StoryEditor

Štvorkári boli elitou. Má tomu odzvoniť

03.03.2013, 23:00
Školská inšpekcia posilní tento rok pri testovaní deviatakov kontrolu na podozrivých školách.

Deti s trojkami či štvorkami na vysvedčení napísali testovanie deviatakov na sto percent. Postup riešenia väčšiny príkladov chýbal alebo bol nesprávny a nedával predpoklad na získanie správnej odpovede. Takéto zistenia má Štátna školská inšpekcia po kontrole na Základnej škole J. M. Petzvala v Spišskej Belej. Takmer päťdesiat žiakov vlani napísalo test z matematiky tak, že skončili medzi najlepšími siedmimi školami na Slovensku. Priemernú známku na vysvedčení však mali 2,9. Na ďalších siedmich kontrolovaných školách vlani inšpekcia zistila na kontrolovaných školách aj dopisovanie správnych výsledkov či chýbajúce originály testov.

Takémuto správaniu má byť pri tohtoročnom testovaní koniec. Preverovanie vedomostí deviatakov základných škôl sa začína už o týždeň. Majú ho sprevádzať prísnejšie kontroly. Dobré výsledky sú pre žiakov vstupenkou na strednú školu.

Šťastný tip
„Zlyhal ľudský faktor? Ako riaditeľka vám nemôžem povedať, že odpisovali,“ hovorí riaditeľka školy v Spišskej Belej Anna Rothová. Tvrdí, že deti mohli dobré výsledky „natipovať“. Pravdepodobnosť, že správne odpovede trafili tipovaním všetky deti, je podľa školskej inšpektorky Jarmily Braunovej mizivá.

Problém je zrejme inde. „Existujú nepísané vzájomné ,dohody o spolupráci‘ medzi učiteľmi susedných škôl,“ vysvetľuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní školstva Romana Kanovská, ktorá kontrolu inšpekcie iniciovala. To znamená, že dozor je nefunkčný, učitelia zo susednej školy z falošnej solidarity privrú oči nad odpisovaním detí, či dokonca nad pomáhaním učiteľov z testovanej školy. „Dokázať to je takmer nemožné, ale inak si to neviem vysvetliť,“ hovorí inšpektorka Braunová.

Posilnená kontrola
Testy z matematiky a zo slovenčiny už dnes sprevádzajú prísne opatrenia proti odpisovaniu. V triede nesmie byť viac ako pätnásť žiakov, každý sedí v lavici sám. Sused za vami aj pred vami má iný test ako vy. Triedu „strážia“ dvaja učitelia – miestny, ktorý nesmie deti učiť testovaný predmet, a druhý z inej školy.

Aj vzhľadom na zistenia z minulého roka by mali byť kontroly na školách ešte prísnejšie. „Dali sme pokyn, aby externým učiteľom nebol učiteľ z tej istej školy ako vlani,“ hovorí riaditeľka Kanovská. A do škôl, ktoré ústav podozrieva z odpisovania, by mali prísť školskí inšpektori. „Najviac nedostatkov bolo v Prešovskom kraji, preto sme tu posilnili inšpekčné centrum zhruba o dvadsať inšpektorov z Košíc, máme vytypované školy, kde bude v každej triede sedieť jeden inšpektor,“ potvrdil HN hlavný školský inšpektor Jozef Javorek.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:39