StoryEditor

Štát platí ďalších právnikov

21.06.2013, 00:00
Ministerstvo financií po štyroch mesiacoch od výberu právnikov zverejnilo zmluvu.

Náklady štátu na arbitrážne spory narastajú. Služby právnikov, ktorí budú zastupovať Slovensko v arbitráži s majiteľom Union ZP Achmeou, nás môžu ročne stáť takmer milión eur. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú po štyroch mesiacoch od výberu právneho zástupcu zverejnilo ministerstvo financií. Obhajovať nás bude Squire Sanders (US) LL.

Podľa zverejnenej zmluvy bude hodinová mzda pre partnerov Squire Sanders 460 eur a pre asistentov 220 eur. Mesačne môžu dostať maximálne 70-tisíc eur, no zvýšiť to môžu cestovné a režijné náklady. Celková maximálna odmena pre kanceláriu určená nie je. Podľa advokáta Viliama Karasa z Mapel&Fish to je neobvyklé a robí to zmluvu „veľmi výhodnou“.

Výhodná zmluva
Všetky súkromné korporácie a medzinárodné spoločnosti podľa neho takéto stanovenie požadujú, aby právnici pracovali efektívne a klient mal odhad, čo ho zastupovanie bude stáť. „Formulácia zmluvy vlastne umožňuje fakturovanie 70-tisíc eur bez ohľadu na dĺžku trvania sporu,“ dodal Karas. Zaujímavá je podľa neho aj možnosť pribrať odborníkov, ktorých bude schvaľovať štát, no nevieme, koľko môžu maximálne stáť.

Ministerstvo financií na to reaguje, že podmienky zmluvy reflektujú požiadavky uplatnené pri výbere zástupcu a známe okolnosti sporu. „Pri každom výbere zástupcu pre arbitráž berieme do úvahy kvalitatívne a cenové kritériá. Za hlavné kritériá pri posudzovaní ponúk sú považované skúsenosti v medzinárodnom arbitrážnom riešení sporov, hodinová odmena za právne služby, ročná odmena, celkový strop fakturovanej odmeny a odmena za úspech,“ uviedlo tlačové oddelenie rezortu.

Priamo cena je však podľa partnera TaylorWessing e/n/w/c advokáti Andreja Leontieva adekvátna. „Hoci sa uvedené sadzby môžu na slovenské pomery zdať prehnané, je nutné si uvedomiť, že odmeny za právne poradenstvo a zastupovanie v arbitrážach nereflektujú sadzby domácich advokátskych kancelárií, ale vzhľadom na medzinárodný charakter sporu a potrebu poradenstva od zahraničných advokátov sú dohodnuté aj s ohľadom na sadzby kancelárií v zahraničí.". Štát už dal dosiaľ na spory s poisťovňami vyše 25 miliónov eur.

Viacerí adepti
Rezort nepovedal, či ponuka Squire Sanders bola najnižšia. Na margo spôsobu výberu kancelárie povedal, že sa neodlišuje od štandardných postupov zaužívaných v iných štátoch Európskej únie. „V prípade každej arbitráže oslovujeme viacerých uchádzačov, pri ktorých je najväčší objektívny predpoklad, že majú potrebné znalosti a skúsenosti pre potreby konkrétneho sporu a vedia poskytnúť služby, ktoré zamedzia možným značným hroziacim škodám,“ dodalo ministerstvo. V tomto prípade bolo v hre o zastupovanie celkovo šesť právnych firiem.

Podľa informácií HN sú právnici pre arbitráže vyberaní na základe zverejnenia výzvy v dvoch medzinárodných časopisoch. Viacerí právnici to označili za nedostatočný postup, ktorý môže prešetrovať aj Európska komisia. Podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zatiaľ takýto podnet nedostali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:35