StoryEditor

Odstúpiť, odstúpiť, skandovali Bratislavčania. Pašku vyzvali na koniec

14.11.2014, 16:27
Na Námestí SNP sa zišlo vyše dvetisíc nespokojných Bratislavčanov, ktorí žiadali koniec predsedu parlamentu Pavla Pašku.

"Nie som naivný, že Smeráci odvolajú Pašku, ale našim hlavný cieľom je, aby odstúpil sám," vyzval nezaradený poslanec Alojz Hlina. Ten spolu s poslancami Richardom Sulíkom, Danielom Lipšicom a Igorom Matovičom zorganizoval protest voči predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi kvôli kauze predraženého CT v piešťanskej nemocnici.

Emócie sa stupňovali

Po ich výzve sa na Námestí SNP stretlo vyše približne dvetisíc ľudí. "Prišla som, pretože, keď som mala päť rokov, tak ma 17. novembra pred 25. rokmi zobral môj otec na námestie. Teraz som zobrala ja svoju rodinu, pretože to považujem za správne," povedala účastníčka protestu Zuzana, ktorá pracuje v oblasti služieb. Okrem opozičných politikov vystúpil s príhovorom aj lekár Alan Suchánek, ktorý upozornil na podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. V príhovore žiadal potrestanie zodpovedných.

Hlina na začiatku svojho prejavu povedal, že členom vládneho Smeru-SD nie je nič sväté. Ľudí následne vyzval, aby na konci protestu skandovali za odvolanie Pašku.

Hlina zvolil na začiatku opatrný štýl prejavu a poukazoval na fakty, kvôli ktorým by mal Pavol Paška odstúpiť. Po ňom vystúpil šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Jeho prejav vyvolal medzi ľuďmi na námestí v Bratislave emócie.

Sulík: Nedovoľme ľuďom ako Paška, aby kradli

"To, že kvôli ľuďom ako Paška je zdravotníctvo v takom katastrofálnom stave, považujem za zvrátené. Preto vyzývam predsedu parlamentu, aby odstúpil," vyhlásil Lipšic pred davom ľudí. Ten ho za to odmenil potleskom a Lipšic tak pokračoval. "Dnes som stretol Alojza Lorenca, pozrel som sa mu do očí, ale on sklopil zrak," dodal Lipšic. Atmosféra na bratislavskom námestí sa rozvášnila. Na pódium prišiel šéf SaS Richard Sulík a nebral si servítku pred ústa.

"Po voľbách získal Pavol Paška moc, ktorú zneužil. Nedovoľme ľuďom ako on, aby kradli," vyzval Sulík. Záverečné slovo si po vyše hodine zobral organizátor tohto protestu Alojz Hlina a vyzval ľudí, aby v protestoch pokračovali. "Príďte aj 17. novembra, budeme pokračovať, a bojovať proti týmto ľuďom," hovorí Hlina.

Celý protest ukončilo mohutné skandovanie Bratislavčanov "Odstúpiť, odstúpiť," ktorým jasne deklarovali postoj k Pavlovi Paškovi. Hlina ešte vyzval ľudí, aby sa zapojili do petície za odvolanie predsedu parlamentu. Zároveň dodal, že keď Paška neodstúpi, zorganizuje 25. novembra pochod za jeho odvolanie.

Ako to celé začalo
Prvý protest sa uskutočnil pred apartmánovým domom v košickom Mestskom parku, kde býva Pavol Paška. V Košiciach sa protestnej akcie zúčastnilo približne päťsto ľudí.

Podstatou celej kauzy bol predražený nákup CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Zariadenie, ktoré kúpila piešťanská nemocnica za 1,6 milióna eur, obstarala v máji tohto roka Nemocnica Havlíčkův Brod za 540-tisíc eur. Vedenie nemocnice v Piešťanoch pritom v roku 2012 tender zrušilo. Vtedy vysúťažený prístroj bol o 600-tisíc eur lacnejší.

Po medializovaných informáciách o predraženom tendri odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Opoziční poslanci však obvinili zo zodpovednosti Pavla Pašku. Ten podľa ich slov ovláda dianie v slovenskom zdravotníctve. Paška všetky obvinenia poprel a podal trestné oznámenia.

 

01 - Modified: 2006-12-21 13:43:00 - Feat.: 0 - Title: Mečiar vraj rozbil koalíciu so Smerom-SD v Trenčíne
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:42