StoryEditor

Rozkol v SDKÚ. Stranu opustili traja poslanci

12.12.2013, 18:33
Miroslav Beblavý, Lucia Žitňanská a Magda Vášáryová nesúhlasili so smerovaním strany. Tak končia.

Traja dlhoroční poslanci SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová dnes vystúpili zo strany. Hlavným dôvodom je nespokojnosť so smerovaním strany. „SDKÚ sa definitívne vybralo cestou HZDS, postupne upadá, pretože nie je ochotná sa vnútorne meniť,“ povedal HN Miroslav Beblavý. „Jediný, kto z toho môže mať radosť, je ľavica a Robert Fico," vyhlásil predseda strany Pavol Frešo.

Poslednou kvapkou k rozhodnutiu boli podľa neho rozhovory s predsedom Pavlom Frešom po župných voľbách. „Zhodli sme sa na problémoch, ale nevie alebo nie je ochotný ich riešiť,“ dodal Beblavý s odkazom na príklad Banskej Bystrice. Tam prehral spoločný kandidát pravice Ľudovít Kaník (SDKÚ) súboj s kandidátom Smeru-SD Vladimírom Maňkom aj s extrémistom Marianom Kotlebom (ĽS-NS). V druhom kole pravicové strany podporili Maňku proti Kotlebovi - až na SDKÚ. Ani predseda strany Frešo nedokázal krajské štruktúry strany presvedčiť, aby sa jasne dištancovali od extrémizmu. Kaník dôvodil, že Smer je rovnaké zlo, pretože v kraji dopustil sociálnu situáciu, ktorá priviedla na vrchol Kotlebu. 
 


Čítajte aj:
Miroslav Beblavý pre HN: Odchádzam. SDKÚ stratila autoritu





„Strana v Banskej Bystrici neexistuje, je to prázdna bublina. Vedenie žije zo značky a občasných vystúpení Pavla Freša v televízii. Miesto práce sa robia intrigy,“ vyhlásil na margo súčasného krajského vedenia SDKÚ-DS v Banskej Bystrici na čele s Tiborom Maťašom jeho predchodca Martin Baník. Baník dobrovoľne odstúpil po fiasku SDKÚ v parlamentných voľbách, rovnaký postup očakával od vedenia kraja po drvivej prehre Kaníka v župných voľbách.



Beblavý a šéfka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská založili na jar platformu Tvoríme Slovensko. Ani jeden z nich z nej však nechce vytvoriť novú stranu. „Budem pokračovať v doterajšej práci pre voličov v parlamente,“ vyhlásil Beblavý. Poprel tiež rokovania o vstupe do akejkoľvek inej pravicovej strany.

01 - Modified: 2024-01-16 08:41:12 - Feat.: - Title: Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel 02 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2021-08-01 16:03:44 - Feat.: - Title: Slovenský startup spustil aplikáciu na pomoc ľuďom s následkami Covid-19 04 - Modified: 2020-09-07 10:54:23 - Feat.: - Title: Najvyšší súd vyhovel dovolaniu exministerky Žitňanskej v prípade Salmanovcov 05 - Modified: 2020-06-23 15:13:50 - Feat.: - Title: Krištúfková je horšia ako Danko. Jej práca je brutálny plagiát, tvrdí Beblavý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:56