StoryEditor

Simon chce zakázať aj ťažbu zlata kyanidovou metódou

29.05.2014, 20:52
Autor:
tasr, stltasr, stl

Opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd) chce zakázať okrem ťažby uránu aj ťažbu zlata kyanidovou metódou. Možná by bola, len ak by obyvatelia dotknutých a okolitých obcí súhlasili s ťažbou v miestnom referende. Takýto pozmeňujúci návrh predložil k vládnej novele geologického zákona v závere siedmeho rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady SR.

Simon je rád, že minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) priniesol do parlamentu zmenu geologického zákona, vďaka ktorej by sa urán mohol ťažiť až po tom, keď to odsúhlasia v miestnom referende ľudia v danej obci. Simonovi ani viacerým ďalším opozičným poslancom však táto úprava nestačí. Nazdávajú sa, že treba riešiť aj ťažbu zlata kyanidovou metódou.

"Kyanidy sú toxické látky, ktorých používanie v baníctve spôsobilo aj kontamináciu vodných zdrojov. Zákaz použitia kyanidu v baníctve platí napríklad v Českej republike," zdôraznil Simon, podľa ktorého nie je na mieste odkladať riešenie ťažby zlata kyanidovou metódou.

Alojz Hlina (nezaradený) vyzval ministra Žigu, aby v parlamente sľúbil, že zabezpečí takú zmenu zákona, ktorá bude riešiť "takú toxickú metódu ťažby zlata, akou je kyanidová". Tvrdí, že ak to v pléne nepovie aj s termínom, dokedy takýto zákon prinesie, "tak Detvania či Kremničania sú tam, kde nechcú byť".

Minister sa k tejto výzve ešte nevyjadril. Rokovací deň sa totiž skončil, poslanci budú v rokovaní o jeho novele geologického zákona pokračovať v piatok 30. mája. Minister Žiga bude mať možnosť ešte vystúpiť a vyjadriť sa k celej rozprave.

K detvianskej ťažbe zlata a opozičným vyjadreniam však už pár slov cez deň povedal. Pripomenul, že to bol on, premiér Robert Fico (Smer-SD) a minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD), ktorí prijali baníkov a zástupcov obyvateľov Detvy. "Už dnes by sa ťažilo v Detve, keby sme neurobili kroky," adresoval kritikom z opozície. Žiga zapochyboval o úprimnosti záujmu opozície o Detvanov. "Keď máte takú úprimnú snahu, mohli ste priniesť nejaký návrh. Nosíte desať návrhov na každú schôdzu," obrátil sa na opozíciu.

O novele geologického zákona by mala snemovňa rozhodnúť až na budúci týždeň v utorok. Dnes sa totiž poslanci dohodli, že v piatok hlasovať nebudú, keďže ešte nie je o čom. Po ukončení diskusie o geologickej novele by sa mala snemovňa venovať ústavnej definícii manželstva a ústavným zmenám v justícii.

01 - Modified: 2006-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári Železiarní Podbrezová si rozdelili rekordné dividendy
01 - Modified: 2017-10-15 12:23:46 - Feat.: - Title: Vyrovnanie kvality potravín môže spôsobiť zdražovanie, myslí si Simon 02 - Modified: 2016-11-08 14:52:59 - Feat.: - Title: Zsolt Simon kritizuje Ficovu vládu: Chce tajiť zloženie potravín 03 - Modified: 2015-12-17 09:51:32 - Feat.: - Title: Poslanec Mosta vyzval Kotlebu, aby odstúpil 04 - Modified: 2015-11-05 09:32:58 - Feat.: - Title: Poslanec Mostu kritizoval Fica: Premiér a jeho vláda nechránia záujmy Slovenska 05 - Modified: 2015-10-03 13:22:11 - Feat.: - Title: Rožok je po novom luxus, tvrdí Simon o zozname lacnejších potravín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:16