StoryEditor

Farmafirma hlási výpadok lieku pre onkopacientov

06.08.2013, 00:00
Pacienti s leukémiou či hepatitídou typu B a C môžu mať od konca augusta problém s liečbou.

Farmaceutická spoločnosť Roche varuje, že nebude môcť zabezpečiť dostatok balení liekov Roferon – A 3 a Roferon – A 9. Nastavené naň sú pritom desiatky pacientov. Vlani bolo dokopy spotrebovaných 8 865 balení.

„Výpadok obidvoch sa očakáva koncom augusta, respektíve začiatkom septembra v závislosti od aktuálnej spotreby na slovenskom trhu,“ informovala listom Štátny ústav pre kontrolu liečiv generálna riaditeľka farmafirmy Beáta Bellová.

Presťahovali výrobu
Možný nedostatok má súvisieť s presunom výroby liekov do nového výrobného závodu vo Švajčiarsku. Ten musia ešte schváliť miestne úrady.

„Napriek tomu, že spoločnosť Roche zabezpečila zásoby lieku na preklenutie prechodného obdobia, ukazuje sa, že nebudú dostatočné na to, aby plne pokryli dopyt na európskom trhu do obdobia schválenia nového výrobného závodu,“ dodala Bellová.

Podľa viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa náhradné generikum Roferon nemá. „Pre ľudí, ktorí sú nastavení na tento liek, teda môže byť jeho výpadok problém. Ak nie sú vytvorené zásoby, alebo sa nezabezpečí mimoriadny dovoz,“ dodal.

Bellová preto odporúča, aby noví pacienti boli v tomto čase radšej nastavovaní na iný druh liečby, medzi nimi napríklad na chemoterapeutický režim. „Neviem, aký konkrétny režim odporúčajú, ale chemoterapia má v zásade účinok na všetky bunky, teda aj na zdravé. Vplývať môže napríklad na bunky čreva, preto býva zvracanie, či na bunky vlasových folikulov, čo spôsobuje zase vypadávanie vlasov,“ hovorí o vedľajších účinkoch onkológ Branislav Sepeši. Rezort zdravotníctva v súčasnosti podľa Martiny Lidinskej z tlačového odboru neeviduje žiadne podnety na nedostatok daných liekov v lekárňach. V júli podľa nej bolo dovezených spolu 5 077 balení Roferonu – A 3 a v marci 211 balení Roferonu – A 9.

Poisťovne o situácii vedia
Podľa Valérie Pernišovej zo štátneho ústavu sú lekári o výpadku lieku dopredu informovaní, aby zvážili inú vhodnú liečbu. O možnosti náhradnej liečby v prípade onkologických pacientov hovorí aj Lidinská. V prípade chorých na hepatitídu majú existovať alternatívy, o ktorých sa však tiež pacienti musia poradiť so svojimi ošetrujúcimi lekármi.

Zdravotné poisťovne, ktoré môžu zabezpečiť mimoriadny dovoz, o situácii vedia. Zhodne hovoria, že riešiť ju budú v spolupráci s hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre hematológiu. „Liečba pre pacientov bude zabezpečená,“ dodala Monika Šimunová z Dôvery. Firma Roche bezproblémové obnovenie dostupnosti lieku očakáva v štvrtom štvrťroku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:09