StoryEditor

Odpočúvaní ľudia sa budú môcť na tajných sťažovať

03.10.2013, 23:59

Ak máte podozrenie, že ste odpočúvaní, alebo sledovaní spravodajskými službami, budete môcť požiadať o pomoc poslancov. Nové znenie zákona o tajných službách, ktoré sa HN podarilo získať, dáva občanom možnosť obrátiť sa so sťažnosťou na parlamentné výbory. Urobiť tak bude môcť každý, kto sa domnieva, že tajní obmedzujú jeho práva a slobody. „Účelom právnej úpravy je zabránenie nezákonného odpočúvania akejkoľvek fyzickej osoby,“ zdôvodnila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Nový zákon má nahradiť súčasnú legislatívu po 20 rokoch.

 

Viac moci len naoko

Podľa návrhu majú poslanci prešetrovať, či bol, alebo nebol porušený zákon. „V prípade, že výbor zistí porušenie zákona, bude o tejto skutočnosti informovaný tak predseda Národnej rady, ako aj Generálna prokuratúra,“ dodala Balleková. Šéf výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby Pavol Abrhan (KDH) sa obáva, že poslancom sa budú právomoci posilňovať len naoko. „Ostáva totiž otázne, do akej miery budeme môcť vstupovať do vyšetrovania živých vecí a naozaj preveriť porušenie zákona,“ zdôvodnil. Poslanci totiž nemajú právo vyšetrovať, ani nahliadnuť do živých spisov tajných služieb. Chýba im na to bezpečnostná previerka.

 

Pravdu nepovedia

„My sa budeme môcť len opýtať a oni nám budú musieť odpovedať, ale spoliehať sa budeme môcť len na to, že odpovedia pravdivo,“ povedal Abrhan. Podobný problém v navrhovanom opatrení vidí aj bezpečnostný analytik Milan Žitný. Podľa neho práve preto, že poslanci nemajú reálne právomoci kontrolovať činnosť vo vnútri tajných služieb, občan sa zrejme pravdu nedozvie.

„Riaditeľ môže poslancom maximálne povedať, že všetko je v poriadku, ale oni nemôžu skúmať, na základe čoho to povedal,“ skonštatoval Žitný. Na to, aby sa človek dozvedel, či bol odpočúvaný a sledovaný legálne, by musela podľa neho byť vytvorená nezávislá inštitúcia, ktorá by mala právo oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami.

Nový zákon pripravuje rezort obrany v spolupráci s ministerstvom vnútra a Slovenskou informačnou službou. „Návrh reaguje predovšetkým na aktuálnu spoločenskú objednávku,“ povedal hovorca SIS Alexander Kurtanský. Služba sa po jeho prijatí premenuje na Úrad civilného spravodajstva.

Obete nelegálneho odpočúvania sa môžu v súčasnosti obrátiť aj na súd. Bývalá riaditeľka odboru riadenia obchodovania s citlivými materiálmi na ministerstve hospodárstva Silvia Horváthová, ktorú mali odpočúvať vojenskí tajní za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS), žiada napríklad odškodnenie 450-tisíc eur.

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Zuzana Fialová
01 - Modified: 2023-12-15 12:52:21 - Feat.: - Title: Spor princa Harryho s bulvárom je na konci. Súd potvrdil, že bol obeťou odpočúvania 02 - Modified: 2023-10-20 07:15:35 - Feat.: - Title: Máte pocit, že vás vlastný telefón odpočúva? Takáto je skutočná pravda o zobrazovaní reklám 03 - Modified: 2023-08-08 11:20:12 - Feat.: - Title: Potvrdené aj prokurátorom. Policajná inšpekcia odmietla trestné oznámenie pre odpočúvanie Kočnera vo väzení 04 - Modified: 2023-05-31 21:50:53 - Feat.: - Title: Tajomník talianskej vlády poprel, že nariadil odpočúvanie novinárov a poslancov 05 - Modified: 2022-08-08 12:28:48 - Feat.: - Title: Škandál odposluchov otriasa gréckou vládou, premiér o nich vraj nevedel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:20