StoryEditor

Kto zdieľa všetky tie nezmysly? Pozrite sa, ako u nás funguje ruská propaganda

09.11.2015, 23:00
Príkladom prepojenosti ruskej propagandy na Slovensku je aktuálne prepnutie z vývoja na Ukrajine na konflikt v Sýrii.

Jeden príklad na odpal:„USA evakuujú teroristov Islamského štátu, aby ich ochránili pred Rusmi,“ uviedol minulý týždeň jeden z proruských spravodajských portálov českého a slovenského internetu. V správe uvádza i konkrétnosti – Spojené štáty mali nasadiť päťdesiatku elitných vojakov. Do záchrannej akcie vzlietli lietadlá z Turecka. Prvotný zdroj informácie? Nemenovaný „armádny hovorca“ Sýrie, na ktorého sa odvoláva ruská agentúra TASS.

500 bojovníkov

Správa, ktorá dokázala spojenectvo USA a teroristami z ISIS, ešte v ten deň zmutovala a ďalšie, aj slovenské portáliky prinášali nové zistenia. Teroristi boli prenesení do Jemenu a Saudskej Arábie. Dve využité lietadlá patrili Turskish Airlines a jedno Qatar Airlines. Celkovo ide o 500 bojovníkov ISIS, ktorí by inak padli do ruských rúk…

Čudujete sa nad tým, odkiaľ sú anonymné české a slovenské portáliky tak dobre informované? Odpoveď sa hľadá ťažko. Podľa slov prevádzkovateľa jedného z webov informácie pochádzajú od tlačových agentúr a zo svetových médií. Pričom oficiálne médiá správy zatajujú. Skeptici pre zmenu tvrdia, že ide o kombináciu profesionálnej a amatérsko-nevedomej propagandy. Oficiálne i neoficiálne zdroje dávajú za pravdu skeptikom.

Propagandistické štruktúry

V septembri česká spravodajská služba zverejnila časť svojej výročnej správy. V nej otvorene hovorí aj o ruskej propagande u našich susedov. „Rusko dlhodobo buduje v Česku vplyvové a propagandistické štruktúry, ktorých cieľom je presadzovať a chrániť ruské ekonomické a politické záujmy na úkor záujmov Česka a prípadne NATO a EÚ,“ uvádza Bezpečnostná informačná služba Českej republiky. Jedným dychom dodáva, že na spoločnosť majú vplyv predovšetkým prorusky orientované organizácie, jednotlivci a ich webové projekty. Ako je to na Slovensku?„Celkovo sa dá povedať, že (pro) ruská propaganda je etablovaným a systematicky využívaným nástrojom Kremľa pri presadzovaní svojich záujmov a cieľov, pri manipulovaní domácej a pri pokusoch o zavádzanie svetovej verejnosti,“ povedal pre HN zdroj blízky slovenskej vláde. Podľa jeho slov najväčší rozmach proruskej propagandy bolo u nás cítiť v časoch Majdanu na Ukrajine. Za pravdu tvrdeniu dáva i Slovenská informačná služba. Podľa svojho vyhlásenia sleduje aj možné propagandistické aktivity.

Uzavretý cyklus

Ako v praxi ruská propaganda vyzerá? V zásade ide o jednoduché schémy. Existujú klasické nadnárodné zdroje proruských informácií. Tie vychrlia správy, ktorá lokálne portáliky preberú a vyšperkujú. Medzi najzákladnejšie globálne zdroje proruských informácií patrí televízia Russia Today, ktorá vysiela v ruštine, angličtine, ale i španielčine alebo arabčine. No pre nás je zaujímavejšia tlačová agentúra a rozhlasová stanica Sputnik, ktorá má i českú jazykovú mutáciu. Práve Sputnik je zrejme i zdrojom našej úvodnej informácie o tom, ako Američania zachraňujú teroristov v Sýrii. V Sputniku správa vyšla s titulkom: Sýrsky generál – lietadlá z Turecka vyviezli 500 bojovníkov IS. Následne ste sa na slovenských a českých weboch mohli dočítať tú istú správu, no s nadpismi:„Americkí spojenci údajne evakuujú...“ následne „Sýria: USA evakuujú...“ do tretice „Zločinné Spojené štáty evakuujú teroristov Islamského štátu“. Skrátka viac či menej inteligentné „šperkovanie“ inak nejasnej správy, no s jasným účelom.

