StoryEditor

Procházka tvrdí, že urobil chybu: Spolupráca so Smerom je nemožná

18.01.2016, 18:01
Šéf Siete najskôr pripustil koalíciu so Smerom, na druhý deň v e-maile vysvetľoval členom strany, že išlo o nedorozumenie.

Bude Radoslav Procházka koaličným partnerom Smeru v novej vláde? Otázka, na ktorú v súčasnosti hľadajú odpoveď nielen novinári, ale aj voliči. Predseda Siete na ňu čiastočne odpovedal na sobotňajšom Plese Spišiakov.

"Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem.  A keď sa to podarí s nimi... Ľudia si to zaslúžia,“ odpovedal Procházka reportáži TV Markíza na otázku, ako by reagoval na ponuku Smeru ísť po voľbách do koalície.

Pozrite si celú nezostrihanú reportáž TV Markíza:

Predseda prieskumovo druhej najsilnejšej strany tak opäť otvorene nevylúčil spoluprácu s vládnou stranou. Podľa analytikov mu však toto vyjadrenie nemusí nevyhnutne poškodiť. „Nemyslím si, že Procházkovo vyjadrenie o možnej spolupráci so Smerom by nejako zásadne ovplyvnilo preferencie Siete. Už to nie je o spájaní sa proti niekomu, ako to bolo počas Mečiarovej éry,“ hovorí politický analytik Ján Baránek a konštatuje, že časy sa zmenili.

Smer ako súper?

Procházka dnes korigoval svoje slová a podľa neho Sieť nemá dôvod uvažovať o koalícii so Smerom. „Urobil som chybu, že som po tom, ako nám smeráci v parlamente opakovane zamietli hmotnú zodpovednosť aj zákaz schránkových firiem, považoval za samozrejmé, že naše trvanie na týchto dvoch veciach činí povolebnú spoluprácu nemožnou. Ospravedlňujem sa, ak som vás zmiatol, už sa to nestane,” napísal Procházka v e-maile členom strany. Uviedla to agentúra SITA, ktorá má e-mail k dispozícii.

„Nemáme žiadny dôvod veriť, že by vládna strana bola ochotná pristúpiť na náš plán fungujúceho štátu a budeme si vo voľbách pýtať poverenie na to, aby sme pevnú a súdržnú vládu mohli zostaviť práve my,“ dodal predseda Siete.

Na koalíciu so Smerom sa pozerajú skepticky aj Procházkovi stranícki kolegovia a podpredsedovia Siete Andrej Hrnčiar a Miroslav Beblavý. Obaja sa zhodli na tom, že najsilnejšia slovenská strana je ich súperom. Podľa Beblavého by sa Smer musel prestať správať ako Smer a to určite nebude ochotný ani schopný urobiť.

Otázku o možnostiach vytvoriť povolebnú koalíciu so Sieťou tradične nekomentovali ani ľavičiari. „Strana Smer-SD nešpekuluje vopred o vytváraní koalície, ale sústredí sa na čo najlepší výsledok vo voľbách,“ odkázala hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.

Otvorené dvere

Médiá sa o Procházkov postoj ku koalícii so Smerom pravidelne zaujímajú. Ako predseda strany, ktorá momentálne figuruje v predvolebných prieskumoch hneď na druhom mieste za Smerom a osciluje medzi 12- až 14-percentnou podporou, bude zrejme silným hráčom pri rozdávaní kariet po voľbách. Procházka si to podľa svojich vyjadrení uvedomuje a nezatvára si dvere do žiadnej straníckej centrály.

Jeho odpovede na margo koalície so Smerom obsahujú podmienky, ktoré by z jeho pohľadu zrejme vládna strana nemala byť schopná splniť. Mnohé však bude závisieť aj od počtu percent, ktoré strany získajú vo voľbách piateho marca. Procházka to pripustil na podujatí HNForum, kde sa vyjadril, že ak by Smer získal napríklad 28 percent a Sieť 22, tak si myslí, že by vládna strana bola ochotná kývnuť na podstatu ich plánu.

Podľa politológa z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika však môžu Procházkove nejednoznačné vyjadrenia o povolebnej spolupráci so Smerom prameniť aj z interných prieskumov. „Myslím si, že ten odkaz bol taký, aby súhlasil s názorom toho, o kom si Procházka myslí, že by ho volil alebo mohol voliť,“ hovorí Koziak.


 

01 - Modified: 2008-01-17 21:39:59 - Feat.: 0 - Title: Sexus solaris I.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:29