StoryEditor

Na štáte zarába desať rokov ten istý

25.02.2013, 23:00
K zmluve s firmou Ditec za vyše 3,2 milióna eur podpísal štát už 114 dodatkov.

Na skenovaní daňových priznaní zarába už viac než desať rokov akciová spoločnosť Ditec. K zmluve za vyše 3,2 milióna eur už štát uzavrel rekordných 114 dodatkov. Finančné riaditeľstvo tvrdí, že ich podpisovanie je pre štátnu kasu výhodnejšie ako hľadať novú firmu, ktorá by nahradila zabehnutý systém.

Najnovšie dodatky s Ditecom za 165 600 eur zverejnili na internete minulý týždeň. „Boli nutné vzhľadom na zmeny, ktoré nastali vo formulároch pre rok 2012 a 2013. Bez nich by sme nemohli spracovávať papierovo podané daňové priznania,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Miroslava Slemenská.

Na dlhé obdobie

Slemenská hovorí, že dodatky nezvyšujú pôvodnú cenu, ktorú si daniari dohodli ešte v roku 2002.

V zmluve na zabezpečenie spracovania daňových dokumentov je stanovaná maximálna suma vyše 98 miliónov korún s DPH. Ditec sa v nej okrem iného zaviazal dodať informačnú techniku pre skenovacie centrum v Banskej Bystrici, zabezpečiť vyše stovku skenerov na daňových úradoch a zaviesť prvé tlačivá daňových priznaní. Tie každoročne aktualizuje.

Zmluva, ktorá sa nachádza v centrálnom registri, je vypovedateľná len v prípade závažných porušení jej ustanovení. Časovo je neohraničená, služby Ditecu v tomto prípade sa skončia zrejme až potom, čo začne naplno fungovať daňový informačný systém.

Vysoký počet dodatkov vysvetľuje Ditec nielen zmenami v tlačivách, ktoré musí zapracovať, ale aj obnovou skenerov. „Za desať rokov boli postupne obnovené na všetkých úradoch,“ povedal Ivan S u°ra z Ditecu.
Su°ra pripomína, že zakázku získali vo verejnej súťaži vyhlásenej v roku 2001.

Sprísnenie dodatkov
Otázne je, či štát nemohol za také dlhé obdobie nájsť lacnejšieho dodávateľa. Podľa Ľubora Illeka zo Spoločnosti pre otvorené informačné technológie úprava daňových formulárov sa nezdá ako špecifická činnosť, ktorú by dokázal robiť len Ditec. Dodal, že je vždy veľmi neprehľadné, ak štát na dlhé obdobie nakupuje cez jednu objednávku viacero tovarov či služieb. „Ak by sa to rozdelilo na menšie zakázky, dali by sa ľahšie kontrolovať a znížili by sa náklady,“ poznamenal.

Slemenská hovorí, že na základe „ich odhadu“ sú dodatky s Ditecom ekonomicky lepším riešením ako obstarávanie novej spoločnosti.

Dodatky k zmluvám by mala sprísniť novela zákona o verejnom obstarávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Po novom by mala rada Úradu pre verejné obstarávanie, ktorú zriadi vláda, posudzovať, či sú niektoré dodatky opodstatné.

Slemenská nevedela povedať, či sa nové pravidlá dotknú aj finančné správy v prípadoch ako je Ditec. „Nakoľko je novela ešte v parlamente, nepoznáme jej knečné znenie.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:10