StoryEditor

Sestry protestovali. Z Úradu vlády si spravili stanové mestečko

02.10.2013, 16:10

„Možno, že táto jeseň bude ešte horúca,“ vyhlásila na proteste pred Úradom vlády predsedníčka odborového združenia sestier Monika Kavecká. Desiatky zdravotných sestier a pôrodných asistentiek sem dnes prišlo bojovať za chýbajúci zákon, ktorý by im priznal vyššie platy, ale aj za dofinancovanie zdravotníctva. „Potrebujeme konkrétne činy,“  povedala Kavecká. Reagovala pritom na rokovania s ministerstvom zdravotníctva, z ktorých stále nie sú jasné závery.

Ako bezdomovci

Sestry sa na protest začali združovať pred budovou vlády a rozkladať stany už od skorého rána. Skandovali pritom heslá ako „Kto sa o vás postará,“ či „Sľubov bolo dosť“. Niektoré z nich majú na sebe staré modré rovnošaty, iné sú oblečené ako bezdomovkyne. Tento ich odev má symbolizovať nielen „legislatívne bezdomovectvo,“ ale aj to, že za posledných 20 rokov sa ich situácia nijako nezmenila. Aj keď si totiž sestry ešte počas minulej vlády vybojovali zákon, ktorý im garantoval minimálne mzdy od 640 do 928 eur, Ústavný súd im ho spochybnil. „Najzodpovednejší je ten, kto nenašiel zdroje na naše platy, kto tvorí rozpočet, riadi celý štát. A to je vláda Slovenskej republiky,“  reagovala v rozhovore pre HN na rozhodnutie súdu Kavecká.

Sestry vo svojom výstražnom stanovom mestečku, ako si ho samé nazvali, chcú zotrvať až do piatka. Vyzvali pritom premiéra Roberta Fica aj ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby za nimi prišli diskutovať o probléme. Šéfka rezortu reagovala, že aj keď by ministerka behajúca s kanvicou medzi sestrami bola mediálne zaujímavá, jej miesto je na ministerstve. „Pre sestry je podstatné, koľko vyrokujeme do zdravotníctva na budúci rok,“ dodala. Sestry nakoniec prišli za Zvolenskou samy. Počas jej brífingu sa objavili v budove ministerstva, potom sa presunuli na spoločné rokovanie za zatvorenými dverami.

Horúca jeseň

Premiér sa protestov zúčastniť nemohol, keďže je aktuálne na výjazdovom rokovaní v Košiciach. Sestry protestujú aj tam, konkrétne pred Ústavným súdom. Niektoré kolegyne ich podporujú zo svojho pracoviska s pripnutou čiernou stužkou.
Protestné akcie v Bratislave a Košiciach by mali byť len začiatkom prejavu nespokojnosti sestier. Podľa Kaveckej by mohli nasledovať aj väčšie akcie. „Sľubujeme, že naše aktivity sa budú len zintenzívňovať,"  vyhlásila.

Ako prebiehali boje sestier za vyššie platy

17. máj 2011 - Zdravotné sestry zorganizovali pochod Bratislavou a protest pred parlamentom. Tie, ktoré sa ho nemohli zúčastniť, si na pracovisku obliekli čierne tričká. Chceli tak upozorniť na potrebu zmeny v ich odmeňovaní. Komora sestier odovzdala vtedajšiemu šéfovi Národnej rady Richardovi Sulíkovi petíciu s podpisom 243-tisíc ľudí. Vo februári 2012 sa nakoniec sestry dočkali zákona, ktorý im zvýšil platy. Niektoré súkromné nemocnice sa ale tomu vyhli tak, že im rozdelili pracovné úväzky.

11. júl 2012 - Ústavný súd pozastavil platnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Urobil tak na žiadosť Generálnej prokuratúry, ktorá podala návrh na preskúmanie ústavnosti zákona koncom júna na podnet Slovenskej lekárskej komory. Prokuratúra svoje podanie odôvodňovala predovšetkým zásadou primeranosti a rovnakých podmienok. Reakciou sestier bol ďalší protest sestier pred Národnou radou. Približne 350 účastníkov tam skandovalo heslá ako „Oklamali ste nás“ či „Chceme slušné platy“.

19. jún 2013 - Ústavný súd definitívne rozhodol o zákone setier. Podľa neho nemožno súkromným nemocniciam prikázať skokovité zvyšovanie platov. Sestry absolovovali niekoľko rokovaní s ministerstvom zdravotníctva o novej podobe zákona, ktorý by zohľadňoval vyjadrenie súdu. Doteraz však nie je pripravený, sestry sa tak svoju nespokojnosť rozhodli demonštrovať stanovaním pred parlamentom. Táto protestná akcia by mala trvať do piatka.

01 - Modified: 2005-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riadenie rizík na záchranu chudobných
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-04-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlý recept. Ako mrháme ukrajinským potenciálom 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:03