StoryEditor

Pri Parndorfe sa stala obrovská tragédia. V dodávke našli desiatky mŕtvych utečencov

27.08.2015, 13:25
Nákladné vozidlo malo patriť pašerákom, bolo nájdené v odstavnom pruhu na diaľnici A4 neďaleko burgenlandského mesta Neusiedl am See.

Na mieste tragédie máme vyslaných redaktorov Jána Meľucha a Mateja Dumana

Polícia na východe Rakúska neďaleko slovenských hraníc pri Parndorfe našla v odstavenom nákladnom automobile mŕtvych utečencov. Podľa serveru Krone Zeitung ich bolo päťdesiat. Polícia nález bližšie nekomentovala.

Nákladné vozidlo, ktoré podľa portálu BVZ.at patrilo pašerákom, bolo nájdené v odstavnom pruhu na diaľnici A4 neďaleko burgenlandského mesta Neusiedl am See. Diaľnica A4 je hlavnou tepnou medzi Viedňou a Budapešťou.

Podľa slovenského ministerstva vnútra mal nákladný automobil maďarské poznávacie značky

"Nákladné auto sa nachádza stále na mieste tragédie, okolo neho sú desiatky policajtov v rúškach, kde zbierajú odtlačky prstov," hovorí videoredaktor HNtelevízie Matej Duman.

Podľa hovorcu okresnej polície v Burgerlande Helmutha Marbana našli nákladné auto dnes doobeda. „Pôvodne si mysleli, že ide o nehodu,“ opisuje náš redaktor Ján Meľuch. Ten sa po vyše hodine dostal 10 metrov od nákladného auta hneď vedľa diaľnice. „V tejto chvíli policajti končia vyšetrovacie práce a na mieste je odťahovacie auto, ktoré pomaly odváža nákladiak preč z miesta tragédie,“ doplnil.

Portál Kurier uviedol, že podľa prvých informácií sa vysídlenci cestujúci v nákladovom priestore vozidla udusili. Vodič údajne utiekol.

Policajný riaditeľ Hans-Peter Doskozil na tlačovej konferencii uviedol, že mŕtvych je 20 až 50 ľudí, píše portál Bild. Ďalšie informácie podľa neho polícia prinesie v nasledujúcich hodinách a po riadnom vyšetrení celého incidentu.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová vyhlásila, že pašerákov už po tomto incidente nie je možné považovať za záchrancov utečencov, ale za zločincov. "Musíme proti nim uplatniť nulovú toleranciu," vyzvala Leitnerová.

Podľa fotografií je zrejmé, že kamión má na sebe logo slovenskej firmy Hyza, ktorá vyrába hydinové produkty. Tá ho však pred trištvrte rokom predala. Spoločnosť je členom holdingu Agrofert, ktorý vlastní tiež portál hnonline.sk a iDNES.cz. Spoločnosť Hyza v uplynulých rokoch vyradila zo svojho vozového parku 21 nákladných áut, ktoré boli následne predané rôznym záujemcom.

My sme už ďalej nesledovali, či si noví majitelia ponechali na vozidlách náš branding a logá, alebo ich dali dole. Žiaľ, niektoré z týchto áut aj s označením našej firmy bolo zneužité na nelegálnu činnosť,“ povedal hovorca spoločnosti Hyza Šranko.

"S veľkou pravdepodobnosťou ide o auto, ktoré sme predali. Týchto typov áut máme šesť a podľa satelitného systému sú v tejto chvíli všetky na Slovensku. Hyza navyše do Rakúska vôbec nevyváža," uviedol hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

"Som šokovaný, hlboko šokovaný a nahnevaný," odpovedal rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter. Podľa neho je organizované pašovanie imigrantov bezohľadné a ide o závažnú trestnú činnosť. „Európa bude tomuto problému musieť dôsledne čeliť,“ doplnil Brandstetter.

"Šokovala ma, ale aj pobúrila informácia o náleze auta s desiatkami mŕtvych migrantov len tak málo kilometrov od nášho hlavného mesta, v susedom Rakúsku. Táto smutná udalosť dokazuje neľudskosť pašerákov a prevádzačov, ktorí sa priživujú na preprave zúfalých utečencov a neváhajú v záujme zisku obetovať ich životy," vyjadril sa slovenský premiér Robert Fico. Aj tento prípad poukazuje na potrebu komplexného a systematického riešenia problému migrácie, dodal predseda slovenskej vlády. 

Nákladné auto, v ktorom dnes rakúska polícia našla niekoľko desiatok mŕtvych migrantov a ktoré malo na sebe logo spoločnosti HYZA a slovenské nápisy, zaregistroval občan Rumunska v maďarskom Kecskeméte. Napísal to dnes spravodajský server Hvg.hu s odvolaním sa na údaje maďarskej polície.

Táto skutočnosť potvrdzuje úvahy, že na rakúskej diaľnici A4 pri Parndorfe našli obete organizovaného prevádzačstva, povedal dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Ako dodal, rakúske orgány sa už v tejto záležitosti spojili s maďarskými partnermi. Vozidlo podľa polície mohli kúpiť od slovenskej firmy.

Rakúske ministerstvo vnútra potvrdilo, že vo vozidle sa nachádzalo 20 až 50 mŕtvych osôb. Predpokladá sa, že utečenci sa zadusili. Prevádzačov sa zatiaľ dolapiť nepodarilo a polícia po nich vyhlásila rozsiahle pátranie.

Stanovisko spoločnosti Hyza

Úvodom vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad tragédiou, ktorá sa odohrala v Rakúsku medzi obcami Parndorf a Neusiedl am See.

Naša spoločnosť ani jej zamestnanci nemajú s uvedenou tragédiou nič spoločné. Všetky vozidlá spoločnosti HYZA a.s. sú monitorované GPS systémom a sú na území Slovenskej republiky.

Auto s maďarskými ŠPZkami použité na trestnú činnosť bolo vyradené z majetku spoločnosti a následne odpredané v rokoch 2013-2014, kedy bolo odpredaných ďalších 20 áut siedmim súkromným spoločnostiam v rámci Slovenskej republiky. Nový vlastník neodstránil branding spoločnosti na vozidle a auto ďalej predal do Maďarska spoločnosti MASTERMOBIKER KFT. Naďalej aktívne spolupracujeme s políciou Slovenskej republiky.

Je nám veľmi ľúto tragédie, ktorá sa stala a vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám obetí.

01 - Modified: 2007-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STROP NA ŠKOLNÉ (v Sk)
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:51