StoryEditor

„Uhliarikovo cétečko“ zastavil až Brusel

11.11.2014, 23:00
Nemocnica vo Svidníku chcela počas predchádzajúcej vlády za 21-mesačný nájom zaplatiť 1,74 milióna eur. Exminister zdravotníctva súhlasil.

Ešte v tento pondelok hovoril o údajných predražených nákupoch magnetickej rezonancie na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach, dnes nevie vysvetliť svoje rozhodnutie spred troch rokov. Reč je o bývalom šéfovi rezortu zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH). Ten totiž v novembri 2011 ako minister odklepol súkromnej nemocnici vo Svidníku 1,74 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu na prenájom CT prístroja. Išlo o tú istú nemocnicu, ktorá sa v tom čase začala dostávať do rúk finančnej skupiny Penta.

Prenájom drahší ako kúpa

Svidnícka nemocnica mala mať spomenutý prístroj v prenájme len na 21 mesiacov. Samotná kúpa nového špičkového zariadenia by ju však mohla vyjsť lacnejšie. Hovorí o tom napríklad prieskum Transparency International. Podľa neho kúpila v roku 2009 nemocnica v českých Pardubiciach jedno z najlepších cétečiek na trhu, a to za sumu 1,43 milióna eur. „Smer sa snaží médiám podhodiť akože kauzy z minulosti, len aby zakryl zodpovednosť za svoje prešľapy v zdravotníctve,“ reagoval pre HN exminister Uhliarik. Svoj podpis na zmluve však nezdôvodnil.

Kontrola preukázala chyby

Paradox však je, že k prenájmu nakoniec ani nedošlo. Ministerstvo zdravotníctva totiž vo februári tohto roka po dohode s novým vedením spoločnosť Svet zdravia zmluvu zrušilo. Dôvodom mali byť zistenia Európskej komisie. Kontrola mala podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej preukázať chyby vo verejnom obstarávaní a predražené nájomné zariadenia.

Vlastník svidníckej nemocnice, spoločnosť Svet zdravia, dáva od tejto zmluvy ruky preč. „Zmluva bola podpísaná v čase, keď ešte Penta nebola oficiálne akcionárom v tejto firme,“ dodal Tomáš Kráľ, hovorca firmy.

Penta podpísala zmluvu o odkúpení podielu v Real Consult, ktorá vlastnila Svet zdravia, v októbri 2011. Protimonopolný úrad ju však podľa Kráľa definitívne odobril až v auguste 2012, teda po tom, čo firma uzavrela s nemocnicou spomínanú zmluvu.

Pohľad ministerstva zdravotníctva a spoločnosti Svet zdravia na kontrakt sa líši. Kráľ hovorí, že od zmluvy sa rozhodli odstúpiť na základe vlastného rozhodnutia a verejné obstarávanie na konkrétneho dodávateľa nerobili. „Prehodnotili sme potreby svidníckej nemocnice a v decembri minulého roka sme sa rozhodli zmluvu vypovedať. Z dotácie sme nečerpali ani jedno euro,“ vysvetľuje Kráľ.

Firma namiesto toho do svidníckej nemocnice zakúpila za vlastné nový počítačový tomograf. Zaujímavosťou je, že kompletne zrekonštruované CT pracovisko ju vyšlo na 344-tisíc eur, čo predstavuje približne pätinu z nájomného, ktoré mala nemocnica platiť pôvodne.

Kráľ napriek tomu hovorí, že projekt nemusel byť predražený. Nemocnica si totiž chcela prenajať špičkové vybavenie a v cene za prenájom mal byť zahrnutý nielen samotný CT prístroj, ale aj počítačové vybavenie, diagnostické stanice a moduly pre cétečko či výučbový softvér. Nemocnica si tiež podľa Kráľa nemohla tieto zariadenia zakúpiť, pretože by porušila pravidlá pre čerpanie eurofondov. „Išlo o vzdelávací projekt a Brusel definuje, že pri poskytovaní služieb tohto typu nemôžete nakupovať hnuteľný majetok,“ hovorí Kráľ. HN oslovili aj českú spoločnosť Audioscan, ktorá je oficiálnym dodávateľom cétečiek značky Toshiba. Jej konateľ Ľubomír Janda hovorí, že cena najšpičkovejších zariadení sa pohybuje v cenovej relácií 1 až 1,5 mil. eur v závislosti od príslušenstva a konfigurácie. Prenájom zariadení neposkytujú.

01 - Modified: 2006-12-18 20:58:47 - Feat.: 0 - Title: Vložte. "Silný" fond vám vynesie
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:26