StoryEditor

Kotleba zastavil milióny z eurofondov, dostal sa pod kritiku

10.10.2014, 17:52
Autor:
SITASITA
Banskobystrický župan tvrdí, že podpisom zmlúv o podpore projektov z eurofondov by podľa vlastných slov porušil zákon.

Zmluvy o poskytnutí nenávratných finančných prostriedkov eurofondov na dva projekty deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb (DSS), na ktoré má Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) z príslušného riadiaceho orgánu už schválenú podporu do 4,5 milióna eur, nemôže predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba podľa vlastných slov podpísať, pretože v rozpočte kraja nie sú na spolufinancovanie týchto projektov vyčlenené žiadne zdroje. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede s tým, že vyše 200-tisíc eur, ktoré na spolufinancovanie projektov poslanci BBSK v pôvodne schválenom rozpočte vyčlenili, presunuli koncom mája zmenou rozpočtu do programu kultúra. Tvrdí, že ak by napriek tomu zmluvy podpísal, porušil by zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. „Subjekt verejnej správy nie je oprávnený zaväzovať sa v bežnom rozpočtovom roku na také úhrady, ktoré nemá zabezpečené v rozpočte na bežný rozpočtový rok a ktoré zaťažujú nasledujúce rozpočtové roky pre nedostatok zdrojov v bežnom rozpočtovom roku,“ citoval z paragrafu 19 zákona, ktorý by podpisom zmlúv podľa svojho názoru porušil.

Na projekty deinštitucionalizácie DSS v Lučenci a Ladomerskej Vieske (okres Žiar nad Hronom) má BBSK schválené čerpanie súm do 2,35 a 2,15 milióna eur od decembra minulého roka. Zmluvy o poskytnutí nenávratných finančných príspevkov na tieto projekty boli z príslušného riadiaceho orgánu doručené ešte vo februári. Podstatou projektov je transformácia inštitucionálnych sociálnych služieb na komunitné sociálne služby, ktoré sú poskytované v malokapacitných zariadeniach rodinného typu, čo má konkrétne znamenať rekonštrukciu desiatich budov a výstavbu dvoch nových.

Hovorca BBSK Miroslav Belička v stredu na otázku o dôvodoch nepodpísania zmlúv informoval, že súčasné vedenie kraja sa s projektmi nestotožnilo, a to najmä s výberom jednotlivých ubytovacích objektov. Dnes médiá kritizoval, že sa ho nepýtali, či sú projekty kryté v rozpočte. Kotleba dnes na otázku, či by zmluvy podpísal, ak by poslanci v ďalšej zmene rozpočtu prostriedky na spolufinancovanie projektov opäť vyčlenili, priamo neodpovedal. Potvrdil, že má výhrady aj k samotným projektom. V prípade DSS Slatinka Lučenec by podľa neho bolo lepšie rekonštruovať kaštieľ, kde boli klienti umiestnení predtým, pretože tam majú veľký park. „Objekty som si pozorne prešiel a nikto z vás by nevybral pre svojho blízkeho umiestnenie v jednom z tých malých objektov na úkor toho veľkého kaštieľa. My sme tých ľudí z takého prostredia vytrhli a dali do maličkých budov v centre Lučenca,“ uviedol Kotleba. Aj pre DSS v Ladomerskej Vieske by podľa neho bolo neefektívne opustiť súčasné priestory a stavať nové. „Integrácia nie je možná v niektorých prípadoch. Deinštitucionalizácia v ideálnom význame nie je realizovateľná v plnom rozsahu, musíme byť realisti,“ zauvažoval. Dodal, že jediný nespochybniteľný prínos projektov je, že by sa pri stavebných prácach poskytla ľuďom práca.

Podľa predsedníčky väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD, KDH Ľubice Laššákovej predseda BBSK Kotleba zavádza. „Ja by som navrhla, nech urobí výberové konanie, nech prídu prvé faktúry a potom sa ukáže, či máme alebo nemáme päťpercentné spolufinancovanie. V prípade potreby tie peniaze sú,“ povedala Laššáková s tým, že na spolufinancovanie prvých prác na rekonštrukcii budov DSS sa môžu použiť financie z rezervy a poslanci môžu opäť urobiť zmenu rozpočtu. Podpisom zmlúv o poskytnutí prostriedkov z eurofondov by podľa nej Kotleba zákon neporušil.

01 - Modified: 2006-11-14 21:42:57 - Feat.: 0 - Title: Čo chýba našej televíznej zábave
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:13