StoryEditor

Lekár Peter Lipták: Polícia obchádza mojich pacientov

27.04.2015, 15:28
Autor:
TASRTASR

Lekár Peter Lipták tvrdí, že polícia obchádza jeho pacientov a kladie im rôzne otázky, napríklad či od nich žiadal peniaze. Domnieva sa, že aj takýmto spôsobom chcú strážcovia zákona v jeho prípade zabezpečiť dôkazy. Pre TASR to uviedol Lipták.

Polícia zakročila v lekárovej ambulancii 13. marca tohto roka na základe príkazu na vydanie počítačových údajov, ktorý vyhotovil Úrad špeciálnej prokuratúry. "Skontrolovali mi počítačový systém a na CD nosič si nahrali nejaké dokumenty. Policajti v počítači vyhľadávali reťazce, ktoré obsahovali slová dar a sponzoring," povedal lekár pre TASR krátko po razii.

Z polície ho odvtedy o ďalšom konaní v tomto prípade nikto neinformoval. "Viem, že obchádzajú mojich pacientov a vypytujú sa, či mi dali nejaké peniaze, alebo či som ja od nich nejaké peniaze žiadal," uviedol pre TASR.

Tieto informácie sa dozvedel od svojich pacientov a podľa neho ide o kriminalistov z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí vyšetrujú tie najťažšie prípady. „Nie je to príjemné ani pre tých ľudí," povedal.

Polícia v prípade začala trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a pre prečin podplácania. Lekár Peter Lipták vystupuje v pozícii svedka.


Lekár Peter Lipták.

Všeobecný lekár Peter Lipták poskytol viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama Fischera z prijatia úplatku od pacientov. Pre Nový Čas povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.

Následne sa Lipták vyjadril aj pre televízie. V Televíznych novinách Markízy sa rozhovoril o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5 000 eur," povedal. Pre televíziu JOJ však to, že by bral úplatky, odmietol. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."

Reportáž Markízy, po ktorej sa téme začali venovať viaceré médiá, označil Lipták za mediálnu manipuláciu. Vo svojom blogu na sme.sk napísal, že za 30-ročnú kariéru všeobecného lekára mu úplatok ešte nikto neponúkol.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku už schválil dohodu o vine a treste v prípade kardiochirurga Viliama Fischera. V korupčnom prípade sa dohodol s prokuratúrou na dvojročnom treste s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky.

Podľa dohody mu taktiež uložil peňažný trest vo výške 15.000 eur a zákaz činnosti vykonávať lekárske povolanie počas obdobia troch rokov. Súd taktiež odsúhlasil zhabanie časti úplatku 800 eur. Rozhodnutie je právoplatné.

01 - Modified: 2007-05-19 16:18:00 - Feat.: 0 - Title: Kancelária NR SR stále nevie, kedy sa Bratislavský hrad vysťahuje
01 - Modified: 2024-03-25 09:33:26 - Feat.: - Title: Pacienti štátnej poisťovne najlepšie hodnotia najmä onkologické ústavy, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-03-07 13:10:24 - Feat.: - Title: Pacienti najlepšie hodnotia detskú nemocnicu v Košiciach, ukázal rebríček Dôvery 03 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady? 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-01-02 14:33:25 - Feat.: - Title: Chýbajúce lieky? Pacienti to môžu riešiť viacerými spôsobmi, tvrdí ministerstvo zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:38