mal 18 rokov. Ešte neviem, či budem pravidelný volič. Budem sa rozhodovať podľa toho, kto bude kandidovať. Dnes som šiel najmä preto, že som mal veľa voľného času, tak som ho využil aj takto," povedal Kovačech.

16:33 Výsledky budú o jednej v noci

Noví predsedovia piatich samosprávnych krajov, v ktorých sa dnes koná druhé kolo volieb, by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová, podľa ktorej by malo byť spracovanie výsledkov dnešných volieb rýchlejšie ako pri prvom kole (9.11.). Štatistický úrad bude zverejňovať neoficiálne výsledky, oficiálne zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu dopoludnia. "Vzhľadom na to, že v druhom kole sú len dvaja kandidáti v každom kraji, tak aj spracovanie výsledkov by malo byť rýchlejšie. Kľúčové bude, kedy odovzdajú okrskové volebné komisie svoje zápisnice. Očakávam, že okolo jednej by sme už mohli vedieť, kto sa stane županom," povedala Benkovičová.

16:15 Postreh šéfredaktora HN Petra Vavra

Ak sú voľby v Nitrianskom kraji skutočne pokojné, tak je rozhodnuté už dávno pred 22.00 hod. Suma sumárum: v Nitre pokračuje REPETE, žiadne disko sa nekoná – Milan Belica zostáva županom, Tomáš Galbavý...živnostníkom. Tak to býva, keď sa ako Belica naučíte každé štyri roky staviť na správnu kartu (HZDS, protimaďarská koalícia a napokon Smer-SD) a keď ako – Galbavý – zostanete v regióne jediným známym slovenským pravičiarom po bratislavskom rozprášení miestnej organizácie SDKÚ-DS.

15:44 Pokojné voľby v Nitrianskom kraji

Volebná komisia Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zatiaľ neeviduje žiadne podnety v súvislosti s druhým kolom volieb predsedu kraja. Priebeh volieb je pokojný a bezproblémový, informovala predsedníčka volebnej komisie NSK Renáta Klučárová. Jednotlivé okrskové volebné komisie potvrdili, že účasť sa pohybuje približne na úrovni prvého kola volieb. Svoje volebné právo využívajú skôr staršie ročníky.

V obci Chľaba vo volebnom obvode Štúrovo, ležiacej na hranici s Maďarskom, občania veľký záujem o voľby nemajú. „Pohybuje sa zhruba na úrovni prvého kola,“ potvrdila okrsková volebná komisia. Približne rovnaká účasť ako v prvom kole volieb je aj v obci Čechy v okrese Nové Zámky. „Voliť prichádza skôr tá stredná alebo staršia generácia, čo je však logické, pretože vekovým priemerom sme skôr staršia obec,“ povedala členka okrskovej volebnej komisie v obci.

15:20 Postreh šéfredaktora HN Petra Vavra

Práve som bol odvoliť a výnimočne musím s facebookom Roberta Fica súhlasiť. My, ateisti, síce nepoznáme atmosféru v kostoloch tak dôverne ako socialisti, ale záujem ľudí je zatiaľ naozaj mizivý. Ak sa po pätinovej účasti v prvom kole regionálnych volieb ozvali hlasy, volajúce po znížení počtu samosprávnych krajov na 3+1, nedokážem si predstaviť, koľko bude dostatočný počet žúp po kole druhom.

14:43 Bratislava hlási nižšiu účasť

Podľa odhadov členov viacerých okrskových volebných komisií v Bratislave je účasť nižšia ako pri prvom kole deviateho novembra. "Voliči nemajú taký záujem ako v prvom kole," poznamenala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Záhorskej Bystrici Silvia Jánošová. Dodala, že viac voličov môže prísť večer pred kultúrnym podujatím, kvôli ktorému sa v Záhorskej Bystrici dnes nevolí v Spoločenskom dome, ale vo vedľajšej budove Miestneho úradu. Aj starostka Čunova Gabriela Ferenčáková si myslí, že podobne ako pred dvoma týždňami by mohlo viac voličov ako predpoludním prísť v popoludňajších a podvečerných hodinách.

