StoryEditor

Audit by veľmi rýchlo našiel plytvanie

18.10.2013, 00:00

Je efektívne, aby si ministerstvá s desiatkami svojich pracovníkov najímali externých?

Keby sa posudzovala hospodárnosť, efektívnosť aj účinnosť vynaložených zdrojov, tak by sa veľmi rýchlo prišlo na ich plytvanie a neefektívne používanie. Takýto audit sa však nerobí, takže veľa faktických dôkazov, či ministerstvá fungujú efektívne, nie je. Treba sa vrátiť k profesionálnemu budovaniu stabilnej a politicky neutrálnej štátnej služby. Potom sa časom začnú formovať aj predpoklady, aby sa ľudia pracujúci v štátnej správe prepracovali na takú odbornú úroveň, aby sa na všetko nemuseli najímať externí experti.

Aké konkrétne zmeny treba zaviesť, aby sa to zmenilo?

Stačilo by rešpektovať princípy, na ktoré sme sa zaviazali pri vstupe do Európskej únie. Ide najmä o to, že vstup do štátnej služby sa musí robiť cez výberové konania, musí sa garantovať ochrana štátneho zamestnanca voči svojvoľnému prepusteniu, ako aj politická neutralita výkonu štátnej služby. Posledná podmienka je existencia nezávislej inštitúcie, ktorá by bola zodpovedná za nezávislé riadenie v štátnej správe. Nič z toho Slovensko nedodržiava a potom sa čudujeme, že nemáme efektívnu štátnu správu a kvalitných ľudí.

Máme dôvod veriť, že sa to v dohľadnom čase zmení?

Myslím si, že teraz je na to veľmi silný tlak Európskej únie, keďže viaceré krajiny majú s týmto problém. Únia podmienila podpísanie partnerskej dohody tým, že sa budeme vážne zaoberať zmenami v efektívnosti fungovania verejnej správy. Uviedli to aj ako jedno z piatich kritérií, ktoré musíme rešpektovať a zapracovať do partnerskej dohody, ktorú Slovensko podpíše s Európskou úniou. Nejaká nádej na zmenu tu teda ešte je.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:22