StoryEditor

Z podpory Kisku sa stalo fiasko. Kňažko neprišiel, Procházka zmätkoval

25.03.2014, 09:33
Autor:
redredTASRTASR
Milan Kňažko mal podporiť Andreja Kisku, no nakoniec neprišiel. Radoslav Procházka mu podporu nevyjadril priamo, neskôr sa ospravedlnil.

Na avizované spoločné vyhlásenie troch kandidátov z tohtoročných prezidentských volieb, Andreja Kisku, Radoslava Procházku a Milana Kňažka, dnes napokon Kňažko vôbec neprišiel a Procházka vyzval voličov, aby sa v druhom kole rozhodli sami.

Kňažkovu neúčasť Kiska ospravedlnil so slovami, že nemôže prísť osobne, ale už dávnejšie mu vyjadril podporu. "Chcem sa poďakovať pánovi Kňažkovi za to, že mi v druhom kole vyjadril plnú podporu a odporučil svojim voličom, aby ma volili," vyhlásil Kiska.


Prečítajte si aj: Takto sa to bežne nerobí, reaguje politológ na postoj Kňažka a Procházku


Na margo avizovaného spoločného vyhlásenia dodal, že "ak by do druhého kola postúpili dvaja kandidáti z nás troch, spoločnosť by mala istotu v tom, že v štáte nebude vládnuť jedna strana, a istotu, že prezident by spoločnosť spájal a nie polarizoval". "Ako hovorí pán Procházka, chcem slúžiť občanom a ako hovorí pán Kňažko, v dnešnej dobe ide skutočne o veľa," vyhlásil Kiska.


Prezidentský kandidát Andrej Kiska. Snímka: HN/Pavol Funtál

Procházka však dnes jednoznačne nepovedal, koho svojim voličom odporúča. "Voči občanom mám dosť rešpektu, aby som im dával odporúčania, koho majú voliť," vyhlásil Procházka s tým, že novým prezidentom by sa mal stať človek, ktorý bude schopný a ochotný "zastrešiť niektoré procesy".

Podľa môjho názoru nie je jedno, kto bude novým prezidentom republiky a nie je jedno, koľko ľudí si ho vyberie," upozornil Procházka. "Ak chcete prezidenta, ktorý vám bude zaviazaný niečo reálne urobiť, vyberte si ho sami," dodal.

Procházka sa v priebehu dňa na svojom facebookovskom profile ospravedlnil za to, že nezopakoval, prečo bude voliť Kisku.

O niekoľko hodín už publikoval svoj komentár na portáli Aktuality.sk kde píše: "Robím to tretíkrát teraz: budem voliť Andreja Kisku a vy si prosím podľa svojho gusta vyberte tiež, je to váš hlas a vaša voľba."

Kňažko vyjadril Kiskovi svoju podporu na prvej tlačovej konferencii 16. marca, na ktorej rekapituloval výsledky prvého volebného kola. Ako vtedy povedal, súper kandidáta Smeru-SD Roberta Fica v druhom kole volieb môže rátať s jeho podporou. "Moje bilbordy budú patriť tomu, kto postúpi do druhého kola. Všetkých sedem," doplnil.

Procházka 18. marca uviedol, že bude v druhom kole voľby hlavy štátu voliť Andreja Kisku. Dodal, že ak bude mať Kiska záujem o jeho bilbordy, pomôže mu svojimi plochami, ktoré má prenajaté do konca marca. „Premiér Robert Fico (Smer-SD) vymedzil úrad hlavy štátu ako priestor pre reprezentáciu Slovenska v zahraničí a z tohto konkrétneho hľadiska je do úradu pripravený lepšie ako ktokoľvek iný," konštatoval. Na druhej strane vtedy vyjadril presvedčenie, že „doma potrebujeme rovnováhu, aby moc Smeru-SD mala limity a kontrolu", preto bude voliť Kisku. Ani 18. marca však nedal svojim voličom konkrétne odporúčanie, koho si majú vybrať oni.

 

01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:54