StoryEditor

Kisku nepustili do utečeneckého tábora, arcibiskupa áno

29.12.2015, 23:00

„Nebudeme robiť rozdiely medzi ľuďmi,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík na margo toho, že prezidenta Andreja Kisku nepustili v pondelok pre karanténu za irackými utečencami v Humennom. Podľa Netíka sa tam nedostal ani predseda KDH Ján Figeľ. Napriek všetkému jedna výnimka bola. Čo platilo pre prezidenta, nevzťahovalo sa na arcibiskupa prešovskej archieparchie Jána Babjaka.

Arcibiskup sa dostal

Tomu sa aj napriek izolácii ľudí z Iraku podarilo s nimi stretnúť. Podľa hovorcu prešovskej archieparchie Ľubomíra Petríka sa povolenie na návštevu utečencov vybavovalo už po ich príchode. Iračania pristáli na Slovensku v noci z 10. na 11. decembra. Do karantény sa dostali o tri dni neskôr a oficiálne potrvá do 10. januára. Podľa Petríka sa predpokladalo, že Iračania budú mať na Vianoce za sebou vyšetrenia a budú môcť chodiť do chrámu. To sa nestalo a Babjak sa teda rozhodol, že ich navštívi priamo v tábore, aby ich pozdravil tesne pred sviatkami. S Iračanmi sa stretol deň pred Vianocami. „Migračný úrad nás upozornil na možné riziká, dali sa však uprosiť na jednu krátku návštevu s tým, aby sme ďalšie návštevy nateraz nerealizovali,“ uzavrel hovorca prešovskej archieparchie.

Podobný úmysel mal aj prezident, ale ministerstvo vnútra, pod ktoré spadá migračný úrad, bolo v tomto prípade neoblomné a podľa prezidentovho hovorcu Romana Krpelana rezort vnútra pre karanténu nesúhlasil s návštevou. Šéf migračného úradu Bernard Priecel však našiel jeden rozdiel. „Musíme dbať na to, aby sa prezident nenakazil,“ tvrdí Priecel a dodáva, že cirkev dostala túto výnimku, pretože sem Iračanov vďaka spolupráci doviedli.

Na vlastnú päsť

Babjak nebol jediný duchovný, ktorý mal záujem o stretnutie s asýrskymi kresťanmi v Humennom. Potvrdil to tak Priecel, ako aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Ten hovorí, že záujem o stretnutia s Iračanmi malo viacero biskupov a kňazov, ale napokon od toho upustili. „Migračný úrad nás dôrazne upozornil, že utečenci musia prejsť karanténou, počas ktorej sú návštevy nevhodné,“ odpovedal Kramara na otázku, či sa katolícki duchovní stretli s podobnými obmedzeniami ako prezident a dodal, že povolenie pre arcibiskupa Babjaka nevybavovalo KBS. Arcibiskup Babjak tak konal na vlastnú päsť.

Otázne je, či by sa prezident ako hlavný veliteľ ozbrojených síl nemohol dostať do zariadenia aj napriek karanténe. „V období mieru nemá prezident takéto právomoci. Ak je tam karanténa, nemá tam čo chodiť,“ hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný a uzatvára, že postup ministerstva bol správny.

01 - Modified: 2007-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PSA Peugeot Citroën odovzdal certifikáty školiteľom
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:23