Tak Sputnik, ako aj Russia Today sú pritom profesionálne médiá, pri ktorých možno predpokladať vysoké finančné náklady na chod. „Každá redakcia Sputnika má v najväčších svetových metropolách svoje internetové stránky a vysiela zo štúdií miestnych rádiových staníc. Celkový počet hodín rádiového vysielania Sputnika v tridsiatich svetových jazykoch už v roku 2015 v 130 mestách v 34 krajinách sveta presiahne osemsto hodín denne,“ vyčísľuje sputniknews.com. V čase autorovej návštevy na ich webe nesvietila žiadna reklama, ktorá by vytvárala ilúziu návratnosti použitých prostriedkov. Čo, mimochodom spravidla platí aj pre lokálne portáliky.

Sýrsky obrat

Spojitosť medzi globálnymi zdrojmi proruských informácií najviac podčiarkuje obsah všetkých portálikov. Úplne badateľné to bolo pred pár týždňami, keď sa Ruská federácia zapojila do konfliktu v Sýrii. Oficiálne ruské médiá orientované na domáce i zahraničné publikum okamžite spustili kanonádu informácií o Sýrii – napríklad ako o kolíske pravoslávia. Naše proruské „webíky“ sa okamžite prispôsobili. Oslavujú úspech Ruskej federácie na bojisku a napríklad naznačujú, že Američania – ich spojenci sú spolčení s ISIS. V lepšom prípade len neschopní občiansku vojnu v krajine uzavrieť. V prvých dňoch zásahu Ruska propagandistickou internetovou scénou preletela fotografia horiaceho konvoja. Popiska vysvetľuje, že ide o kolónu cisterien, ktorými islamisti prevážali ropu do Turecka. Padla za obeť ruskému útoku. Pritom o obchode medzi IS a Tureckom museli USA vedieť a zatvárať pred tým oči. Pravda je však inde. Ide o snímku omnoho staršiu, namiesto zo Sýrie z Afganistanu. A ide o vozidlá NATO, na ktoré zaútočil Taliban.

Z Krymu na Sýriu

Do vstupu Ruskej federácie do konfliktu v Sýrii ťažisko propagandy predstavoval vývoj na Ukrajine. „Spravodajská služba pokračovala v monitorovaní vývoja vnútornej a zahraničnej politiky Ruskej federácie. S prioritným zameraním na zasahovanie do vývoja na Ukrajine a prípadné propagandistické aktivity smerované voči EÚ a NATO,“ hovorí o roku 2014 Branislav Zvara, hovorca SIS.

Tematické „prepnutie“ z Ukrajiny na Sýriu bolo badateľné doslova zo dňa na deň a miestami zmena získala až absurdné obrysy. Dominantne na sociálnych sieťach. Napríklad vyslovene proruská facebooková skupina s názvom Česi a Slováci podporujú ruský Krym (vyše 6000 zdieľateľov) informuje o Sýrii na pravidelnej báze. O Kryme, napriek názvu, už zriedkavo.

V skupine sa napríklad dočítate, že „USA a NATO idú vyzbrojiť, umiernených‘ rebelov (teroristov) protileteckými raketami, aby s nimi mohli zostreľovať ruské stíhačky“. V tomto prípade však nejde o správu, ale o obrázok s textom. Pikantnosť mu dodáva fakt, že ako ilustračnú fotku autor zrejme použil snímku ruskej zbrane i vojaka.(Správcov skupiny HN oslovilo s otázkami minulý týždeň, neboli dodnes zodpovedané.)

Ďalšia facebooková skupina s názvom Milujeme Rusko (vyše 19,700 zdieľateľov) sa považuje za proruskú stránku. „To v žiadnom prípade neznamená, že bojujeme proti všetkému na Západe,“ hovoria HN správcovia skupiny, ktorí sa podpísali Admin Tím. Práve stránka Milujeme Rusko niekedy spája informácie do zaujímavých súvislostí. Ilustračným príkladom môže byť koláž dvoch obrázkov. Na jednom s vlajkami NATO a USA je veta: Spojené štáty varujú Rusko – Za Sýriu zaplatíte. Na druhom obrázku stojí plačúca žena: Ruské lietadlo s 224 cestujúcimi – islamisti hlásia, že ho zostrelili. Na prvý pohľad sa vďaka koláži vynára otázka, či pád ruského lietadla nie je pomstou za angažovanie sa Ruskej federácie v Sýrii. „Netvrdím, že je to pravda, ale je jedna z nekonečna možností,“ naznačuje administrátor skupiny s prezývkou Prodlex.

