StoryEditor

Aktivista ukázal, ako sa dá voliť trikrát. Hrozí mu päťročné väzenie

15.03.2014, 20:05
Autor:
tasr, stltasr, stl

Občiansky aktivista Martin Daňo z projektu GINN, ktorý na webe zverejnil video o tom, ako voliť prezidenta SR trikrát, zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Ústredná volebná komisia (ÚVK) odsudzuje takéto konanie a upozorňuje, že občan vystavil seba aj svojich prípadných nasledovateľov trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta. Jeho výsledkom by mohlo byť až päťročné väzenie. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová neočakáva, že by tento podvod ohrozil dnešné prvé kolo prezidentských volieb.

Občan hlasoval raz na občiansky preukaz, čím preukázal aj svoj trvalý pobyt, následne volil dvakrát na iných miestach na cestovný pas, a teda tvrdil, že nemá trvalý pobyt na Slovensku. "ÚVK odsudzuje tento podvod, akým dokázal trikrát voliť, pretože zneužil postavenie občanov SR, ktorí nemajú na území SR trvalý pobyt," vyhlásila Chmelová. Pripomenula, že Slovensko umožnilo občanom žijúcim v zahraničí, aby nemuseli administratívne dokazovať, že na Slovensku nemajú trvalý pobyt. Občanovi teda stačilo vyhlásiť, že nemá trvalý pobyt na Slovensku, predložiť cestovný pas a komisia mu umožnila hlasovať. "Občan dvakrát podviedol okrskovú volebnú komisiu," zdôraznila Chmelová.

ÚVK považuje tento počin za odsúdeniahodný. Chmelová pripomína, že tento občan sám seba vystavuje trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta a takisto vystavuje trestnému stíhaniu ostatných občanov, ktorí by ho nasledovali. "Takýmto občanom, ktorým sa preukáže tento čin, hrozí odňatie slobody od jedného do piatich rokov," upozornila Chmelová. Doplnila, že ministerstvo vnútra má mechanizmy, ako odkontrolovať, koľkokrát jeden občan volil. "Ministerstvo vnútra už avizovalo, že po vykonaní volieb sa bude robiť náhodná kontrola," uviedla Chmelová. Zároveň vyzvala, aby iní občania tohto aktivistu nenasledovali.

Zapisovateľka ÚVK si nemyslí, že by jeho konanie malo narušiť prezidentské voľby a ich výsledok. "Podľa môjho názoru to možno zanechá biľag na voľbe prezidenta z pohľadu morálky a tohto odsúdeniahodného činu," uzavrela Chmelová.

01 - Modified: 2006-02-28 13:55:49 - Feat.: 0 - Title: Glosa: Je bocian kresťanom?
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:51