StoryEditor

SDKÚ stále nechce povedať, koho podporí v prezidentských voľbách

14.12.2013, 07:25

Najväčšia pravicová strana SDKÚ ani po dnešnej Ústrednej rade žiadnemu zo súčasných prezidentských kandidátov nevyjadrila podporu. Opäť však deklarovala, že nepostaví vlastného kandidáta. "Nie sme strana, ktorá sa rozhodla už v lete, že nebude trieštiť sily a nepostaví vlastného prezidentského kandidáta. V tomto zmysle sme prijali aj príslušné uznesenie a okrem dvoch hlasov bola celá Ústredná rada za," povedal po rokovaní rady predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Reagoval tak na ostatné strany z Ľudovej platformy KDH a Most-Híd, ktoré ešte v lete oznámili, že do boja o prezidentské kreslo nominujú Pavla Hrušovského.
Či dostane podporu aj od SDKÚ by sa malo rozhodnúť tesne na konci roka alebo začiatkom januára. Dovtedy sa chce strana definitívne rozhodnúť, koho podporí. Na výber majú už z množstva kandidátov. Prezidentskú kandidatúru doteraz ohlásil napríklad podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, exminister kultúry Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský a odídenec z KDH Radoslav Procházka. SaS za kandidáta navrhla Petra Osuského, dnes svojho kandidáta potvrdila aj SMK. Tá postaví Gyula Bárdosa. "Považujem za veľmi nešťastné, že sa takto trieštime," reagoval na to Frešo.

Rada SDKÚ sa venovala aj otázke budúcoročných komunálnych volieb. Kandidátom pravicovej strany na primátora Bratislavy by mal byť súčasný krajský a mestský poslanec Ivo Nesrovnal.

V polovici januára chce prezídium SDKÚ-DS vypísať primárne voľby na lídra do europarlamentu a následne primárne voľby na obsadenie kandidátky. "Máme záujem, aby aj tieto voľby pre nás boli úspešné. Zároveň chcem z tohto miesta poďakovať Petrovi Šťastnému a Eduardovi Kukanovi za to, akým spôsobom nás reprezentovali päť rokov," povedal Frešo.

Členovia SDKÚ dnes diskutovali aj o odchode Lucie Žitňanskej, Miroslava Beblavého a Magdalény Vášáryovej zo strany. Podľa predsedníčky ústrednej rady Tatiany Rosovej zaznievali veľmi jednotné hlasy. "Boli v tom duchu, že členovia Ústrednej rady to na jednej strane vnímajú ako stratu, ale na druhej aj ako výzvu a príležitosť, aby sa SDKÚ-DS zomkla a bola jednoznačnejšia vo svojom vystúpení a politike. Aby jednoznačnejšie deklarovala svoje hodnoty." Ani podľa Frešo odchod aktívnych poslancov stranu na kolena nepoloží. "Žiaden strach ani kŕče nie sú na mieste," uzavrel predseda SDKÚ.

01 - Modified: 2005-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpútal sa tvrdý boj o Marconi
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:59