14:00 "Krúžkujte prvého kandidáta"

Volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa zaoberá podnetom pre podozrenie z ovplyvňovania volieb, ku ktorému malo prísť vo volebnom okrsku č. 1 v mestskej časti Bratislava-Vrakuňa. Za jednou z hlasovacích plent nebolo na vzorovom hlasovacom lístku uvedené, že sa krúžkuje "jeden kandidát", ale že sa krúžkuje "prvý kandidát".

Podľa predsedu volebnej komisie BSK Jána Keselého bola vo vete miesto základnej uvedená radová číslovka.

"Ihneď sme sa týmto podnetom od občanov začali zaoberať a prijali opatrenia," uviedol pre TASR Keselý. "Okamžite sme nariadili obvodným volebným komisiám, aby vykonali vo všetkých okrskových komisiách kontrolu," dodal.

13:58 Postreh Arpáda Soltésza

Teraz, keď je už jasné, že Monika Flašíková-Beňová nemá absolútne žiadnu šancu, je s pokojom šiel hodiť hlas aj Robert Fico.

13:40 Fico písal o voľbe na Facebook

Voľbu v druhom kole má za sebou už aj premiér Robert Fico. Svoj hlas odovzdal na bratislavských Dlhých dieloch. So svojimi pocitmi sa podelil aj na svojej facebookovskej stránke.

 

12:52 Paška by zrušil druhé kolo

Už tradične vykonal svoj volebný akt jediný Košičan medzi ústavnými činiteľmi, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou vo volebnom okrsku číslo 4 v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach.

V prvom kole volieb bola v Košickom kraji tretia najnižšia účasť. Šéf parlamentu je skeptický aj čo sa týka účasti v druhom kole. „Osobne zdieľam názor, že táto voľba by takisto mala byť jednokolová,“ povedal. Pripomenul, že ľudia majú v prvom kole vyššiu motiváciu, pretože okrem predsedov Vyšších územných celkov môžu odovzdať hlas aj poslancom krajských zastupiteľstiev. „Druhé kolo je, najmä ak sa na to pozrieme politicky, dosť neosobné,“ vyhlásil Paška.

12:10 Gašparovič chce menej krajov

Predpoludním prišiel voliť do volebnej miestnosti v Základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

Na margo druhého kola volieb do VÚC uviedol, že regionálnym voľbám pripisuje veľký význam. "Som presvedčený, že ak sa občania chcú podieľať na riadení štátu a veciach v prospech seba, takéto voľby by nemali ignorovať. Aj keď sú možno pod tlakom ohlasovaných zmien, že župy nemusia existovať. Nie, súčasťou tohto členenia a organizácie života, či už v mestách, obciach, župách je tento systém, a preto si myslím, že by bolo dobré, keby sa na voľbách zúčastnili."

Dodal, že keď sa tvorilo toto územné členenie, bol vždy toho názoru, že by to mali byť také celky, aké sú tradičné v Európe a Európskej únii. "Podľa nášho minulého modelu to zodpovedá členeniu 3+1".

11:52 Postreh Arpáda Soltésza

Jelšava zažíva volebnú mobilizáciu. Voliť idú aj tí, ktorí v prvom kole nedávali Kotlebovi žiadnu šancu.

11:42 Jelšava má väčšiu účasť ako v prvom kole

Väčší záujem obyvateľov v druhom kole volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja zaznamenali dopoludnia v oboch volebných okrskoch v meste Jelšava. Ako pre TASR povedal predseda volebnej komisie číslo 1 Ondrej Mladší, k volebnej urne prichádza oveľa viac mladých ľudí a takých, ktorí sa na prvom kole nezúčastnili.

11:10 Katarínska zábava presunula volebnú miestnosť

Katarínska zábava a vystúpenie ochotníckeho divadla v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom presunuli v rámci dnešných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) volebnú miestnosť z domu kultúry do budovy obecného úradu na prvom poschodí.

