StoryEditor

Pre reformy Kaliňáka už prepustili tisíc ľudí

25.06.2014, 00:00
Verejná správa. Za polrok zaniklo pri reforme štátnej správy 161 úradov. Na platoch úradníkov štát ušetril 13 miliónov eur.

Už asi tisícka ľudí prišla o prácu pre štát pre reformu štátnej správy ESO. Od jeho spustenia koncom roka 2012 zaniklo dokopy 161 úradov a ďalšie sa majú rušiť do konca tohto či budúceho roka. Také sú priebežné výsledky vlajkového projektu Ficovej vlády, ktorú vedie minister vnútra Robert Kaliňák.

„Doterajšia bilancia je úspora na mzdách v hodnote 13 miliónov eur,“ uviedla pre HN hovorkyňa rezortu Dana Pohlodová. Ministerstvo pôvodne hovorilo, že na platoch ušetrí tento rok 32 miliónov eur. Kým Kaliňák je s priebehom reformy spokojný, analytici upozorňujú na jej nedostatky. Dosiahnuté výsledky či tempo šetrenia sa totiž nedajú kontrolovať.

Zahmlené úspory

Práve zahmlievanie toho, čo sa má robiť a kde, je najviac kritizované. „Vyvoláva to otázniky, či naozaj dochádza k nejakým zmenám a šetreniu,“ upozorňuje Peter Goliaš z INEKO. Poznamenáva, že úsporu nemusí prinášať ani formálny zánik niektorých úradov. Mnohé z nich totiž naďalej fungujú začlenené inde. Podobne aj pri prepúšťaní úradníkov vidí priestor na škrtanie tabuľkových, no v skutočnosti neobsadených miest.

Rovnakú výčitku voči reforme má i Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Upozorňuje, že dodnes chýba aj audit verejnej správy, ktorý si vyžiadal parlament. Mal napovedať, ako efektívne úrady fungujú a ako sú na tom s financovaním.

Reálnejšie odhadnúť úspechy či neúspechy krokov teda podľa analytikov bude možné po predložení záverečných účtov ministerstiev za tento rok. Len za rok 2014 totiž Kaliňák avizoval úspory vo výške 333 miliónov eur. Šetriť sa má na predaji budov po zrušených úradoch, redukovaní počtu riadiacich pracovníkov či zjednocovaní príplatkov úradníkov na rôznych úradoch. V ďalších dvoch rokoch sa pritom vraj majú úspory vyšplhať až na úroveň asi 700 miliónov eur. Reforma by totiž mala prebiehať až do roku 2020.

V súčasnosti sa čaká na to, kedy vnútro predloží legislatívny návrh tretej etapy ESO. V tej by sa mala riešiť najmä centrálna štátna správa. Ráta sa tiež s tým, že pod okresné úrady sa začlenia napríklad aj úrady práce a v klientskych centrách pribudnú daňové úrady či Sociálna poisťovňa.

 

Niektoré rušenia stopli

Po tom, čo pre reformu zanikli úrady špecializovanej krajskej správy a neskôr aj obvodné úrady, sa dnes menia najmä menšie úrady či organizácie. Niektoré zanikajú úplne, iné sa spájajú.

Kaliňák však v niektorých prípadoch naráža na iných ministrov. Vnútro totiž iným ministerstvám iba dáva odporúčania, ktoré inštitúcie by sa mali rušiť. Je na nich, či si plány osvoja. To je prípad regionálnych pobočiek Úradu verejného zdravotníctva, ktoré sa mali redukovať. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská to však stopla. Podobne skončilo rušenie regionálnych pobočiek Slovenského pozemkového fondu. Aj keď ich činnosť mala podľa plánov prejsť na pozemkové odbory okresných úradov, nič také sa nedeje. Pozemkový fond síce znižoval počet zamestnancov, no podľa Lívie Brezányovej, riaditeľky kancelárie generálnej riaditeľky, sa to netýkalo reformy ESO.

Plány rezortu pritom boli pôvodne veľké. Po veľkej analýze 470 organizácií totiž navrhol rôzne zmeny až v 254 z nich. Kaliňák však vopred nechcel povedať, čo konkrétne chce robiť a kde. Vysvetľoval to tým, že v dotknutých inštitúciách nechce spôsobovať paniku.

01 - Modified: 2006-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pod Tatrami stavajú diaľničné mosty
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 05 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:24