StoryEditor

Zistenie HN: Borec chce trestať sudcov, ktorí robia hanbu

02.01.2014, 23:00
Sudca krajského súdu pred časom pod vplyvom alkoholu na oslave napadol kolegyňu.

Chytil ju za krk, zdvihol do výšky a vyhrážal sa jej zastrelením s tým, že pozná celú mafiu v okolí. Disciplinárnym trestom za jeho správanie boli 15-percentné zrážky zo mzdy na tri mesiace.

Je to len jeden z mála prípadov, keď takýto výstrelok muža v talári sa skončil vôbec nejakou sankciou. A to by sa malo do budúcnosti zmeniť. Minister spravodlivosti Tomáš Borec chce, aby postihy za podobné excesy boli prísnejšie a obnovila sa tak dôvera ľudí v súdnictvo.

V praxi by tak mal etické prešľapy sudcov po novom automaticky riešiť disciplinárny senát. „To znamená aj disciplinárne konanie a hrozbu trestu,“ vysvetlil. V konečnom dôsledku môžu prísť o časť zo mzdy, v prípade opakovaných vážnych prehreškov môžu byť až zbavení funkcie sudcu.

Vyriešenie tejto otázky považuje za jednu zo svojich tohtoročných priorít. Jasné pravidlá má stanoviť etický kódex sudcu. Ten má vypracovať Združenie sudcov Slovenska. Povinnosť sudcov správať sa tak, aby neznižovali autoritu svojej profesie, je však v zákone zakotvená už dnes. Pravidlá však nie sú presne zadefinované. „Za touto formulkou by sa mohli skryť všetky etické prehrešky. Najprv však treba solídnu diskusiu v sudcovskom stave,“ prízvukuje bývalá šéfka rezortu Lucia Žitňanská. Samotní sudcovia by si podľa nej určiť, čo je ešte v poriadku a čo už nie. V konečnom dôsledku sú to práve oni, ktorí sedia a rozhodujú v disciplinárnych senátoch. „Dobrým príkladom veľmi nešťastného etického správania bol večierok v bare Bonanno. To už bolo skutočne na hrane,“ dodáva.

Na zvláštnej párty v Rajeckých Tepliciach oslavovalo niekoľko sudcov v spoločnosti bývalého advokáta Tibora Péchyho. Ten mal podľa denníka Nový Čas hostí vítať s maketou samopalu a modrými slúchadlami, čím pripomínal strelca z Devínskej Novej Vsi Ľubomíra Harmana. „Bolo by správne, keby sa v sudcovskom stave našla sila odmietnuť prejavy tohto typu. Zatiaľ sa ukázalo, že to nefunguje,“ tvrdí exministerka.

Podľa šéfky Združenia sudcov Slovenska Dariny Bystrianskej môže záväzný etický kódex prispieť k väčšej dôveryhodnosti sudcov.

„Nebránime sa tomu, že musíme na sebe pracovať, súdiť však musíme striktne podľa zákonov, ktoré prijímajú poslanci v parlamente,“ zdôraznila. Justícia je však podľa nej v tejto chvíli finančne poddimenzovaná a zavalená množstvom sporov, ktorých počet neustále narastá.

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus pre VIA IURIS justícii nedôveruje až 69 percent opýtaných. Zlá situácia v súdnictve komplikuje život aj podnikateľom. Podľa výkonného riaditeľa PAS Róberta Kičinu je dôležité, aby sa v slovenskom súdnictve zlepšili dve veci. „A to vyššie nároky na morálny profil sudcov, vrátane trestania za prehrešky voči etickému kódexu,“ reagoval pre HN. Len tak podľa jeho slov bude možné zistiť, ktorý sudca pracuje efektívne a ktorý menej, a prijať opatrenia na zlepšenie.

 

01 - Modified: 2005-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cesta k prosperite nevedie cez pohodlie
01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-01-03 15:33:24 - Feat.: - Title: Nárok na náhradu zvýšených výdavkov hosťujúcich sudcov sa má zmeniť 03 - Modified: 2023-11-04 12:08:19 - Feat.: - Title: Odvolanie členov Súdnej rady nie je v súlade s európskymi štandardmi, tvrdí Združenie sudcov Slovenska 04 - Modified: 2023-10-31 10:51:41 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala nových sudcov Správneho súdu v Bratislave 05 - Modified: 2023-10-27 11:08:39 - Feat.: - Title: Sudcovia vyjadrili verejnú podporu sudkyni, ktorá tento týždeň čelila útoku v Ružinove
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:58