TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Mojim deťom sa vyhrážajú smrťou, hovorí Krčméry. Akcie antivaxerov rieši polícia

16.07.2021, 12:48
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Kritici očkovania si za cieľ svojich akcií vybrali aj známeho infektológa Vladimíra Krčméryho či jeho kolegu Pavla Jarčušku.

Skupinky odporcov očkovania proti covidu-19 usporiadali v uplynulých dňoch protesty u domovov lekárov a vedcov, ktorí dlhodobo propagujú podávanie vakcín ako hlavnú ochranu pred epidémiou koronavírusu.

Videá zo slovných prestreliek potom kritici vakcinácie zverejnili na sociálnych sieťach. Odborníkov sa zastali niektorí politici, polícia zase oznámila, že nebude tolerovať protiprávne akcie pred bydliskami lekárov a vedcov.

"Nie je to tak dávno, čo sa v prvej vlne lekárom a odborníkov tlieskalo za ich prácu, obetovanie a vytrvalosť v boji s pandémiou. Dnes vďaka dezinformáciám existujú malé skupiny ľudí, ktorí neváhajú ísť pred dom lekára, zasypať ho svojimi výhradami a natočiť vzájomnú konfrontáciu na kameru. Videá potom umiestňovali na facebook v očakávaní, že ich komunita takéto akcie ocení," uviedla polícia.

​Vyhrážky smrťou

Dodala, že obviniť lekára z vraždy experimentálnou vakcínou je pomýlené a spoločnosť musí takéto konanie odsúdiť. Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že polícia už podnikla prvé kroky smerom k vyšetrovaniu.

Kritici očkovania si za cieľ svojich akcií vybrali napríklad známeho infektológa Vladimíra Krčméryho či jeho kolegu Pavla Jarčušku, ktorí sa po prepuknutí koronavírusovej infekcie zúčastnili na rokovaniach o karanténnych opatreniach, vystupovali na tlačových konferenciách s vládnymi politikmi a propagovali očkovanie proti covidu-19. 

​Na protestoch sa odporcovia vakcinácie vyhrážali lekárom aj smrťou. "Asi pred týždňom bola demonštrácia pred domom, v ktorom mám byt s manželkou. Zaznievali tam obvinenia z trestného činu genocídy. Moje deti dostávali posledné dva mesiace vyhrážky smrťou," povedal pre RTVS Krčméry.

Politici v dvoch táboroch

Lekárov a vedcov sa zastali niektorí politici. Premiér Eduard Heger označil agresívne výpady proti odborníkom za neprípustné a neetické. Vyzval prokuratúru a políciu, aby v prípade potreby zasiahli.

Slovensko kvôli slabému záujmu verejnosti zaostáva v očkovaní proti covidu-19 za priemerom EÚ.

Kým vládni politici, prezidentka Zuzana Čaputová aj odborníci opakovane vyzvali obyvateľov krajiny, aby sa nechali zaočkovať, opozícia sa k propagácii podávania vakcín nepridala.

Pozitívne účinky očkovania spochybnil napríklad expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

Predseda krajne pravicovej strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba zase nepriamo spochybňoval kvalitu vakcín v súvislosti s tým, že vláda chce podporiť očkovanie aj prostredníctvom lotérie.

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:30