StoryEditor

Rektori odmietli Čaplovičov návrh

20.03.2013, 23:00
Vysoké školy. Vedeniu univerzít sa nepáči spôsob, ako vyberať elitu medzi školami.

Boj o elitné univerzity pokračuje. Rektori včera väčšinou hlasov odmietli prísnejšie hodnotenie vysokých škôl založené najmä na kvalite ich vedy. „Je chybou, že kritériá komplexnej akreditácie sú nastavené len na vedeckú produktivitu, a nereflektujú vzdelávanie,“ vyhlásil prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár.

Kritériá sú podľa rektorov nejednoznačné, nevyvážené, niektoré zase retroaktívne. „Ide o to, aby tie kritériá boli ľudské, aby sa dali splniť. Sú príliš prísne,“ dodal rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasępa. Žiadajú preto ministra školstva Dušana Čaploviča o ich revíziu.

Peniaze pre elitu
Minister Čaplovič však trvá na tom, že z takmer štyridsiatky vysokých škôl na Slovensku je potrebné vybrať špičku. Akreditácia vysokých škôl musí byť náročnejšia ako v roku 2008, musíme ísť ďalej, svet napreduje a je to vidieť aj na medzinárodných rebríčkoch škôl,“ upozornil rektorov v príhovore na výročnej slávnosti rektorskej konferencie. Lepšie školy by podľa neho mali dostať zo štátneho rozpočtu viac peňazí.

„Najlepší to musia pocítiť aj na financovaní, inak budeme stále prešľapovať na mieste. Slabí sa budú viezť, a kvalitní budú frustrovaní opúšťať našu vlasť,“ dodal.

Príliš veľa elity
V roku 2008 absolvovali vysoké školy komplexnú akreditáciu, ktorú spustil exminister školstva Ján Mikolaj. Do elitnej kategórie univerzít sa však napokon prepracovali takmer všetky vysoké školy dotované štátom. Vlani na ich pôsobenie vynaložil vyše 350 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:39