StoryEditor

Najbohatší kandidát je Kiska. Na papieri

10.03.2014, 22:57
Kandidáti na slovenského prezidenta HN prezradili svoje majetkové pomery – na čele sú Kiska s Kňažkom.

Najbohatším kandidátom na nového prezidenta Slovenskej republiky je Andrej Kiska. Popradský podnikateľ vlastní majetok v hodnote najmenej 6 miliónov eur, ročne mu na účet pribudne zhruba 700-tisíc eur. Zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel zarobil na predaji splátkových spoločností a doposiaľ figuruje v spoločnostiach, ktoré sprostredkúvajú finančné služby. Podstata Kiskovho majetku je uložená v cenných papieroch a vo firemných podieloch. Tesne druhý by podľa verejne dostupných údajov skončil Milan Kňažko, ktorého majetok tkvie v nehnuteľnostiach. Obaja kandidáti dobrovoľne zverejnili svoje majetkové pomery cez Alianciu Fair-play. V slovenskej politike to zatiaľ nie je vôbec bežné.

 

 

Ani dvadsať rokov

Dôvodom aj dvadsať rokov po vzniku Slovenska môžu politici pohodlne kamuflovať skutočnú výšku svojho majetku. Priznania, ktoré podávajú parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, totiž nemusia obsahovať hodnotu priznaného majetku. „Súčasné majetkové priznania neumožňujú zaznamenať prírastok majetku počas výkonu verejnej funkcie,“ hovorí bývalý šéf výboru, nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ak napríklad premiér Robert Fico alebo poslanec Radoslav Procházka uvedú v priznaní „úspory“ alebo „akcie“, môže ísť o sumu 10-tisíc eur aj o sumu 10 miliónov eur. Podobne v prípade priznaného majetku „rodinný dom“ alebo „orná pôda“ nie je možné identifikovať, či si politik kúpil dom v centre Londýna alebo na okraji Ľubietovej. Zavedenie účinných priznaní neprešlo za žiadnej vlády, naposledy táto snaha stroskotala minulú jeseň na neochote Smeru-SD. Poslanecký návrh zavádzal priznávanie darov nad štyritisíc eur, hodnoty nehnuteľnosti či požičaných vecí.

 

Nepriznané

Robert Fico tak nemusí uvádzať v priznaní luxusné hodinky za 20-tisíc eur, ktoré mu darovala manželka, či prenajatý byt s plochou zhruba 400 štvorcových metrov v luxusnom obytnom dome Bonaparte na Napoleonovom vŕšku. Nie je tiež zrejmé, ktoré dve osobné autá uviedol v priznaní. Pravidelne ho totiž vídať na troch – Škoda Superb, Volvo XC90 a BMW X6. Andrej Kiska v dobrovoľnom priznaní nenašiel kolónku pre firemný Mercedes S500 či dvojmotorové lietadlo Piper Seneca V za zhruba 700-tisíc eur, keďže obe sú mu k dispozícii ako súčasť firemnej flotily. Pavol Hrušovský zase nevykazuje, že orná pôda a pasienky, ktoré získal vo Veľkej Mani, zaberajú sedem hektárov a Radoslav Procházka firemnú Škodu Superb. Ján Čarnogurský bol z kandidátov najopatrnejší – nezverejnil napríklad ani svoje celkové príjmy a dom, v ktorom býva, vlastní jeho manželka a syn.

 

U susedov

V Českej republike sú priznania o čosi transparentnejšie. Politici, a to aj na regionálnej úrovni, musia priznávať aj hodnotu cenných papierov, získaných úverov či hotovosti. „Priznania nie sú podložené žiadnymi dokladmi a nie je možné ich efektívne kontrolovať,“ hovorí politológ Tomáš Lebeda. Novinári tak každoročne odhalia nezrovnalosti v priznaniach viacerých politikov. Českí politici však na rozdiel od našich nemusia priznávať podiely v obchodných spoločnostiach či stav majetku v čase nástupu do funkcie. „Sankcie za nesprávne údaje hrozia len poslancom, a to do výšky mesačného platu. Ale nepamätám si, že by orgány snemovne samy prišli na nesúlad v priznaniach, štát je v tomto bezzubý,“ dodáva politológ Jan Outlý.

01 - Modified: 2006-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľská vláda sa chystá rokovať so šéfom banky Unicredit 02 - Modified: 2006-02-22 05:24:38 - Feat.: 0 - Title: PSA už začal v Trnave vyrábať prvé autá
01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:13