Ako pre TASR uviedol predseda tamojšej volebnej okrskovej komisie Ján Dekýš, občania s presunom volebnej miestnosti problém nemajú. "Len je tu problém so schodmi. Kto však po nich nemôže vyjsť, vieme prísť s urnou za ním dole," objasnil. Lovčania môžu požiadať aj o odvolenie vo svojich domácnostiach, podľa Dekýša to zatiaľ využil len jeden volič.

11:01 Na Luníku o voľby nie je záujem

Druhé kolo voľby predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK)na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia vyvolalo minimálny záujem voličov. Volebná miestnosť bola, ak nerátame členov dvoch okrskových komisií, väčšinou prázdna, účasť voličov je veľmi nízka.

"Voľby sú veľmi pokojné, voličov je málo. Pred dvoma týždňami voliči nemali veľký záujem, vyzerá to, že záujem nemajú ani teraz," uviedol pre TASR predseda miestnej okrskovej komisie Juraj Mihaľov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali.

10:27 V Bratislave menili zloženie komisie

Druhé kolo volieb do vyšších územných celkov prebieha v Bratislave pokojne, voliči prichádzajú do volebných miestnosti postupne. Vo viacerých mestských častiach však museli ráno nahradiť členov okrskových volebných komisií, ktorí bez ospravedlnenia neprišli.

Takýto problém riešili napríklad v mestskej časti Nové Mesto, kde podľa slov hovorcu Mareka Tettingera museli nahradiť ôsmich členov okrskových volebných komisií. V Dúbravke to boli štyria. "Traja z nich neprišli bez toho, aby svoju neúčasť nejakým spôsobom ospravedlnili," uviedol Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia Miestneho úradu v Dúbravke. Štyri okrskové volebné komisie museli doplniť bezdôvodne neprítomných členov náhradníkmi aj v Karlovej Vsi, TASR informoval prednosta karlovoveského miestneho úradu Rastislav Velček.

10:00 Na severe Nitrianskeho kraja sú voľby pokojné

V severných okresoch Nitrianskeho kraja sa začalo druhé kolo volieb do vyšších územných celkov pokojne a bez problémov. Podľa slov predsedníčky Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Viery Bútorovej sa všetky volebné miestnosti otvorili včas. "Nemáme žiadne podnety, takže počas prvých pár hodín je priebeh volieb bezproblémový. Už začali chodiť aj voliči, iba po troške, ale chodia," povedala Bútorová.

09:50 Postreh Arpáda Soltésza

Biznismeni idú voliť. Im naozaj nemôže byť jedno, kto bude rozdávať župné zákazky.

09:40 Biznismeni sa chystajú voliť

Pýtali sme sa slovenských biznismenov, prečo sa chystajú k volebným urnám. Ich odpovede si môžete pozrieť na videu. 

07:20 Voľby sa začali bez problémov

 Voľby začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h. 


Čítajte aj: Čo ste o kandidátoch na župana nevedeli

Maďarská karta a menšie zlo. O tom sú dnešné voľby


Dnes sa zavŕšia jediné tohtoročné riadne voľby na Slovensku. O zložení nových krajských parlamentov sa rozhodlo už pred dvoma týždňami, kedy si tiež traja z ôsmich úradujúcich županov vybojovali právo viesť kraje v ďalšom období. V druhom kole volíme šéfov zvyšných piatich žúp.

Volebné miestnosti sú dnes otvorené v Košickom, Banskobystrickom, Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Oproti minulý krajským voľbám spred štyroch rokov tento raz v druhom kole nejde výlučne o duely kandidátov vládnej koalície a pravicovej opozície.

V troch krajoch súperia so županmi Smeru zástupcovia mimoparlamentných strán. Z nich majú dvaja v druhom kole neúplnú podporu parlamentnej pravice. Niektoré z pravicových strán potom naopak podporujú dvoch kandidátov Smeru.

