StoryEditor

"Je hanba Fica, že Pavlis je ministrom." Opozícia ho odvoláva

18.02.2015, 12:18
Autor:
SITASITA
Lipšic chce hlavu ministra pre konflikt záujmov. Pavlis ako člen dozornej rady Fondu národného majetku, bol v spoločnosti, ktorá je v spore so štátom.


Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril 47. schôdzu národnej rady k odvolávaniu ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podali zástupcovia opozičných strán minulý piatok. Dôvodom na odvolanie ministra hospodárstva je podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica zjavný konflikt záujmov, pretože Pavlis ako člen dozornej rady Fondu národného majetku SR figuroval v spoločnosti, ktorá je v spore so štátom. Lipšic upozornil, že ak by štát prehral, zaplatili by pohľadávku všetci daňoví poplatníci. Lipšic má podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča by bolo hanbou, keby minister hospodárstva bol človek, ktorý koná v prospech seba, keď vykonáva verejnú funkciu. „Je hanba Roberta Fica, že Pavlis je stále ministrom,“ povedal. Matovič verí, že Pavlis dopadne ako Pavol Paška, ktorý sám odstúpil z funkcie.

Pavlis svojím konaním podľa Mosta-Híd škodí predovšetkým Slovensku a jeho občanom. Jeho skôr etický, ako politický prešľap je veľmi zlým signálom pre všetkých, ktorí to s bojom proti korupcii myslia vážne. „Ak Smer neumožní parlamentu odvolať Pavlisa z funkcie, Robert Fico bude musieť ľuďom vysvetliť, prečo nedokáže potrestať porušovanie zákona vo vlastných radoch. Pavol Pavlis totiž zákon porušil už len tým, že nepriznal peniaze, o ktorých sám povedal, že ich prijal,“ upozorňuje Most-Híd.

Zástupcovia opozičných strán OĽaNO, NOVA a SaS začali zbierať poslanecké podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ešte koncom januára. Minulý týždeň sa k nim pridalo aj KDH a Most-Híd. Dôvodom je možný konflikt záujmov pre Pavlisovo pôsobenie vo firme Port Service. Tá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM). Šéf rezortu hospodárstva v januári vysvetľoval svoj vzťah a pôsobenie v spoločnosti Port Service pred parlamentným výborom pre hospodárske záležitosti, no opozičných poslancov nepresvedčil. Neodpovedal totiž podľa nich na kľúčovú otázku, odkiaľ mal 600-tisíc korún (20-tisíc eur), ktoré zaplatil ako súdny poplatok, aby spoločnosť mohla pokračovať v súdnom spore so štátom.

Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné. Ako ďalej uviedol, na valnom zhromaždení pôsobil ako overovateľ, ktorý nemá žiadne kompetencie a len dohliada na to, že všetky úkony spojené s valným zhromaždením sú v súlade so zákonom. Minister tiež podotkol, že v momente, ako sa skončilo valné zhromaždenie v júli 2006, sa jeho činnosť so spoločnosťou Port Service, a. s. skončila. "To znamená, že od druhej polovice roka 2006, keď som potom nastúpil ako poslanec Národnej rady SR, som so spoločnosťou nemal nič spoločné," povedal.

Na prípad spoločnosti Port Service upozornila občianska aktivistka Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Spor FNM s Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa Remišovej podal dovolanie a Najvyšší súd SR v inom zložení rozhodol v neprospech štátu. Podľa výročnej správy FNM za rok 2013 ide o jeho druhý najvyšší súdny spor. Port Service (šéfom predstavenstva bol Pavlis) podal žalobu na FNM v decembri 2002. Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Pavlis bol podľa aktivistky Remišovej v konflikte záujmov. Keď bol vo FNM, poskytol Port Service pôžičku 600-tis. korún na odvolanie proti rozsudku krajského súdu v roku 2006, keďže firma neuspela.

01 - Modified: 2007-03-19 09:42:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa guvernéra NBS Ivana Šramka je koruna príliš silná
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:31