StoryEditor

Fico čakal po razii v Česku viac

16.06.2013, 18:47
Autor:
TASRTASR

Situácia, ktorá vznikla v susednej Českej republike po policajnej razii proti viacerým politikom a vysokým štátnym úradníkom, podľa slovenského premiéra Roberta Fica rozkývala českú politickú scénu. "Na druhej strane, všetci sme čakali podstatne väčší prípad, vzhľadom na formu zásahu. Netvárme sa, že to je niečo, čo tu ešte nebolo," vyhlásil počas svojej dnešnej pracovnej cesty v Poľsku na rozšírenom summite V4 a Japonska.

Pripomenul, že podľa doterajších informácií "niekto dal pokyn na odpočúvanie a niekto dostal nejaké výhody za to, že odišiel z parlamentu, aby umožnil prijatie reformných balíkov". Takéto prípady sa však podľa Fica dajú riešiť aj iným spôsobom ako "masívnou" aktivitou kukláčov.

"Buď ešte niečo príde na českej politickej scéne, bude pokračovanie tohto zásahu, alebo sa to stane predmetom veľkých diskusií, či je potrebné robiť takúto formu zásahu pri takýchto výsledkoch. Ale to je už vec českej polície, českých orgánov činných v trestnom konaní," konštatoval Fico s tým, že v ČR teraz očakáva "veľmi horúce" politické dni.

Český premiér Petr Nečas na rôzne vyjadrenia o jeho politickej budúcnosti reagoval, že ide o mediálne odkazy a podstatné je rokovanie s vládnymi partnermi. "Podstatou politiky je rokovanie a tiež, že žiadna funkcia nie je doživotná. Takto som k tomu vždy pristupoval," povedal novinárom po dnešnom stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem vo Varšave.

Potvrdil tiež, že videl fotografie, ktoré mali vzniknúť pri sledovaní jeho manželky. "Videl som fotky, ktoré mali byť od paparazzov, od bulváru, s veľkým časovým odstupom a považoval som ich za provokáciu," vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že výkonná rada jeho strany ODS dnes určite zasadať nebude. "Radu zvoláva predseda a ja som ju nezvolal. Bezpochyby sa zíde do utorkového rokovania parlamentu o dôvere, tak sme sa rozhodli už v piatok," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:36