Šéfa košického kraja Trebuľu sa pokúša zosadiť z funkcie Rudol Bauer z KDS, trnavského župana Tibora Mikuša zase predseda SMK József Berényi a banskobystrického župana Vladimíra Maňku šéf ĽSNS Marián Kotleba.

V Nitrianskom kraji potom trojnásobného župana Milana Belicu vyzýva Tomáš Galbavý a v Bratislave sa Galbavého bývalý stranícky šéf Pavol Frešo snaží ako prvý bratislavský župan obhájiť svoj post v súboji s europoslankyňou Smeru Monikou Flašíkovou Beňovou.

Všetci piati úradujúci župani dokázali v prvom kole zvíťaziť, nezískali však potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov. Preto sa koná  v týchto krajoch aj druhé kolo. Konečné poradie môže ovplyvniť aj nízky záujem o voľby. Dosiaľ bola volebná účasť v druhom kole vždy nižšia. 

Pred štyrmi rokmi prišlo v prvom kole voliť dvadsať percent voličov, v druhom len niečo cez osemnásť percent. V roku 2005 dokonca účasť spadla z osemnásť percent v prvom kole na jedenásť percent. Pred dvoma týždňami prišlo v prvom kole voliť 21,7 percenta voličov.

Ide o historicky štvrté krajské voľby, zvrat v druhom kole sa pritom dosiaľ udial štyrikrát. Dva razy hneď v prvých voľbách v roku 2001. V Košiciach Rudolf Bauer (KDH) dokázal pokoriť bývalého odborového predáka Alojza Engliša o takmer dvadsať tisíc hlasov. V prvom kole pritom prehral o takmer osemtisíc.

V Prešove potom v tomto roku nedokázal Juraj Kopčák (SDKÚ) udržať náskok takmer osem tisíc hlasov nad Petrom Chudíkom z HZDS. Nakoniec s ním prehral o tesných 242 hlasov.

Zvyšné dva zvraty sa udiali v roku 2005. V Trnave vyhral prvé kolo kandidát KDH Jozef Klokner s náskokom štyritisíc hlasov pred Tiborom Mikušom. V druhom kole Mikuš získal o štyritisíc hlasov viac. Svoje víťazstvo o takmer štyritisíc hlasov z prvého kola nezopakoval v Trenčíne ani Miroslav Chovanec (Smer), ktorého nakoniec porazil Pavol Sedláček (HZDS) o 1243 hlasov.

Osem samosprávnych krajov vzniklo v roku 2001. Predseda je štatutárom kraja, pričom má vo svojich rukách časť kompetencií. Zvyšok patrí zastupiteľstvu. Župan podpisuje zmluvy, rozhoduje o správnom konaní, má právo vetovať rozhodnutia poslancov. Riadi tiež župný úrad.

Narozdiel od prvého kola to majú dnes voliči vo volebných miestnostiach jednoduchšie. Dostanú už iba jeden lístok s menami dvoch kandidátov na predsedu kraja, ktorí postúpili do prvého kola. Pri vybranom kandidátovi treba zakrúžkovať jeho poradové číslo.

01 - Modified: 2005-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: L'Oréal bude v Číne skúmať Ázijčanov
01 - Modified: 2022-10-30 07:24:21 - Feat.: - Title: Voľby 2022: Výsledky vo VÚC. Pozrite sa, kto sa stal županom a kto krajským poslancom 02 - Modified: 2022-02-07 10:16:42 - Feat.: - Title: Droba bude obhajovať post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja 03 - Modified: 2021-12-29 09:57:37 - Feat.: - Title: Viskupič: Kraje zvládli očkovanie na jednotku. Že sa k pandémii často vyjadruje Matovič, nie je šťastné 04 - Modified: 2020-02-19 11:31:21 - Feat.: - Title: Galéria: Prekvapte skvelým darčekom. Týmto potešíte každú pravú milovníčku módy 05 - Modified: 2019-05-28 14:59:45 - Feat.: - Title: Kiska: Bratislava je finančne podhodnotená, zdedila aj veľký investičný dlh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:51