StoryEditor

Do Štrasburgu nemáme dosť kandidátov

01.12.2014, 23:00
Súdna rada zvolila len dvoch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Voľba zástupcu Slovenska do zostavy Európskeho súdu pre ľudské práva sa nedá nazvať inak ako blamáž. Štrasburg totiž už dvakrát odmietol vybrať si zo zoznamu sudcov, ktorý mu poslala naša Súdna rada. „Kandidáti nie sú dostatočne kvalifikovaní,“ napísala v správe komisia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy ako reakciu na prvý zoznam kandidátov. Omnoho viac spokojná nebola ani pri druhom pokuse. Aj preto je Slovensko už rok bez riadneho zástupcu. Napraviť to mala včerajšia, tretia voľba Súdnej rady. Nakoniec však úplne úspešná nebola. Rada totiž vybrala zatiaľ len dvoch kandidátov. Tretieho bude voliť opätovne. Vybranú trojicu potom ešte musí odobriť vláda a následne slovenský zoznam opätovne predloží Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy. Vybraní kandidáti:

 

Ladislav Duditš

Duditš šéfoval Sekcii civilného práva na Ministerstve spravodlivosti SR ešte za ministrovania Štefana Harabina (2007 – 2008). Zastupoval Slovensko aj v Eurojuste. Ide o orgán Európskej únie, ktorého cieľom je zdokonaľovať spoluprácu medzi členskými štátmi v trestných stíhaniach. Duditš prešiel viacerými medzinárodnými stážami a školeniami. Jeho pôsobenie sa úzko spája najmä so súdmi v Košiciach a od roku 2011 funguje ako predseda senátu Krajského súdu v Košiciach. Okrem toho externe učí na Katedre občianskeho práva Právnickej fakulty na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

 

Zuzana Dlugošová

Skúsenosti s prípadmi týkajúcimi sa ľudských práv už má. Prevažná časť jej kariéry je orientovaná práve týmto smerom. Od zastupovania ľudí či firiem pred Ústavným súdom či Európskym súdom pre ľudské práva pokračovala k lektorstvu sudcov či členov Policajného zboru SR. V rokoch 2009 až 2013 pôsobila už ako právnička Európskeho súdu. Posudzovala slovenské prípady adresované súdu, pripravovala rozhodnutia a právne analýzy. Na ľudské práva sa zameriavala aj vo svojich odborných prácach. Z jej nejustičných aktivít je zaujímavý fakt, že pôsobila ako poradkyňa Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Bratislave. Tu sa venovala najmä poradenstvu a analýze právneho štátu a legislatívy.

 

Meno tretieho kandidáta: neznáme

Meno posledného z trojice možných sudcov je nateraz neznáme. V prvej voľbe získali takmer rovnaký výsledok Peter Kresák a Alena Poláčková. O víťazovi sa nerozhodlo ani počas opakovej voľby. Súdna rada musí preto teraz vypísať novú voľbu. A to najskôr o 45 dní a najneskôr o 120 dní. Doterajší zástupca Slovenska Ján Šikut, ktorému sa funkčné obdobie skončilo v októbri 2013, tak bude nadsluhovať ešte dlhšie. Ako informuje šéfka Súdnej rady Jana Bajánková, na opätovnej voľbe sa už nemôžu zúčastniť tí, ktorí kandidovali včera. „Musia byť traja. Z tých dvoch zvolených však predpokladám, že si už Štrasburg bude vedieť vybrať,“ dodala Bajánková.

01 - Modified: 2007-01-12 08:49:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí lekári druhýkrát použijú umelú pečeň
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-03 09:30:28 - Feat.: - Title: Európsky súd pre ľudské práva v minulom roku pridelil na konanie 457 sťažností voči Slovensku 05 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:39