StoryEditor

Najdrahšiu župnú kampaň mal Frešo

19.12.2013, 23:00
Náklady na voľby/Šéf Bratislavského kraja minul 208-tisíc eur. Jeden hlas najviac stál Krajcera.

Pavol Frešo si zo župných volieb odniesol hneď dve prvenstvá. Okrem toho, že sa mu v nich podarilo uspieť ako jedinému kandidátovi pravice, minul v nich aj najviac peňazí. Na predvolebnú kampaň dal 208-tisíc eur.

„Financovali sme bilbordy, eventy, prácu v teréne, reklamné predmety, inzerciu a internet,“ vyratúva HN Frešova hovorkyňa Jana Zvončeková. Kampaň bola podľa nej hradená zo županových súkromných zdrojov, ale aj darcov, ktorí posielali svoje príspevky prostredníctvom účtu zverejneného na webe. „Pavol Frešo sa podieľal na kampani približne tretinou,“ dodala Zvončeková.

Bratislava vyšla najdrahšie

Frešov súper Daniel Krajcer (NOVA) zase vedie v tom, že minul najviac peňazí v prepočte na získaný hlas. Za jeden dal viac než 11 eur. Aj napriek tomu, že Krajcer svoj boj o županské kreslo skončil po prvom kole, minuté peniaze (184-tisíc) neľutuje. „Išli aj na zviditeľnenie našej strany. Použili sme ich totiž hlavne na komunikáciu s ľuďmi, s ktorými sa v rámci mojej kampane stretávali aj ostatní členovia strany,“ zdôvodnil Krajcer. Svoju kampaň si 30 tisícmi zafinancoval sám, zvyšok dostal od spolustraníka Juraja Miškova.

O pár tisícok viac, niečo do 200-tisíc eur, minula Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD). Kampaň v Bratislavskom kraji sa tak stala najdrahšou v rámci celého Slovenska. Podľa Ctibora Košťála z inštitútu SGI to súvisí s tým, že v Bratislave bojovali medzi sebou traja silní kandidáti so silným ekonomickým zázemím. „V ostatných krajoch boli zväčša dvaja stranícki kandidáti, nebola tam veľmi silná kampaň, a teda to neviedlo k tomu, že by sa tam generovalo veľa peňazí.“

 

Najmenej transparentné voľby

Pri prehľade výdavkov na kampaň sa médiá aj verejnosť musia spoliehať na čestnosť kandidátov. Väčšina z nich si totiž neviedla transparentné účty. Sprehľadniť financovanie volieb žiadali už pred vyše rokom a pol viaceré nezávislé organizácie. „Spolu s INEKO aj TIS sme hovorili, že je potrebné zjednotiť volebné kódexy a hlavne rozšíriť povinnosť, aké informácie treba zverejňovať pri jednotlivých kampaniach. Napríklad tak, ako je to v Česku, aby boli zavedené transparentné účty, aby bolo financovanie volieb ľahko dokladovateľné aj kontrolovateľné,“ povedal Košťál s tým, že doteraz sa toho nedočkali.

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý to má v gescii hovorí, že na zmenách pracujú. V januári by kvôli tomu malo byť posledné stretnutie s opozíciou. „Všetci žiadajú, aby to začalo platiť od najbližších parlamentných volieb. Predpokladám, že na januárovej schôdzi by nové volebné kódexy mohli byť schválené,“ dodal Kaliňák.

01 - Modified: 2005-11-02 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: Gretzky hľadá kanoniera, od Nagy čaká vyššiu produktivitu
01 - Modified: 2015-12-09 10:27:19 - Feat.: - Title: Frešo: Ani sekundu som nerozmýšľal, že SDKÚ-DS nebude v parlamente 02 - Modified: 2015-12-05 20:44:39 - Feat.: - Title: Kaník definitívne opustil SDKÚ-DS a zakladá svoju novú stranu DS-SDKÚ 03 - Modified: 2015-11-20 12:38:19 - Feat.: - Title: Frešo: Nebudem odstupovať len preto, lebo niekto rozpráva nezmysly 04 - Modified: 2015-11-17 17:16:20 - Feat.: - Title: Naša strana bude v parlamente, vyhlásil Frešo. Tvrdí, že v rámci Slovenska sú tretí 05 - Modified: 2015-10-29 10:31:23 - Feat.: - Title: Kaník kritizuje pravicu: Akoby stratili kontakt s realitou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:24