StoryEditor

Obrovská škoda. Famózny výkon, ale končíme (video)

16.05.2013, 16:31
Autor:
redred
Sledovali sme online | Slováci si na MS o medaily nezahrajú. S Fínmi prehrali po veľkej dráme.

Slovenskí hokejisti ukončili svoje účinkovanie na 77. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále, v ktorom vo štvrtok podľahli v Helsinkách domácim Fínom po dramatickom priebehu 3:4. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak neobhája strieborné medaily z vlaňajšieho šampionátu a na MS obsadia konečné ôsme miesto. Fíni sa v štokholmskom semifinále stretnú s víťazom súboja Kanada - Švédsko.

Slovákom sa nevydarila úvodná tretina, v ktorej pohybom nestačili na severanov a inkasovali v nej tri góly. Až v druhej časti sa dostali do herného tempa a výsledkom ich snaženia boli trefy Miklíka a Sekeru. Na začiatku tretej tretiny Slováci zmazali manko, keď vyrovnal Surový, no Fínom vrátil náskok v 49. min Aaltonen. V dramatickom závere sa už "vůjtekovcom" vyrovnať nepodarilo.

Slováci tak nezlomili fínsku kliatbu, nad severanmi nevyhrali už dlhých deväť rokov. Šnúru prehier s reprezentantmi z "krajiny tisícich jazier" natiahli na desať stretnutí. Z lúčiaceho sa tímu vyhlásili ako trojicu najlepších hráčov na turnaji brankára Rastislava Staňu, obrancu Andreja Sekeru a útočníka Branka Radivojeviča.

Fínsko - Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
Góly: 2. Väänänen, 10. Kontiola (Pesonen, Aaltonen), 16. Kontiola (Aaltonen), 49. Aaltonen (Kontiola, Pesonen) - 26. Miklík (Mezei, Kukumberg), 33. Sekera (Mezei, L. Hudáček), 41. Surový (Radivojevič, Mezei). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Kaval - Morrison (obaja USA), Blümel (ČR), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 9520 divákov
Fínsko: Raanta - Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Jalasvaara, Väänänen, Kukkonen, Melart - Aaltonen, Kontiola, Pesonen - Salminen, Koskiranta, Korpikoski - Savinainen, Granlund, Pihlström - Anttila, Hytönen, Hagman
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, Mihálik, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Haščák, Bližňák, Daňo

Prvé dve slovenské striedania vyzerali nádejne, potom však Fínov naštartovala akcia z druhej minúty. Pihlström prefrčal popri mantineli okolo Mihálika, Staňa ešte vypichol puk pred súperovým útočníkom, no hra pokračovala a Väänänenov nahodený puk skončil až za chrbtom slovenského brankára, ktorý mal zaclonený výhľad - 1:0. V 7. min bol Staňa pri Salminenovej strele opäť prekonaný, Vydarený však dokázal v poslednej chvíli zázračne ratovať na bránkovej čiare. Domáci v týchto momentoch v rýchlosti jasne predstihli Slovákov, ktorí si v obrannom pásme zle preberali útočníkov. Ukázala to aj situácia z 10. min, keď bleskové fínske prečíslenie pretavil na druhý gól Kontiola, ktorý si v koncovke vychutnal Staňu. Vzápätí Granlund to skúšal "rusnákovsky" spoza bránky, Staňov betón bol v pohotovosti. Nedôrazné bránenie Slovákov potrestali severania tretíkrát v 16. minúte, Surovému odskočil puk a Kontiola ho poslal za Staňov chrbát - 3:0. Následne nedotiahol do konca prečíslenie Melart, na druhej strane zastavila Surového strelu žŕdka.

Druhé dejstvo odštartovala Záborského strela z nádejnej pozície, ktorá ale minula svoj cieľ. Slováci oproti prvej dvadsaťminútovke jednoznačne zvýšili aktivitu a odmenou im bol gól na 1:3, keď po Mezeiovom útočnom výpade prekonal Raantu Miklík. Staňa sa potom musel mať na pozore pri bekhendovom zakončení Pihlströma, no to bolo z fínskej strany na dlhý čas všetko. "Vůjtekovci" si pohybom vynútili tlak a súper chvíľami nevedel, kam skôr skočiť. V 33. min rozbehol Sekera akciu, na konci ktorej nahodil puk od modrej čiary a ten si aj s prispením jemného teču domáceho obrancu našiel cestu za Raantov chrbát - 3:2. Slováci sa dostali na koňa a čoskoro mohlo byť vyrovnané, Vydareného delovku však zastavila žrď. Zo slovenského pohľadu vynikajúcu tretinu zakončila Záborského strela a Miklíkova bekhendová dorážka, ktoré fínsky brankár aj so šťastím zneškodnil.

Ofenzívne snaženie slovenského tímu rezultovalo v tretí gól v 30. sekunde tretej tretiny, keď po Mezeiovej strele vrátil puk do bránkoviska Radivojevič a Surový ho upratal do siete - 3:3. Šokovaní fínski fanúšikovia vzápätí sledovali, ako Miklík opečiatkoval žŕdku. Slováci potom v presilovke zavreli súpera a Raanta čaroval, keď skryl v lapačke Miklíkovu strelu. Slovenská obrana potom ale zaváhala pri akcii z 49. minúty, keď po presnej kombinácii vrátil Fínom náskok Aaltonen. Hokejová detektívka vrcholila, po Sekerovom pase nenamieril zblízka medzi žrde Surový. Tréner Vůjtek potom stiahol hru na tri útoky. V samom závere poslal do hry namiesto Staňu aj šiesteho korčuliara, no ani tento ťah vytúžené vyrovnanie nepriniesol.

Obnoviť

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Päť krajín kandiduje na sídlo Európskej agentúry na kontrolu vonkajších hraníc 02 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Bratislave otvorili Dom Európskej únie 03 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:32