Obe skupiny ako Milujem Rusko, tak i Česi a Slováci podporujú Ruský Krym zdieľa – odporúča i facebooková stránka s názvom Ruské veľvyslanectvo na Slovensku.(Na Ruskú ambasádu i správcov stránky sme sa obrátili s otázkami minulý týždeň – opäť bez odpovede.) Autori stránky Milujeme Rusko však spoluprácu vylučujú. „S Ruskou ambasádou na Slovensku nespolupracujeme a nie sme ani v kontakte,“ odpovedá na našu otázku jeden z administrátorov.

Stoka sociálnych sietí

Sociálne siete robia proruským portálikom cennú službu. Nielen, že šíria správy rýchlosťou lesného požiaru, zároveň posúvajú informačnú latku ešte nižšie. Propagandistické weby, či už profesionálne, alebo amatérske, sa usilujú predstierať ako-takú spravodajskú serióznosť. Teda pravdivé správy skresľujú či významovo pozmeňujú. Alebo úplne klamlivé informácie vkladajú do úst známym západným novinárom, na ktorých sa odvolávajú. Jeden príklad: nedávno francúzska stanica RFI dementovala, že v ich rozhovore obvinili ukrajinskú političku Tymošenkovú z neustáleho sexuálneho obťažovania svojich politických kolegov. Na interview sa odvolávali ruské oficiálne spravodajské kanály a od nich to prevzali lokálne weby. Interview podobného charakteru stanica nikdy nezverejnila.

Na sociálnych sieťach už autori správ vyslovene fabulujú. „Dezinformácie sa šíria úplne všade, tá kampaň je profesionálna. Zahŕňa tvorbu a prevádzkovanie webových stránok a profilov na sociálnych sieťach, ktoré sú akože nezávislé a píšu fakty, ktoré nám, mainstreamové‘ médiá údajne zatajujú,“ hodnotí situáciu Milan Šuplata, analytik CEPI.

Prozápadná reakcia

„Ruská propaganda je veľmi účinná, ale podobne ako každá iná propaganda sa v konečnom dôsledku stane obeťou sama sebe,“ pokračuje zdroj blízky vláde. Ruka v ruke s nárastom počtu proruských portálov a skupín totiž na sociálnych sieťach stúpa i počet stránok, ktoré buď vyvracajú proruské informácie, alebo šíria prozápadne orientované správy a postrehy.

Ilustračným príkladom môže byť Východoeurópska agentúra pre boj s ruskou propagandou (vyše 3000 zdieľateľov na facebooku). Správcovia českej Východoeurópskej agentúry sa usilujú zachovať vlastnú anonymitu. „Jedným zo základných kameňov našej činnosti je anonymita správcov, už sme zažili aj kontakt s ľuďmi, ktorí sú napojení na Federálnu službu bezpečnosti,“ odpovedá HN jeden z administrátorov stránky.(Federálna služba bezpečnosti je ruská štátna bezpečnostná služba oprávnením pôsobiť i mimo hraníc Ruskej federácie.) Administrátor stránky zároveň dodáva, že nejde ani o neziskové združenie, ani o reálnu agentúru, ale výlučne o súkromnú iniciatívu niekoľkých ľudí. To isté redakcii povedali i administrátori stránky Milujeme Rusko.

Transparentnejším príkladom je slovenský portál antipropaganda.sk. „Spolu s Jarom Naďom sme chceli vytvoriť miesto, kde môže človek nájsť argumenty proti tvrdeniam, ktoré považujeme za nepravdivé a škodlivé pre demokratickú a prosperujúcu budúcnosť Slovenska,“ podotýka zakladateľ stránky už citovaný Milan Šuplata. No v tomto prípade ide o snahu dementovať nezmyselné informácie. Do tretice zaujímavým facebookovým úkazom je stránka Putinizmus (asi 100 zdieľateľov). No rovnako ako ostatní, aj Putinizmus sa dominantne usiluje vyvracať nezmysly, upozorňuje na pofidérne facebookové profily, v okrajových prípadoch píše antikomunistické príspevky.

01 - Modified: 2007-11-06 17:50:34 - Feat.: 0 - Title: Miliardári unikajú od dolára
01 - Modified: 2024-04-08 11:48:00 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády 02 - Modified: 2024-04-06 15:31:08 - Feat.: - Title: Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec 03 - Modified: 2024-04-04 16:46:17 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu 04 - Modified: 2024-01-30 09:41:52 - Feat.: - Title: Nemci dodajú Kyjevu dôležitú zbraň, no „ničiteľa“ Krymského mosta nepustia z rúk. Nahral by propagande Kremľa 05 - Modified: 2024-01-23 10:15:11 - Feat.: - Title: Tretia svetová vojna určite bude, ale nám sa vyhne, tvrdí ruská propagandistka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:29