StoryEditor

Jednu poisťovňu vláda asi nestihne

30.12.2013, 22:57
Nový rok mal na trhu zdravotného poistenia priniesť zásadnú zmenu – jedna štátna poisťovňa mala vytlačiť súkromné.

Vláda Roberta Fica o tom rozhodla ešte v roku 2012. Dnes je však stále nejasnejšie, či k tomu naozaj dôjde. S prípravou jej spustenia ministerstvo zdravotníctva už totiž mešká vyše roka. Doteraz nepredložilo najdôležitejší transformačný zákon, ani nevybralo audítora, ktorý má oceniť súkromné poisťovne. „Naďalej platí, že zákon je pripravený a kým nebude zabezpečené plné finančné krytie, nepodnikneme ďalšie kroky,“ opakuje stále ministerstvo zdravotníctva. Na otázku HN, či k zavedeniu jednej štátnej poisťovne vôbec dôjde do konca volebného obdobia Smeru-SD, rezort Zuzany Zvolenskej nereagoval. Strohé bolo aj ministerstvo financií. „Zavedenie jednej štátnej zdravotnej poisťovne je v procese príprav, ako aj spôsob financovania,“ povedal iba Miroslav Šmál z tlačového oddelenia.

 

 

Útlm vládnych plánov

Odborníci, ako aj súkromné poisťovne pochybujú, že do parlamentných volieb v roku 2016 vznikne jedna štátna poisťovňa. Pred časom sa tak pre HN vyjadril analytik a bývalý poradca exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika Tomáš Szalay z HPI. Dnes sa k nemu pridáva aj Dušan Zachar z INEKO. „Momentálne skôr viac verím tomu, že sa tento projekt nestihne realizovať,“ povedal. Ako dôvody pritom uviedol zlý stav vo verejných financiách, riziko ďalších arbitráží, ale aj nejasnú účelnosť projektu. „Nie je dokázané, že by systém s jednou poisťovňou zlepšil slovenské zdravotníctvo. Nie je jasné, či by tento projekt priniesol vládnej strane nárast popularity a pravdepodobne nie všetci členovia vlády a strany Smer-SD sú presvedčení o zmysluplnosti takéhoto projektu,“ dodal Zachar.

Aj súkromné poisťovne v súvislosti s plánmi vlády hovoria skôr o útlme, ako len o ich posune na neskôr. „Hodnotíme to ako najpozitívnejší krok vlády v oblasti zdravotníctva v roku 2013,“ povedala hovorkyňa Dôvery Monika Šimunová. Ako dodala Judita Smatanová z Unionu ZP, naďalej sú presvedčení, že prechod na jednu poisťovňu v žiadnom prípade neprinesie lepšiu zdravotnú starostlivosť.

 

Jeden veľký problém

Rovnako podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára by to pre pacientov aj zdravotníkov bol jeden veľký problém. „V súčasnosti, keď hlavným cieľom unitáru by nebolo systémové zlepšenie slovenského zdravotníctva, ale vyplatenie obrovského odškodného vlastníkom súkromných zdravotných poisťovní, je jeho meškanie dobrá správa pre slovenskú spoločnosť a zdravotníctvo.“

Riaditelia malých nemocníc sa v tejto otázke rôznia. Podľa prezidenta Asociácie súkromných nemocníc Mariána Petka to totiž môže mať svoje pozitíva aj negatíva. „Napríklad pri prechode na DRG (zákonom stanovená platba za diagnózu,pozn.red.) by to možno bolo plus, lebo by sa ľahšie vykazovala poskytnutá zdravotná starostlivosť. Ak by však neboli zavedené jasné mechanizmy, mohlo by dôjsť k preferovaniu niektorých nemocníc pred inými,“ povedal.

Na dva zhruba rovnaké tábory sú podľa posledného prieskum agentúry TNS rozdelení aj ľudia. Viac ako štvrtina poistencov súkromných poisťovní by v žiadnom prípade nechcela byť klientmi štátnej, ďalšia štvrtina by ďalej preferovala súkromnú poisťovňu. „Pre zvyšných 47 percent nie je dôležité byť poistencom súkromnej zdravotnej poisťovne. Sú nimi kvôli tomu, že poskytuje lepšie benefity,“ uvádza správa TNS.

01 - Modified: 2005-11-14 11:48:00 - Feat.: 0 - Title: Čína vloží do získavania energie z obnoviteľných zdroj 150 miliárd EUR
01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:32